RockShock

Internetový rockový magazin

The Smashing Pumpkins již brzy rozzáří O2 universum

Text: Viktor Loukota

Stálice a legenda amerického alternativního rocku z Chicaga, kterou v roce 1988 založili zpěvák a kytarista Billy Corgan, baskytaristka D’arcy Wretzky, kytarista James Iha a bubeník Jimmy Chamberlin, prošla od svého vzniku několika změnami v sestavě, přičemž Corgan je od samotného založení jediným stálým členem. Základ současné sestavy THE SMASHING PUMPKINS tvoří trojice Corgan, Chamberlin a Iha. Momentálně jsou doplněni o rotující nájemné muzikanty výhradně pro hraní naživo, aby pokryli vrstvy nahrané ve studiu.

Kapela disponuje rozmanitým, hustě navrstveným syrovým zvukem, který se postupně vyvíjel během její kariéry a obsahuje směsici rocku, metalu i elektroniky. Hlavní řídící jednotkou a mozkem celé této operace je Billy Corgan, který vždy udával směr a později se i sám nadobro korunoval do vůdčí role. Od undergroundového debutu Gish (1991) už uplynulo hodně času a skupina pak s každým albem posunovala své kreativní hranice vždy o krok kupředu, než jak tomu bylo u některých jejích soukmenovců. S příchodem alternativního boomu v 90. letech se jejich druhé album Siamese Dream (1993) stalo nejenom žánrovou klasikou, ale taktéž jejich vstupenkou do mainstreamu. Navzdory excesu, jenž s úspěchem přichází, dokázali přijít na svět s trojkou Mellon Collie And The Infinite Sadness (1995) jakožto dvojalbem, což bylo v té době považováno za kariérní sebevraždu. Nejenže však podpořilo popularitu kapely, ale také debutovalo na prvním místě v žebříčku Billboard 200, a dokonce bylo certifikováno i jako 5x platinové.

Avšak po vydání ponurého Adore (1998) a dvoudílného projektu Machina / The Machines Of God v r. 2000 se skupina rozpadla kvůli interním neshodám a komerčnímu propadu. Pak následovala pauza, kterou frontman B. Corgan vyplnil jak svým prvním sólovým albem, tak ve své podstatě zapadlým projektem Zwan. V r. 2006 se B. Corgan a bubeník J. Chamberlin znovu spojili, aby nahráli comebackové Zeitgeist. Po turné v letech 2007 a 2008, se sestavou zahrnující nového kytaristu Jeffa Schroedera, se začátkem roku 2009 znovu odporoučel bubeník J. Chamberlin a později toho roku Corgan zahájil novou nahrávací sérii s názvem Teargarden By Kaleidyscope, která zahrnovala dvě EP, jež stylově zapadala do sebe. Následovala alba Oceania (2012) a Monuments To An Elegy (2014), kde na posledně jmenovaném dokonce nahrál bicí jedinečný Tommy Lee z Mötley Crüe. Chamberlin a Iha se nakonec ke kapele oficiálně připojili v únoru 2018 a znovu sjednocená sestava pak vydala alba Shiny And Oh So Bright (2018) a Cyr (2020).

Jako trilogie ve třech dějstvích se tentokrát prezentuje zatím poslední Atum: A Rock Opera In Three Acts vydané loni, ke kterému The Smashing Pumpkins momentálně obrážejí svět v rámci vyprodané The World Is A Vampire Tour, jež 4. 7. 2024 také konečně po pěti letech nevynechá ani pražské O2 universum. Support jim tentokrát bude dělat dobročinná alt-rocková parta z Tábora PLEASE THE TREES fungující na domácí scéně od r. 2005 s četnými koncerty jak doma, tak v zahraničí. Určitě je na co se těšit a zajisté se bude jednat o jedinečnou akci, kterou by si příznivci nejenom alternativní scény neměli nechat proklouznout mezi prsty.

Související odkazy:
www.o2universum.cz/events/the-smashing-pumpkins
www.smashingpumpkins.com


DALŠÍ AKTUALITY

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Views: 1781

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *