RockShock

Internetový rockový magazin

Double Gang Tour zamířila do ostravského Barráku

27. února 2020, Ostrava, Barrák

Text: Jiří Olszar
Foto: Jiří Olszar

Forrest Jump a GATE Crasher vyrazili v únoru na společnou Double Gang Tour, která se po startu v brněnské Melodce přesunula na sever Moravy, konkrétně do populárního rockového klubu Barrák. Koncerty uprostřed týdne nebývají pro Ostraváky zrovna velikým lákadlem, to ovšem neplatilo pro samotná jména účinkujících. Ta naopak zajímavá byla a přilákala do klubu hodně slušnou návštěvu, navzdory tomu, že většina fanoušků musela druhý den do práce.

Přestože návštěvníci přicházeli do klubu průběžně a mnoho z nich dorazilo až na hlavní kapely večera, před nemalou diváckou kulisou se představila i úvodní parta DR.DOLL ze Žďáru nad Sázavou, která Forrest Jump a GATE Crasher doprovází na všech zastávkách turné. Jako sparingpartner pro aktuální turné to nebyla vůbec špatná volba. Ostatně z rock’n’rollu vychází vše, co se dnes hraje, takže volbou rock’n’rollové předkapely určitě nemůže nikdo nic zkazit. Samozřejmě v případě ‘doktorů’ až tak o vyložený starý rock’n’roll nejde, ale z jejich muziky je cítit ten muzikantský nadhled a pohoda, která k tomuto stylu patří. Skupina není na světě příliš dlouho, takže možná i proto se jí (údajně zatím pokaždé) při hraní přihodí něco nečekaného. Zde v Ostravě to byl hned v úvodu dokonce ‘problém z Číny’. Nejednalo se ovšem o žádný virus, ale jen vadné čínské baterky ve vysílačce k mikrofonu, jak vtipně poznamenal zpěvák Radim Píbil. Show tedy mohla vesele pokračovat a hned zkraje nechyběla například hitovka My Way, což je vlastně první song, který kapela složila a natočila k němu i videoklip. Spolu s Pila jsi moc Dr.Doll ukázali spíše pohodovější pop-rockovou tvář. Naopak Naplno žil už docela frčela v hardrockovém duchu a ‘komunistická’ Nevěřím měla dokonce i punkový nádech, podobně jako třeba našlapaná ‘rokenrolovka’ Cigáro leháro. V pauze jsme dali taky cigáro, a uznale pokyvovali hlavou nad tím, že se jednalo o sympatické vystoupení a klukům to vážně dobře šlapalo, takže ovace, zejména dívčí části publika (ta ten večer převažovala), byly zcela zasloužené.

Přestávka netrvala ani moc dlouho, vše šlo překvapivě jako na drátkách. Nebývá totiž u tuzemským kapel příliš zvykem, že se přesně dodržuje ‘jízdní řád’. Ale jak bylo vidět, když se chce, tak to jde, a vše tak klapalo přesně na minutu. Nazvučeno bylo předem, takže se jen doladila stage a skupina GATE CRASHER mohla jít přímo na věc. Ta si aktuální turné užívá s novou deskou mrazení, která ukazuje, jak kapela během let bezvadně vystoupila ze svého ‘nirvanovského’ stínu. Třeba titulní Mrazení, která celý set uvedla, by se bez nadsázky dala označit jako metalový flák. Tvrdý výraz podtrhl i velmi dobrý klubový zvuk, který ještě vystupňoval ten heavy nádech. Večírek tedy odstartoval velmi našlapaně a nikdo z přítomných si nevytáhl „kratší sirku,” jak zní úryvek stejnojmenného songu. Energie se prostě valila jak z pódia, tak i zpět. A přestože nám elity rády lžou, GATE Crasher byli pravým opakem. Člověk jim prostě to nadšení pro věc musel věřit, i když mu třeba vzápětí sťali hlavu Gilotinou. To ale vůbec nevadilo, protože si tak aspoň mohli všichni v klidu vyřešit svůj Hlavolam.

Před zhruba druhou půlkou setu lehce bilancovali hitovkou Desetkrát z ‘bestofky’ 10 let. Čas se začít bát byla jedna z posledních skladeb, kterou kapela avizovala vydání nového alba a při jejím představování měla trochu obavy, zda se desku podaří vydat v daném termínu. Stihlo se, a navíc v bezvadné kvalitě, jak ostatně potvrzuje i tento další tvrdší kousek. Bát se tak akorát mohli fanoušci, že se pomalu blíží konec skvěle rozjeté jízdy. Ještě je ale bylo třeba chytit do Pasti, kde si mohli i lehce zaploužit či zapojit své hlasivky. Že baskytarista Michal Macek zanechal na nové desce i svou hlasovou stopu, není vážně žádný Fake, a dokázal to i zde ve velmi dobře zvládnuté skladbě Laaaska. To už se ale vážně blížil konec, a jak jinak si vzpomenout na povedené vystoupení než právě další novinkou Vzpomínky. A protože zde nebylo vůbec mrtvo, publikum si zasloužilo i nějaký ten přídavek – zazněla tak trochu paradoxně Mrtvá.

Fanoušci byli tak dobře naladěni, že FORREST JUMP mohli vlastně už jen lehce slíznout smetanu bez nějaké větší snahy. Jenže tohle nemá tahle ‘bučovická’ parta ani ve zvyku, ani zapotřebí, a podobně jako všude jinde, i zde do toho dala vše, a snad i něco navíc. Takže když v úvodní DNA zpěvák Pepa Michálek nenápadně všechny nabádal slovy „za pár vteřin přidáš se”, padlo to na velice úrodnou půdu. Zda se všichni dobře baví, o tom se na vlastní oči raději přesvědčil i smrťák David Zbavitel během skladby 160628. Když se s kosou procházel přímo v publiku, sotva by si mohl někdo dovolit se nebavit. Nebylo tedy ani moc potřeba, aby Siréna lákala svým zpěvem do hlubin muzikantských duší, protože se už nikdo nebál žít, a to klidně třeba i Na křídlech nočních můr. Trošku zklidnit a otevřít své ‘zubaté tlampače’ mohli fanoušci s Kdo hlídá hlídače?, aby si pak mohli narvat do žíly nekompromisní hardcorovou mordu Šašek a král nebo podobně neurvalou Normotvor, která jen potvrdila, že tady je předepisování nějakých norem zcela zbytečné. Ty si určila kapela spolu s fanoušky sama.

Při uvedení nového singlu Pohled jedné míle nezapomněl Pepa Michálek připomenout, že kapela oslaví příští rok dvacetiny, jak jinak než novou deskou. A jestli bude tak dobrá jako ta předchozí, připomenutá například i následující peckou Wlass, kterou Pepa věnoval Vlasovi (Vlastimil Urbanec ze Six Degrees Of Separation), mají se fanoušci opravdu nač těšit. Frontman se projevil nejen jako správný tahoun kapely, ale i jako pohodový týpek, který vyhoví fanouškům v každé situaci. Konkrétně zde třeba tím, že na požádání pořizoval s fanoušky selfie, i když zrovna zpíval. Už už to vypadalo, že další našlapaný kousek Z pijavic vysaje poslední zbytky sil z přítomných fans, než se vydají ke svým domovům, ale prostor ještě dostala poslední videoklipová věc Maso, a to i s ‘dobrou vílou’, kterou se zřejmě ani v klipu nepodařilo úplně zabít.

Jenže ani tohle ještě nebyl definitivní konec, přestože se celá kapela odporoučela z pódia. Fanoušci je prostě jen tak nechat odejít nemohli a pěkně jim přitáhli Opratě zpět. Co dodat? Vše proběhlo prostě v pohodě a všichni účinkující byli nadmíru spokojeni s odezvou fanoušků, kteří neváhali vyrazit do klubu i přes týden. Odměnou jim ale byla bezvadná show, takže i my můžeme doporučit návštěvu některé z dalších zastávek Double Gang Tour.


DALŠÍ REPORTÁŽE

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Visits: 68

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *