RockShock

Internetový rockový magazin

Moped 56 – Muzika je nejvíc

Text: Zdenek Svoboda
Foto: archiv skupiny

MOPED 56 už zanedlouho vydají a pokřtí nové album RetroBox. A nejen o něm jsme si povídali s nestorem českého punk rocku a frontmanem skupiny VOJTOU HUBINGEREM.

Ahoj, Vojto. Připadáš si sám jako nestor punk rocku?
Nestor? Určitě ne. A punk rocku už vůbec. Já nejsem pankáč. Já nežiju punk. Být sobě bohem, tak to je punk. U nás je mnoho zoufalců, co se za punk ukrývají a přitom vůbec netuší, z čeho punk vyšel. Nemůžu bejt punk a mít doma sedačku v kůži, 160cm telku a jezdit na drahý dovči. To ne. Možná, že naše muzika smrdí punkem, ale to je tak vše.

RetroBox je vlastně věc, o které jsme se bavili před rokem. Údajně se jedná o nahrávku, kterou jedno vydavatelství našlo při úklidu ve svém archivu.
Ano. Je to kazeta, která se točila live a měla sloužit jako demo pro natočení LP. Bohužel systém nám nebyl nakloněn a LP se nevydalo. Nepřistoupili jsme s Vilďasem na to, aby pod písničkama byl jako autor napsán jeden vlivný boss. To jako fuckt ne. Měl jsem vždycky touhu tyhle písničky natočit. A vida, po třiceti sedmi letech se mi to podařilo.

V jaké sestavě to bylo tenkrát nahráváno?
Bicí – Standa Šmeral, basa a zpěv – Vilda Čok, kytara a zpěv – Vojta Hubinger.

Jsou některé písně z této nahrávky stále v repertoáru Mopedu?
Nejsou. Dodnes se nehrála ani jedna. Je to zvláštní, že jsem si na ně nevzpomněl. Až teď. A jsem tomu rád. Je to taková ta new wave říznutá divokostí a svobodou rokenrolu.

Nemám teď úplně přesné a čerstvé informace, co se týče aktuální sestavy. Jaká tedy je v současné době?
No bodejť bys měl. Nezavoláš, nezastavíš se, prostě komunikace vázne. Ale teď vážně. RetroBox se točil v sestavě: bicí – Áda Vitáček, basa a zpěv – Jan Jašek, kytary a zpěv – Vojta Hubinger. Momentálně s Mopedem hraje na bicí Patrik Kořínek. Kapela je jako živý organismus, pokud se něco přihodí, musí se to řešit. Já to zatím vyřešil po svém. Až přijde chvíle a já nebudu mít sílu a chuť to řešit, přestanu dělat do muziky. Kdo ví, co bude zítra.

Myslím, že už jsi pustil do světa termín křtu, tak jej prosím ještě v rámci opakování připomeň.
Křest proběhne v rámci Berounských hradeb na berounském náměstí v 16.00 hodin, dne 18. června 2022.

Křest proběhne se současnou, nebo tehdejší sestavou?
Křest proběhne v současné sestavě – ta bude i hrát. Samo sebou, že bych tam chtěl mít u toho i Standu Šmerala a Vildu Čoka, ale ten život je taková jízda, že vlastně člověk neví, kdy a kde vyletí ze zatáčky.

Došlo ve skladbách po letech k nějakým úpravám, nebo se jedná o původní nahrávku?
Prosím tě, ten demáč byl nahrán na koncertě na jednostopej magič Tesla. Takže teď se vše nahrávalo klasicky ve studiu. Jinej je akorát zvuk. Texty a hudba jsou původní, nějaké úpravy nebyly třeba. Pouze trochu aranží a bylo to. Když se to umí, je to hračka. Dnes to ty nové kapely mají složitější…. i přesto, že se to už umí, je to sračka…

Osobně mám takovou představu, že by tam mohl být i nějaký bonus…
Bonus tam měl být v podobě jedné písně hrané na klavír, ale nějak mi to nekorespondovalo s tím veselým bigbítkem, který se z toho line. Bonus jsem tudíž vyřadil.

Na sociálních sítích sleduji, že se při poslechu muziky vracíš ke kořenům. Ale ani ne tak k punku, jako spíš bigbítu – Stouni, Beatles apod. Že by nějaký sentiment?
Já vyrostl na Stounech, Zeppelínech, Beatles až později. Přelomová deska pro mě byla Never Mind The Bollocks (Sex Pistols), tu považuju dodnes za vrchol punku. Dneska jsem už starý muž a vracím se ke klidu. Alespoň v té poslechové muzice.

Jsi nejen kapelník a vlastně tělem i duší Moped, ale i odvážný plavčík v berounském bazénu a také pořadatel či spolupořadatel Berounských letorostů. To dá určitě docela zabrat. Předpokládám, že to není jen vybrat pár kapel a je to.
Nejsem odvážný plavčík. V berounském Aquaparku Laguna pracuji ve fitness. Letorosty jsem zdědil po senátorovi Oberfalzerovi. Je to velká starost. Výběr kapel je starost, a hlavně dneska ty ceny některých kapel jsou prostě vražedné. Jo, bezesné noci – kde na to vezmeš, jaký bude počasí, přijdou lidi? A tak dál. Počítám, že dám ještě tak dva ročníky a dost.

Takže několik bezesných nocí…?
Jo jo… ale já to tak mám se vším, na čem mně záleží.

Kde všude letos Moped 56 uvidíme?
Moc toho letos Moped nenahraje. Koncem března přišla jedna operace kolena a koncem června jdu na druhou. Vše podle toho, jak to se mnou bude. Každopádně bych chtěl stihnout 20. 8. 2022 koncert, kde budeme hrát před Tublatankou v Králově Dvoře. Po Letorostech, které jsou 10. 9. 2022 také v Králově Dvoře, uvidím, jak na tom budu. Každopádně nemáme momentálně manažera, tak se musíme po něčem poohlédnout.

Já a řada dalších fanoušků budeme mít určitě zájem o nové CD. Kde všude bude k sehnání?
CD bude k prodeji na našich akcích. Na stránkách. Vydávat to budou Wárneři.

RetroBox je takový poslední výlet do minulosti, nebo ještě hodláš zalovit v archivu mezi věcmi, které se nikdy neobjevily na nosičích?
Z minulosti už nic takového neplánuji. Můj sen je ještě vydat jedno řadové album a završit to ‘bestofkou‘.

Děkuji za rozhovor, a teď nevím, jestli je to správně, ale ty mě určitě opravíš: Punk Is Not Dead…
Jo, přesně tak. A já bych dodal: Muzika je nejvíc…

ww.moped56.webnode.cz


DALŠÍ ROZHOVORY

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Views: 1294

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *