RockShock

Internetový rockový magazin

Simple Plan – Všechny koncerty v České republice jsou pro nás jedinečné

Text: Michaela Horáková
Foto: Michaela Horáková

Oblíbená kanadská kapela SIMPLE PLAN poprvé zavítala na festival Rock For People v Hradci Králové, kde s velkým úspěchem vystoupila před několikatisícovým davem ve čtvrtek 8. června. Z velkého počtu zájemců o rozhovor si nakonec vybrala i naši redakci, a tak jsme dostali příležitost se chvíli se skupinou setkat. Na naše dotazy nám odpověděli kytarista JEFF STINCO a bubeník CHUCK COMEAU.

Srdečně vás vítám zpátky v České republice. Vaše kapela se u nás těší velké popularitě. Jak si vysvětlujete, že tomu tak je?
Jeff: Děkujeme. To je opravdu dobrá otázka. Myslím si, že tady v Čechách máte skvělý hudební vkus. To bude ten hlavní důvod.
Chuck: Podle mě je i důležité se k vám pravidelně vracet. Navíc nás těší, že dnes hrajeme na tomto obrovském rockovém festivalu, o kterém jsme slyšeli, jak je úspěšný. V minulosti jsme měli tu čest vystupovat i v Praze na Aerodrome festivalu společně s Linkin Park a dalšími kapelami. Líbilo se nám, jak se fanoušci dokážou semknout a vnímat hudbu. A takhle přesně budujeme fanouškovskou základnu po celém světě. Doufáme, že když návštěvníci uslyší naši hudbu a dokážou se naladit na příběhy v písních, že se do nich vcítí a řeknou si, že tuhle kapelu chtějí mít jako součást svého života.

Určitě k tomu přispěl i skvělý český fanklub, který Dominika spravuje 16 let a vlastně se za tu dobu stal už celosvětovým.
Jeff:
To ano, šíří lásku a oblibu naší kapely po celém světě. Za to jí patří obrovský dík.
Chuck: Myslím si, že když kapela má fanouškovskou stránku, jako je u vás právě www.simpleplan.cz, tak mají fanoušci pak pocit, že jim je kapela blíž, a dokážou se s ní lépe propojit. Pokud je to v jejich rodném jazyce, považují to více za své a unikátní. V tom je podle mě ten největší rozdíl. Je to ta nejlepší stránka, kde najdete různé informace, zajímavosti a rozhovory. Všechno důležité se tak dostane přímo k fanouškům.

Kterou show u nás jste si zatím užili ze všech nejvíce?
Jeff: Asi bych vybral tu, kdy jsme byli vloni na turné společně se Sum 41. Byla to opravdu skvělá show plná energie. Navíc to bylo po skončení pandemie a nadšení z hraní bylo obrovské.
Chuck: U mě to byla dvě vystoupení, která jsme měli ve stejné hokejové aréně v Praze. Bylo tam vždy vyprodáno, tipuji nějakých 4–5 tisíc lidí, nemohli jsme tomu uvěřit. Ve zbytku Evropy jsme nehráli tak velké show, jako tomu bylo u vás. Úplně jsme z toho byli mile překvapení a vnímali to tím stylem, že se děje něco speciálního. Ten obrovský dav lidí nám dodával spoustu energie a atmosféra byla prostě skvělá. Pamatuji si, jak jsme byli tenkrát šťastní. Každá show je něčím unikátní nebo rozdílná. Jako třeba dnes na festivalu, nebudou tady jen naši věrní fanoušci, ale i velká spousta dalších návštěvníků, u kterých doufáme, že je svou hudbou oslovíme. Lidé na evropských festivalech většinou skvěle reagují a užívají si muziku všech žánrů. To mě osobně opravdu baví. Stejně tak i naše vlastní koncerty. Je opravdu těžké si vybrat jen jednu show v České republice, protože všechny byly jedinečné. A to neříkám jen tak, je to pravda.

V blízké době se chystáte na společné americké turné s kapelami The Offspring a Sum 41. Jaká jsou vaše očekávání a co během turné pro fanoušky připravujete?
Jeff: Bude to naprosto fantastické. I já osobně jako hudební fanoušek si myslím, že je skvělé, když se podařilo domluvit všechny tři kapely na společné turné. Zní to jako snový line-up pro hodně divoký koncert nebo festival.
Chuck: Navíc jsme takové letní turné v amfiteátrech ještě nezažili. V rámci něho navštívíme hodně zajímavá místa a dá se očekávat hodně speciální atmosféra během vystoupení. Moc se na to těšíme, bude to zábava.

A co evropští fanoušci, dočkají se této slavné trojice kapel na společném turné?
Chuck: Tohle je míněné jako americké turné. Vloni na podzim jsme tu právě hráli společně se Sum 41 a show to byla výborná. Kluci představují trochu jiný hudební žánr než my, hraje jim to skvěle, jsou do muziky stejně zapálení a naši fanoušci je také milují. Pěkně to do sebe zapadlo. Kdo ví, jestli ještě něco do budoucna vymyslíme. Nejen do Evropy se ale definitivně plánujeme vrátit v příštím roce s vlastní show. Vše je ve fázi příprav. Rozhodně k vám rádi jezdíme.

Minulý rok vaše debutové album No Pads, No Helmets…Just Balls oslavilo 20 let od vydání. Která píseň z toho alba je podle vás zásadní?
Chuck: Sice bych ji osobně nevybral po muzikantské stránce, ale stala se mou oblíbenou díky tomu, jak ji fanoušci prostě milují. Je to píseň Perfect, se kterou se lidé asi nejvíce propojili, je za ní příběh z našich životů, možná až moc osobní. Fanoušky to rezonuje pokaždé, když ji hrajeme. Zpívají, dojímají se a je úžasné vidět, jak tu píseň vnímají. V tom je ta její síla. Právě proto je moje oblíbená. Prakticky nám otevřela dveře k dalším příležitostem a v mnoha směrech změnila naši kariéru. Říkám si, že pokud bychom měli jen zábavné pop-punkové skladby, asi bychom se nedostali tak daleko, jako jsme teď. Díky ní na nás možná lidi i trochu změnili názor.
Jeff: Mám na to podobný názor. A ještě bych zmínil i skladbu Iʼm Just A Kid, která našemu vystoupení vždy dodá pořádnou dávku energie. Naprosto si ji užívám nejen díky jejímu příběhu. Je to báječný moment, jak lidi na skladbu s radostí reagují, divoce skákají, zpívají, baví se a nic kolem neřeší. I jako hudebník chceš na chvíli zapomenout na všechny problémy kolem a na pódiu si to užít. A tohle je přesně ten okamžik, kdy to s publikem vnímáme stejně.

Vloni jste vydali album s názvem Harder Than It Looks. Je v tom názvu i nějaký skrytý význam, že nyní jste po odchodu Davida zůstali v kapele jen ve čtyřech?
Jeff: Název alba s Davidem nemá nic společného. Album je o tom, že na první pohled se zdá, jak je život hudebníka naprosto zajímavý a zábavný. Ale zároveň je tady spousta výzev na celé té muzikantské cestě. Není to jen o tom, přijít na pódium a hrát. Předtím je potřeba hodně příprav a dění v backstagi také hraje svou roli.

Máte nějakou novinku, o kterou byste se chtěli podělit s našimi čtenáři?
Chuck: Jak už jsem možná naznačil, ale ještě ta informace není oficiálně venku, v České republice se ukážeme v příštím roce. Půjde o naši vlastní show, skutečně se na to moc těšíme. Připravujeme ještě nějaké novinky, ale je to zatím ve fázi příprav, tak to nemůžeme zveřejnit. Každopádně se u vás objevíme mnohem dříve, než asi čekáte!

A na závěr Jeff a Chuck posílají pozdrav všem českým fanouškům.

www.officialsimpleplan.com


DALŠÍ ROZHOVORY

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 5 / 5. Počet hlasů: 4

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Views: 2629

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *