RockShock

Internetový rockový magazin

League Of Legends: komunitní koncert ft. Jorn Lande

24. listopadu 2023, Brno, SONO Music Club

Text: Eva Houšková
Foto: Jiří Rogl

Když jsme se v redakci dozvěděli, že v Brně v rámci League Of Legends: komunitní koncert vystoupí i skvělý norský zpěvák Jorn Lande, nebylo co řešit: u toho prostě musíme být! A tak jsme v pátek v odpoledních hodinách vyrazili vlakem směr Brno.

Celou akci ʻspískalʻ Petr ʻXnapyʻ Jirák, který tak potěšil nejen příznivce kultovní videohry League Of Legends. K té totiž vznikla i virtuální kapela Pentakill, která nahrála tři skvělá alba: Smite and Ignite (2014), Grasp of the Undying (2017) a III: Lost Chapter (2021). A jedním z mnoha, kteří se na nahrávkách podíleli, byl právě i Jorn Lande, zde v roli Karthuse, jedné z postav hry. Nemusíte být ale ani fanouškem videoher, abyste si tuhle muziku užili – je jedním slovem úžasná. Snad by se dalo říct, že se tak trochu blíží tomu, co Jorn Lande v minulosti nahrál s Russelem Allenem, Ayreon nebo i s Avantasií.

Už nějakou dobu před začátkem akce se od SONA táhne pořádně dlouhá fronta čekajících fanoušků. Dveře se otevřou o něco později než v avizovaných 20.00 hodin a šňůra lidí okamžitě zaplní obě schodiště vedoucí ke kontrole vstupenek. Když se dostaneme do sálu, dáme si drink a jdeme si prohlédnout klub – je to totiž moje první návštěva v něm. Klub byl otevřen v r. 2016 a musím říct, že se opravdu hodně povedl. Sál i dvě patra s balkony poskytují spoustu prostoru pro návštěvníky, v sále jsou dva bary a po jednom na každém balkonu, nechybí ani kuřárna. A co se týče akustiky, ta je skutečně výborná, zvuk je v pohodě jak dole, tak i na balkonech; ostatně jeden z pořadatelů nám prozradil, že na akustiku se myslelo už při stavbě klubu. Ještě než show začne, zajdeme na chvíli do šatny pozdravit Jorna, který do Brna přiletěl i se svou sympatickou a příjemnou manželkou Christine. Oba jsou v dobré náladě, koneckonců dorazili sem už o pár dní dříve, aby Jorn mohl s kapelou složenou ze zkušených tuzemských muzikantů vše řádně nazkoušet. Kromě toho si stihli projít i místní vánoční trhy a prohlédnout město; mimo jiné nám také prozradili, že nedávno zakoupili nemovitost s pozemkem ve Švédsku, kde Jorn plánuje vybudovat vlastní studio. Nechceme ale před koncertem dlouho zdržovat a začátek se blíží, tak se rozloučíme a vracíme se do sálu.

Na pódiu zrovna Petr ʻXnapyʻ vítá fans a oznamuje, že začátek koncertu bude operativně posunut; fronta lidí venku ještě není u konce, a tak se počká, až se všichni dostanou dovnitř, aby nikdo nepřišel ani o jedinou notu. Lidi v sále si zatím krátí dlouhou chvíli kromě pití i oblíbeným pokřikem: „Není čerstvá! Je čerstvá!“ (kultovní hláška z filmu Asterix a Obelix). Konečně na projekčním plátně začne běžet odpočítávání a před zcela zaplněné SONO nastupuje kapela ve složení dvě kytary, baskytara, klávesy a bicí, kterou ještě doplňuje smyčcový dívčí kvartet a šestičlenné ʻkřovíʻ, tedy doprovodné vokály. Vzápětí to už na pódium přichází rozpálit zpěvačka (a herečka) Viktória Matušovová, která celou show zahájí svižnými songy Here Comes Vi a Get Jinxed. Poté pěvecký part přebírá zpěvák Josef Nizner a tihle dva se celé první dvě třetiny koncertu na pódiu střídají. Dlužno dodat, že jak kapela, tak oba pěvci i doprovodný sbor jsou super a rozhodně originálu ostudu nedělají. Skladby si mezi sebe oba pěkně rozdělili, Pepa si vybral například lehce melancholickou Warriors či posmutnělou Curse Of The Sad Mummy, Viky zase naléhavou Legends Never Die s kosmickým nádechem, končící pěkným kytarovým sólem. Každý song dokreslují na zadním projekčním plátně doprovodné projekce inspirované právě herním světem League Of Legends. Publikum je také naprosto skvělé – nejenže reaguje bouřlivě na každou skladbu, ale je vidět, že tuhle muziku přítomní moc dobře znají a často se zapojují do sborového zpěvu nejen při refrénech. Pepa zazpívá něžně smutnou, melancholickou As We Fall, ale záhy je čas povstat; následuje ʻkrátký velký třeskʻ a Viki rozjede Awaken, v níž postupně z beznaděje a smutku za pláče smyčců dodává všem sílu znovu se vrhnout do boje.

Zazní další skladby, jako třeba Phoenix či hypnotická Take Over, která zpočátku plyne tak trochu líně, hutně, ale pěkně rytmicky, když vtom na chvíli vypadne projekční plocha a dožaduje se restartu. Dění na pódiu to naštěstí nijak neovlivní a technici po chvíli převezmou nad stávkující technikou znovu kontrolu, takže se může pokračovat i s obrazovou složkou v pohodě dál. Po pár skladbách na pódium opět přichází ʻXnapyʻ a vyzývá všechny přítomné, aby si společně zazpívali. A protože se toho nebojí, začne zpívat sám; vzápětí mu ale na pomoc přichází Pepa a diváci také nezaostávají a nakonec všichni pomyslně povstanou v rytmické Rise. Mezitím prochází publikem chlapík, který rozdává malé balíčky – a nejsou to drogy, ale kondomy. No, třeba se v pozdějších hodinách někomu budou hodit…

Po zaslouženém potlesku konečně představí ʻXnapyʻ dnešního vzácného hosta JORNA LANDEHO, protože poslední část koncertu patří právě samotnému Karthusovi – Smrtonošovi. Nadšení fans bouřlivě tleskají a skandují: „Jorn! Jorn!“ Jorn se nenechá dlouho pobízet, a protože tu dnes není jen jako Karthus, ale také sám za sebe, zahájí svou část songem Black Phoenix ze svého aktuálního alba Over The Horizon Radar z loňského roku. Po zneklidňujícím instrumentálním úvodu se song dostane do rytmického tempa, a vlastně už druhý fénix dnešního večera tak povstává z popela. Pak se Jorn přivítá s nadšenými fans a tentokrát nepřináší bouři, ale světlo v ʻLoLʻ skladbě Lightbringer s krásným kytarovým motivem, pochodovým rytmem a naléhavou výzvou ke svržení temnoty. Jorn je nejen v pohodě, ale i ve skvělé hlasové formě, což se u něj ovšem bere jako naprostý standard. Pak poděkuje a hned rozjede další pecku Last Stand se svižným tempem střídajícím se s klidnějšími pasážemi, nechybí ani opět výtečné kytarové sólo. Připomenutí, že nikdo nejsme nesmrtelný, a příslib pomsty nepřátelům přichází s další šlapající Mortal Reminder. Celý set pak zakončí Life On Death Road z Jornova stejnojmenného alba z r. 2017, doprovázená projekcí divoké jízdy na motorce. A to už je úplný konec. Muzikanti i zpěváci se seřadí na kraji pódia, uklánějí se a loučí – bohužel na přídavek už opravdu není kvůli časovému posunu prostor. ʻXnapyʻ povzbuzuje fans k poslednímu potlesku nejen pro účinkující, ale i pro tatínka a sebe, a poté ovace rázně ukončí slovy: „Jdeme pít!“

Večírek tím ovšem zdaleka ještě nekončí. Po pauze má následovat vystoupení kapely Ukulele Troublemakers a po něm ještě DJ afterparty až do 3 do rána. Kvůli posunutí začátku už ale nestihneme podívat se ani na kousek ʻUkulelistůʻ a musíme SONO opustit, protože nám za chvíli jede co? Protože nám za chvíli jede pro změnu autobus. I tak jsme si ale tuhle vydařenou akci maximálně užili – a klobouk dolů před účinkujícími i pořadateli!


DALŠÍ REPORTÁŽE

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 5 / 5. Počet hlasů: 2

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Views: 2434

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *