RockShock

Internetový rockový magazin

Vítězství 22. Blues Aperitivu si ze Šumperka odvezli Slováci a Poláci

Text: Ondřej Bezr
Foto: archiv festivalu

V sobotu 11. září se ve velkém sále Domu kultury Šumperk uskutečnil 22. ročník soutěžní přehlídky Blues Aperitiv, která je neodmyslitelnou součástí mezinárodního hudebního festivalu Blues Alive. Koncertního finále se zúčastnilo sedm kapel z České republiky, Slovenska, Maďarska a Polska. Byly nominovány mezinárodní porotou z 33 zaslaných přihlášek. Hlavními vítězi se stali slovenští THE TURTEV BROTHERS a polská skupina LEVI.

„Úroveň letošních účinkujících v základním kole soutěže byla o něco nižší, než býváme zvyklí,“ říká předseda mezinárodní poroty, hudební publicista a dramaturg Blues Alive Ondřej Bezr. A dodává: „Každopádně všech sedm finálových kapel, které se podařilo vybrat, jasně udrželo standardní laťku soutěže, která tak jako vždy přerostla v mimořádně příjemný bluesový večer, v němž je soutěžní složka až druhotná.“

Hlavní cenou pro vítěze Blues Aperitivu bylo pozvání na letošní festival Blues Alive, který se uskuteční ve dnech 11.–13. listopadu v Šumperku. Této pocty se dostalo slovenské kapele Turtev Brothers, jež stylově směřuje k raným formám bluesové muziky a od prakticky všech podobně laděných souborů zdaleka nejen ve střední Evropě se liší tím, že hlavním sólovým nástrojem je zde specifický lidový nástroj brumle. Druhými vítězi jsou pak polští Levi, kapela, která živelně přesahuje ryzí bluesové formy směrem ke kvalitně interpretovanému autorskému repertoáru na pomezí blues, rocku a soulu.

Na Blues Aperitivu se ovšem udělovala i další ocenění. Prestižní Cenu diváků si odnesli polští Levi. Na polskou část Blues Alive, jež proběhne 14. listopadu v polském Chorzówě, mezinárodní porota, kterou kromě Ondřeje Bezra tvořili polský promotér a novinář Andrzej Matysik a český publicista a rozhlasový redaktor Milan Tesař, nominovala maďarskou kapelu WOODSTOCK BARBIE. Na letní scénu Blues Alive, která je každoročně součástí Festivalu pro židovskou čtvrť v Boskovicích, porota na červenec 2022 vysílá The Turtev Brothers. Ti si také ve stejném měsíci zahrají na polském festivalu Front Porch Blues v Chorzówě.

25. jubilejní ročník mezinárodního festivalu Blues Alive proběhne letos ve dnech 11.–13. listopadu. Mezi hlavními hvězdami jsou např. LILʼ ED & THE BLUES IMPERIALS, JOHN PRIMER, RICK ESTRIN & THE NIGHTCATS nebo KIRK FLETCHER. Více informací najdete na www.bluesalive.cz.


DALŠÍ AKTUALITY

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Views: 568

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *