RockShock

Internetový rockový magazin

V havířovské Stolárně se vzpomínalo na Juraje ‘Immortala’ Haríňa

16. září 2022, Havířov, Stolárna

Text: Jiří Olszar
Foto: Jiří Olszar

Havířovští heavymetalisti Solar System a mostečtí thrasheři Arawn už loni absolvovali společné vzpomínkové turné Nikdy nezapomeneme tour, během kterého uctili památku šéfa labelu Slovak Metal Army Juraje ‘Immortala’ Haríňa, který nás v loňském roce tak nečekaně opustil. Právě u jeho vydavatelství vydaly obě kapely v roce 2020 svá poslední alba – Synchronicita (Solar System) a Odkazy doby (Arawn). A protože se na dobré lidi nedá jen tak zapomenout, vyrazily obě party na menší turné In Memory Of Juro ‘Immortal’ Haríň i letos. V pátek 16. září 2022 přijeli společně pozdravit fanoušky do havířovského klubu Stolárna a jako hosty si pozvali dvě českotěšínské metalové legendy Ador Dorath a Seppuka.

A právě SEPPUKA se ujala role ‘startovací’ kapely a nemohla začít jinak než klasickým samurajským flákem Ronin ze stejnojmenného alba. Hned zkraje zavzpomínala i na svou první EP nahrávku (nebo také eponymní debut) syrovou thrashcorovou peckou Tough Reality, aby okamžitě všechny sestřelila jednou z největších hitovek Krzyźacy, za kterou sklidila zasloužené ovace, přestože se tedy zatím fanoušci moc k pódiu nehrnuli. Hned v úvody tak Seppuka představila všechny své jazykové polohy – češtinu, angličtinu a polštinu. Nekompromisní muzika se krutě zadírala všem pod kůži, někomu možná i do zadku, zejména s thrashově ‘vlezlou’ palbou Anální alpinista. Poslední nahrávku Oheň v krvi vydali v roce 2019 a připomněli ji například další pěkně našlapanou věcičkou Mátohy. To už se vážně pěkně vařila krev v žilách. A potěšila i vzpomínka na Lemmyho v podobě kultovní Ace Of Spades. Tahle patrně plánovaná finálovka ale nebyla posledním zářezem v setlistu. Fanoušci kapelu jen tak pustit z pódia rozhodně nechtěli, a tak se nechali s chutí sežehnout na hranici s dalším nadupaným válem z poslední desky s názvem Inkvizice. Povedený rozjezd celého vzpomínkového večírku a důkaz toho, že tahle ‘těšínská tsunami’ stále neslábne.

Jak už bylo uvedeno, SOLAR SYSTEM vydali poslední album Synchronicita v roce 2020 u Slovak Metal Army, a tak jako na desce i havířovský set odstartovali příjemně melodickou a metalově vygradovanou Do měsíčních hor. A stále aktuální nahrávku připomněli i v následujících skladbách Zrazen a astronomicky našlapané Kepler 186-f. Přestože Solar System nebyli tolik agresivní jako ostatní spolky tohoto večera, měli skvěle nazvučeno, takže velmi dobře vynikl nejen heavymetalový sound, ale zejména parádní kytarová práce Petra Štraucha či bezvadný zpěv a hodně zajímavé texty Oty Gajdoše. Debutová deska Atlantis pak byla připomenuta patrně největší hitovkou Loutka či poněkud epičtěji laděnou Atlantida (Trilogie o Atlantidě část I.). Mezi ně ještě vtěsnali novější neoklasickou věc Kusy křídel. Návštěvníci se evidentně velice dobře bavili a odvážili se přiblížit i k pódiu. Proto byla škoda, že zhruba v polovině koncertu došlo k menšímu technickému problému, kvůli kterému museli Solar System ve finále setlist trošku ‘zeštíhlit’. Naštěstí se ale vešla letošní novinka Být tam dřív, kterou kapela avizovala přípravu nového alba. Tahle ochutnávka naznačila, že se příznivci kapely mají nač těšit. A nakonec se vešel i přídavek Nadechni se, což byla hodně příjemná tečka za touhle vesměs povedenou show.

Solar System během vystoupení pěkně ‘začoudili’ klub, a tak fanoušci využili pauzu nejen k občerstvení u baru, ale i nadýchání se čerstvého nikotinového vzduchu venku před klubem. Mezitím si už ale svá ‘fidlátka’ na pódiu připravovali o poznání tvrdší ADOR DORATH. Tady se dal očekávat především profesionální, ne-li přímo profesorský výkon. Tomu se ale nelze ani moc divit, když v čele kapely stojí magistr Ivoš Doseděl. Ten je navíc obklopen velice zručnými spoluhráči. Klávesista Martin ‘Prcek’ Roženek (majitel nahrávacího studia Southock Recording – dříve GM Recording) a skvělá kytaristka Liliana Pfefferová stáli spolu s Ivošem u zrodu kapely. A vůbec se nedržela zpátky ani rytmická sekce – zkušený baskytarista Kamil Kottek a mladý bubenický talent Kamil Rýc. Setlist měli hodně našlapaný, tak se ani moc nepárali s proslovy a hned po intru začali do přítomných fans sypat svou směsku black, death a gothic metalu, i když tedy úvodní Space Oddysey by klidně snesla i škatulku electro metal. Nevynechali tuším žádné ze čtyř vydaných alb, takže třeba symfoblacková divočina Garden Of Earthly Pleasures připomněla debutovou desku, rytmicky bláznivá Master & Margarita naopak poslední The Very Essence Of Fire vydanou v roce 2014. Tu ještě nakousli s parádně drsnou a death metalem ochucenou Alone či atmosféricky devastující Midnight Apocalypse. Slušelo to ale i postarším a ‘černotou’ čpícím Balance nebo Limits. Čas nemilosrdně odkrajoval poslední vteřiny téhle parádní jízdy, a tak přišel čas na nekompromisní deathovou palbu Outspoken, tedy poslední vydaný singl, který naznačil, jak by mohla znít dlouho připravovaná nová deska.

Poslední účinkující to měli do Havířova určitě nejdál. Thrashmetaloví ARAWN totiž dorazili až z Mostu. Cestování za fanoušky je ale evidentně baví, jak dokazují ‘kecy z kachny’ na jejich FB profilu, a jen během uplynulého víkendu najezdili 1500 km. Únava z cest na nich ale nebyla vůbec znát a hned ze startu pálili ostrou municí. Zvuky války otevřely nejen celý set, ale i hlavy všech přítomných, podobně jako o poznání ‘klidnější’ Arawn, obě z debutu Zrození. To nejlepší tentokrát nepatřilo na konec, ale letělo jako zdravice do nebe pro Juru Haríňa – Nemyslí / Zaplatí z aktuální desky Odkazy doby je prostě neskutečně prdel nakopávající záležitost. Z ‘odkazů’ vyvrhli i drsně melodickou Hlasy z Tartaru nebo v úvodu podobně laděnou Jáchymov, která se ale vkusně proměnila v další thrashovou pumelici. Návrat k debutu představovala i úderná a skočná Tma. Setlist neměl slabšího místa – a asi by neměl ani v případě, že by došlo i na jiné songy. Obě desky jsou po čertech dobré, Odkazy doby ale logicky o chlup na bradavici lepší. A samotné finále patřilo rovněž této nahrávce. Poslední bitvu bohů rozpoutali s těžkotonážní peckou Ragnarok. Spokojenost panovala na obou stranách, čehož využil i zpěvák Jirka Suk a vydal se přímo mezi fans, aby si natočil pár záběrů do svého video archivu. Přídavek samozřejmě nemohl chybět, a i když venku ještě vládla tma, další parádní věc Dívej, venku už svítá se hodila na závěr jako hrnec na prdel. Tohle vystoupení nelze komentovat jinak než parafrází textu místní punkové kapely Vixlaivant, že tohle je prostě „fakt kurva dobrej thrash!“

Juraj ‘Immortal’ Haríň by byl určitě spokojen nejen se svými ‘ovečkami‘, podobně jako všichni přítomní, kteří se opravdu skvěle bavili a vytvořili pro všechny účinkující bezva atmosféru, a to i přesto, že klub nebyl zdaleka zaplněn. Kdo ale dorazil, určitě neprohloupil a užil si večer plný skvělé metalové muziky, a navíc mohl zavzpomínat na úžasného člověka, který tady bude už navždycky moc chybět…


DALŠÍ REPORTÁŽE

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Views: 2082

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *