RockShock

Internetový rockový magazin

Do Prahy přijíždějí špičky současné world music – McGoldrick, McCusker & Doyle

Text: Anna Mašátová

Spolupracují s hvězdami jako Bob Dylan, Mark Knopfler, John Cale, Joan Baez nebo Patti Smith, sami však patří k naprosté špičce world music. Zcela poprvé se jako trio MCGOLDRICK, MCCUSKER & DOYLE představí v České republice, a to 2. října 2022 v pražském Café V lese. Jejich prvotřídní interpretace lidových písní Anglie, Skotska a Irska, a především vlastních skladeb, je nakažlivě energická, jiskřivá, provedená s neuvěřitelnou vřelostí a lehkostí.

John Doyle, John McCusker a Mike McGoldrick se poprvé setkali jako teenageři. O čtvrtstoletí později stále vystupují se stejným nadšením. S posluchači se vydávají na vzrušující cestu přes tradiční i současné jigy, reely a balady.

Všichni brzy odešli ze školy, aby započali hudební kariéru, společně i sólově si vydobyli světové uznání. Dublinský rodák, kytarista, hráč na mandolínu a buzuki John Doyle je stálicí irské hudby a zakládajícím členem uznávané skupiny Solas, která spolupracovala s Joan Baez, Lindou Thompson a Mary Chapin Carpenter. Držitel ceny BBC Radio 2 Folk Award John McCusker, glasgowský multiinstrumentalista, hrál či stále vystupuje s The Battlefield Band, Markem Knopflerem a Bobem Dylanem, nahrával s Paulem Wellerem, produkoval alba pro Eddi Reader, Heidi Talbot a Krise Drevera. Michael McGoldrick pochází z Manchesteru, je držitelem ceny BBC Radio 2 Folk Award, zakládajícím členem skupiny Lúnasa a členem skupiny Capercaillie, který spolupracoval s Markem Knopflerem, Eddi Reader, Johnem Calem, Afro Celt Sound System a mnoha dalšími.

Idea tria přišla roku 2007 v rámci každoročního projektu Transatlantic Sessions BBC. Aby nezůstalo jen u letmého střetávání, započali hraní v trojici. Bez pevného setlistu, s úctou k tradicím i velkou chutí ke skládání novinek. Ve společné diskografii mají výborně hodnocená alba The Wishing Tree a The Reed That Bends In The Storm. Jsou vzorem (nejen) pro mladší generaci hráčů; ostatně jejich workshopy, které před pražským koncertem uspořádají, byly vyprodány během několika málo hodin.

Koncertní série Earth Music Concerts, mapující současnou britskou, irskou a skotskou tradiční hudbu a americanu, dále přivítá 11. října britského písničkáře SAMA LEEHO s kapelou a hostem BERNARDEM BUTLEREM (ex-Suede), 26. března příštího roku přiváží do pražského Futurum Music Baru americkou písničkářku LAUREN RUTH WARD. Vstupenky a další informace naleznete na www.earthmusic.eu.

Související odkazy:
www.facebook.com/events/405920231095946
www.youtube.com/watch?v=VjYNwdSl-EU


DALŠÍ AKTUALITY

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Visits: 716

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *