RockShock

Internetový rockový magazin

Sobotní večírek s Vypsanou fiXou

4. listopadu 2023, Krnov, Kofola Music Club

Text: Radim Bala
Foto: Radka Balová

Po projetí nepěkné trasy z Opavy do Krnova, zaprasené několika úseky oprav, staveb či objížděk z nespočtu důvodů, jsme v sobotní podvečer dojeli konečně ke klubu, kam nás pozvali lidé pracující okolo kapely VYPSANÁ FIXA. Ta sem zavítala v rámci Bestiální kusy tour a my, stejně jako moře lidí kolem nás, jsme se už nemohli dočkat dvacáté hodiny. Pozdravili jsme se před klubem s pár známými, které jsme potkali po nějaké době, a vydali se za muzikou a zábavou.

Klub se už celkem brzy a dlouho před startem koncertu velmi solidně plnil a bylo jasné, že místa nazbyt mnoho nebude. FiXa měla v tuto chvíli za sebou včerejší vyprodanou show v Hořovicích a před vystoupením v krnovské Kofole avizovala pouze malé množství neprodaných lístků. Ve finále se klub zaplnil opravdu velmi solidně, ale místo na pogo a tanečky nakonec přece jen zbylo.

Kratičce po dvacáté vstoupili pánové na pódium a celý ceremoniál přivítání omezili na pouhé: „Dobrý večer všem!“ No a show začala. Opravdu jsem nečekal, že bez předkapely a nastavení publika na provozní parametry bude mít koncert až tak dobrý spád. Nicméně opravdu hned od startu bylo všechno jasné a zábava se rozjela bez jakýchkoli berliček a pomůcek. Kapela se bavila a bavila lidi, lidi se bavili a bavili kapelu. Taková ta punková symbióza, kdy se obě strany navzájem potřebují a doplňují. Začínám si na to zvykat. Málo řečnění a spousta muziky.

Od první skladby bylo jasné, že statické to nebude ani náhodou, a pro fotografa je tato situace velký oříšek a problém. Radka se s vypětím sil dostala k pár fotkám pod pódiem, než se vše rozjelo opravdu nadivoko a živelně. Pak už zbylo jen zpovzdálí sledovat ten neskutečně skvělý bordel, který se rozjel. Pogo od pódia až téměř po ohrádku zvukařů a osvětlovačů a neskutečný náklad zábavy.

Publikum složené ve spektru x–7x let – někteří dojeli na koncert i z docela velké dálky, třeba rodina a přátelé jednoho z kamarádů dorazili až z Hradce Králové – se neskutečně bavilo a každý si našel v setu to své. Já osobně třeba punku úplně neholduju, ale pár věcí od fiXy znám a většinu z nich jsem na koncertě slyšel. Fanoušci si své oblíbené kusy s kapelou s chutí zazpívali, interakce pódia s publikem byla naprosto přirozená a nebylo ani třeba ji uměle vyvolávat nebo přiživovat. Sada poskládaná z kousků nových i starých bavila všechny. Třeba já osobně jsem si více užil ty věci starší, ale viditelně a slyšitelně bylo jedno, jak stará nebo nová je jakákoli pecka, vždy bylo dost lidí, co si ji s kapelou přezpívalo.

Na posledních koncertech, kam jsem zašel, se občas stane, že neposlouchá technika nebo se prostě přihodí něco… Ani krnovský koncert Vypsané fiXy se tomu nevyhnul, ale šlo jen o opravdu nicotnou příhodu s prasklou strunou na kytaře. I to ale nabídlo pěkný pohled na to, jak se dá obtíž řešit. Struna se vymění a jede se dál, ale většinou se to děje spíš tak, že muzikant odevzdá nástroj někomu z crew a ten ho opraví. Zde se měnila struna za jízdy, a to hned dvakrát. Klobouk dolů před kapelou. I na tohle byli borci připraveni a koncert se nezadrhnul ani na vteřinu. Celkem dost zábavné bylo i samotné focení. Kapela neměla za zády žádný banner ani plachtu, jen černé pozadí stage – a to je pro fotografa nejlíp. I bubeníka je dobře vidět a dá se fotit i z větší dálky, navíc vám nezaniknou detaily. Celkově opravdu nebylo cílem ohromit velkolepou show, ale šlo hlavně o zábavu.

Celé vystoupení působilo jako dobře připravená sada skladeb, kdy si frontman nemusel moc lámat hlavu s řečněním a kapela měla dostatek času na hudbu. Na druhou stranu, když došlo na přídavky, celkem přidali dvakrát. Bylo to trochu jiné. Jako by chtěli chlapi přidat něco jinak a přídavek skládali podle nálady a ne zcela plánovaně. I tady ale zase jen dobře a k prospěchu věci. Vygradovali koncert do luxusního tempa a bavili lidi až do konce. Před koncertem slíbila Vypsaná fiXa dvě hodiny hudby a slib dodržela beze zbytku. Podle mých hodinek nakonec stopáž dvou hodin dokonce malinko přesáhli, a jeli jsme domů opravdu spokojení.

Pokud tedy stále váháte, zda jít či nejít, doporučuji jednoznačně první variantu. Jděte a buďte Bestiálně šťastní a bavte se stejně jako my. S Vypsanou fiXou se ještě letos v rámci Bestiální kusy tour můžete setkat na těchto místech:
11. 11. – Pardubice, Žlutý pes
25. 11. – Frýdek-Místek, Stoun
16. 12. – Havířov, Vánoční městečko
19. 12. – Praha, Palác Akropolis


DALŠÍ REPORTÁŽE

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 4.5 / 5. Počet hlasů: 2

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Views: 2130

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *