RockShock

Internetový rockový magazin

Brainstorm – Průlom v těžké době pandemické

Text: Karel ‘Kajarock‘ Šustík, Karel Benatzký (překlad)
Foto: archiv RockShocku

BRAINSTORM se konečně podařilo nahrát po všech stránkách špičkové album, které je posune na ty nejvyšší pozice německého i světového power metalu. O svých nesporných vysokých kvalitách přesvědčili již dříve, ale nahrát skutečně plnohodnotné album se jim povedlo až loni. To bylo po tom dvaatřicetiletém čekání již nanejvýš zapotřebí, ale dočkali se až se svým třináctým albem Wall Of Skulls. Svým způsobem tomu napomohla pandemie; ač nadělala nehorázné škody i ztráty na životech, pro Brainstorm to znamenalo, že když už se vydání o více než rok opozdilo, mohli tak album důkladně přepracovat a zdokonalit do sebemenších detailů. Ale o tom všem už nám řekne více frontman ANDY B. FRANCK.

Andy, rádi tě zase po dlouhé době slyšíme. Jaká je momentální situace v kapele, jste všichni ok?
Děkujeme. Jsme v pořádku, všichni jsme zdraví, ale samozřejmě se chceme brzy vrátit na scénu. Chybí nám koncerty a ještě více fanoušci.

Jaké jsou reakce na nové album Wall Of Skulls?
Neuvěřitelné! Fanoušci náš počin milují a my jsme na Wall Of Skulls velice hrdí. Nebylo to jednoduché a trvalo dlouho, než se vše nahrálo. Ale stálo to za to a myslím si, že toto album je jedno z nedůležitějších a možná i nejlepší z našich třinácti alb.

Co to vše pro Brainstorm přinese a zvýší se tím i zájem o vás ve světě?
Album se dostalo do hitparád v mnoha zemích světa. Téměř v každé zemi v Evropě, ale také v zemích jako Kanada, Japonsko a opět USA. To je jistě bláznivé a žene nás to pořád dopředu, takže na naší hudbě chceme pracovat ještě více a tvrději. Milujeme fanoušky za jejich loajalitu a myslím si, že máme ty nejlepší fanoušky na světě.

Už se rýsuje světové turné? A s kým to bude?
Ach ano, turné bude a my se už nemůžeme dočkat. Pokud to vše klapne, pojedou s námi Rage jako druhý headliner. Bude to opravdu skvělé turné a pro všechny metalové fanoušky absolutní nutnost tyto show vidět. Už teď se moc těšíme na podzim 2022, kdy se určitě setkáme s mnoha a mnoha bláznivými fanoušky.

Kolik nových skladeb z alba zařadíte do koncertní show?
Jo, jasně, zahrajeme minimálně čtyři, možná pět, možná i šest skladeb z nového alba. Fanoušci nám každý den píší, které songy chtějí slyšet. To bude asi totální šílenství.

Andy, jak jsi spokojený s celkovým výsledkem a s vlastním pěveckým projevem?
Myslím, že náš producent Seeb Levermann z Orden Ogan ví, jak z hudebníka dostat maximum. Nevím, jak se mám pěvecky ohodnotit, ale myslím, že to zní úžasně. Zjistil jsem, že můj hlas skýtá mnoho rozmanitostí a dobře se hodí k této hudbě. Je tvrdý, těžký, melodický i dostatečně hlasitý… stejně jako naše hudba.

A jakým způsobem jste jako kapela pracovali na albu, které uchvátilo tolik lidí?
Na podzim 2020 jsme znovu nahrávali se Seebem v jeho studiu Greenman Studios. Tam se nám moc líbí, protože se můžeme dobře soustředit jen na samotnou hudbu. Seeb a Brainstorm jsou dobří přátelé a práce na albu byla pro nás nejdůležitější.

Vy už jste se Seebem nahrávali i předchozí album…
Ano. Midnight Ghost je také jedno z našich nejúspěšnějších alb v historii Brainstorm. Bylo pro mě v té době důležité napsat o některých vzpomínkách a nočních můrách, které jsem měl jako dítě. I pro mě to bylo důležité album a získalo značný počet nových fanoušků. Tohle album také moc miluji. Midnight Ghost bylo a je velmi úspěšné v zemích, kde jsme ještě nikdy nebyli. Aktuálně to ale vypadá, že Wall Of Skulls bude mnohem úspěšnější a může získat ještě víc fanoušků. Ale jsme šťastní a hrdí na to, že už nás zná celý svět. Máme z toho radost. Je spousta kapel, které by si to s námi rády vyměnily. Brainstorm jsou známí a úspěšní. Dostávám e-maily od fanoušků z celého světa… lidé milují Wall Of Skulls a my milujeme fanoušky.

Super! Velké úsilí i bezbřehý optimismus vám nelze upřít, leč dostat se ze současné obtížné situace, kdy třeba končí i hudební časopisy, nebude snadný úkol. Tak co budete dělat?
Počkáme, co se bude dít dál, můžete nám ale věřit, že uděláme vše pro to, abychom se s tím srovnali a mohli odehrát turné, koncerty i festivaly. Turné bude opravu celosvětové a zavede nás do světa na hodně dlouhou dobu. Každý den čekáme, až to znovu začne!

Pěvecké party na novém albu jsou historicky na nejvyšší úrovni. Jak se ti to vlastně povedlo?
Děkuji. Práce na albu byla hodně zábavná. Ostatní kluci – Todde, Mille, Dieter a Toni – odvedli fantastickou práci. Musel jsem proto něco podobného taky odvést. (smích)

Kytaristé odvedli vynikající práci. Torsten fascinoval preciznosti kytarových sól a Mille k tomu přidal drobné kytarové nuance. Kde vůbec sebrali tolik těžkých a hutných riffů?
Mille a Torsten na těchto skladbách hodně pracovali, zkoumali a zkoušeli ve studiu, aby našli ten nejlepší a nejvhodnější zvuk pro tohle album. To se povedlo a Wall Of Skulls má opravdu těžký kytarový zvuk.

I rytmika tu naplno zapnula své motory. Kde jste vůbec v sobě našli tolik krásné hudby?
Dobře jsme využili pandemii a všeho kolem k psaní melodií a harmonií. Bylo to až neuvěřitelné, pořád zlepšovat nahrávku a zachovávat ten typický sound Brainstorm, který je pro nás tolik důležitý.

Řekl bys nám něco o dvou hostech pozvaných na toto album i o jejich práci?
Jsme hrdí, že máme na albu dva přátele Peavyho a Seeba. Peavy Wagner z Rage je německá metalová ikona a známe se mnoho let. Jeho hudbu znám od samých počátků a je mi ctí mít takového hosta. A se Seebem Levermannem máme možnost spolupracovat jako s jedním z aktuálně nejúspěšnějších a nejlepších německých hudebníků i vokalistů. Je to také neuvěřitelná pocta. Nikdy předtím jsme to takhle nedělali, a teď jsme na to skutečné hrdí. Oba jsou také ve třech videoklipech. Jedná se o skladby Escape The Silence s Peavym Wagnerem, Turn Of The Light – můj duet se Seebem Levermannem – a Glory Disappears.

Maličko teď odbočím. Proč jsi tak náhle opustil Almanac?
Rád komponuji hudbu a baví mě spolupráce s dalšími skvělými muzikanty. Ovšem musí to být kapela, která dokáže člověka bavit. Je to hudba, ne politika. Almanac pro mě nebyla kapela a ani mě to tam nebavilo, tak jsem se rozhodl je opustit.

Takže můžeme doufat, že Brainstorm jsou se svým špičkovým power metalem tou nejlepší volbou pro tvoji budoucnost?
Ano, kapela je něco speciálního a já se těším na každé album a každý koncert. Nevím, jestli chci zpívat i v jiné kapele. Skvělá hudba je vždy fascinující. Možná někdy…?

Pro letošní rok jste potvrdili účast na festivalu Ostrava v plamenech, takže si konečně zahrajete i ve slezském regionu.
Ano, a máme z toho velkou radost. Milujeme vaši zemi a těšíme se na každou příležitost zahrát koncert u vás, ať už kdekoli. Jde jen o ten nejlepší pocit a pro ty nejlepší fanoušky. Jsme tím velmi potěšeni.

www.brainstorm-web.net


DALŠÍ ROZHOVORY

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Visits: 863

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *