RockShock

Internetový rockový magazin

Už za dva týdny převálcuje Bašku 7. ročník drsného Harryfestu

Text: Jiří Olszar

29. a 30. července se promění severomoravská obec Baška v ráj všech příznivců extrémní muziky. V příjemném venkovním areálu u Hospody U studny se mohou milovníci metalu, hardcoru či grindcoru těšit na již 7. pokračování populárního Harryfestu. Pořadatelé již od podzimu minulého roku postupně představovali jednotlivé účinkující, a přestože se nakonec line-up musel maličko upravit, finální soupiska vypadá hodně zajímavě.

Již dříve potvrzené brutální smečky Disfigured Corpse a Bloody Obsession nahradili hardcore/groovemetaloví SINFULL CROWD z Mostů u Jablunkova a pěkně ostří sadističtí maniaci SADISTIC HANNIBAL z Jičína, kteří začátkem roku představili své nové EP Brána smrti. Jinak ale vše zásadní zůstalo nezměněno, takže se všichni mohou těšit na legendární americké průkopníky death metalu MASTER, kteří jsou ale již nějakou dobu usazeni v České republice a letos potěšili své fans vydáním série remasterovaných kultovních nahrávek, ze kterých bude na Harryfestu jistě bohatě čerpáno. Příznivci slovenských šílenců CRANIOTOMY se konečně dočkají své zasloužené porce brutálního death/grindu. Loni jim to nevyšlo, letos to bude ale o to větší zážitek, neboť přivezou svůj letošní počin Ripped Out By Violence. Za další legendu se dá jistě považovat i temné karnální hudební těleso LEGION, které působí na scéně již od roku 1996. Pokud budeme brát v potaz i původní názvy kapely, tak jsou na světě rovných 30 let, a to už bude rozhodně stát za nějakou pořádnou oslavu.

Turnovská PURNAMA a plzeňští INNERSPHERE toho na společných turné zažili poměrně hodně, a tak se opět sejdou na jedné stagi, ačkoliv každá z kapel v jiný den. To ovšem nic nemění na skutečnosti, že se posluchači v tomto případě dočkají prvotřídní a té nejlepší deathmetalové produkce, kterou lze momentálně u nás slyšet. 10 let existence oslaví na festivalu devastující death/hardcorová parta PRIMARY RESISTANCE z Ostravy, která se již představila i po boku světových kapel. Z nedalekého Frýdku-Místku přiveze pořádnou kupu hnoje dnes již také legendární DOBYTČÍ MOR. Kapelu nezastavily různé problémy týkající se hlavně stabilní sestavy, a tak oblažuje své fans svým death/grindem už více jak 30 let. 6 let jsou na světě brněnští heavy/thrashoví DEVIANCE. Loni vydali svůj debut Freeze, Obey, který přivezou i na Harryfest. Pěkně svižný crossover hardcore přijedou zahrát divocí TARTARO:S z Krnova. Kapela, která je na světě už také hezkou řádku let, se na čas ze scény odporoučela, aby se v plné parádě vrátila v roce 2018. Nová éra byla zpečetěna v roce 2020 vydáním zatím posledního alba Heart & Soul.

Tím ale výčet letošních účinkujících zdaleka nekončí. Nekompromisní thrash/deathovou jízdu představí i zkušená úderka BLASTERA z Blanska. Ta je na světě už více jak dvacet let, ale teprve loni vydala svůj debut The Red Death. Pěkně zběsile se pak představí košičtí thrash/deathmetalisti BLACK LIGHT. Na kontě mají dvě EP a dvě plnohodnotná alba. Poslední EP Firestealer vydali loni. Thrashmetaloví TENDR vznikli již v roce 1990, ale po dlouhé třiadvacetileté pauze se znovu sešli až v roce 2016, aby v roce 2017 vydali své poslední a zároveň debutové album Civilizační strach. Na nových věcech už ale makají. Pořádnou deathovou rubanici slibují olomoučtí MIVEDANTAL. Jedná se o zkušenou kapelu, jejíž členové hráli či hrají například ve skupinách Deflorace, Fall Into Misery ad. Další desetiletou smečkou, která se na festivalu představí, budou opavští hardcore/thrash/groovemetaloví APATHY AGAIN, kteří do toho umí jaksepatří třísknout. Už více jak třicet let burácejí nekompromisní slovenští zabijáci DEHYDRATED, a že jejich funerální studnice nevysychá ani dnes, potvrdili i loni výborným počinem After The Funeral.

Nabídka samotné muziky je tedy více než bohatá a nejednomu návštěvníkovi by se z toho mohla zamotat i hlava. Případný kolaps či přímo dehydratace zde ale rozhodě nehrozí, neboť, jak pravidelní návštěvníci dobře ví, je zde spousta možností, jak si třeba na chvilku od muziky odpočinout. K dispozici je posezení ve stínu přímo vedle pódia, kde je samozřejmostí i občerstvovací zóna s výborným pivem a ještě lepší domácí kuchyní. Součástí areálu je i stanové městečko a samozřejmě i Hospoda U studny. Vodomilní fans mohou navíc svlažit svá rozpálená těla ve vodní nádrži Baška, která je prakticky hned vedle festivalového areálu. Opět bude zajištěno i parkování, a to jen pár kroků od místa činu.

Dalším bonusem je i skutečnost, že se festival během let proměnil v doslova ‘rodinnou‘ akci, kde se pravidelně scházejí i dlouholetí přátelé, kteří zde vytvářejí neskutečně pohodou atmosféru. Tu si samozřejmě užívají i samotní účinkující, kteří jsou se svými fanoušky prakticky v bezprostředním kontaktu i před či po vystoupení.

Program na poslední červencový víkend je tedy jasný. Stačí jen sbalit bágl, vyrazit směr Baška u Frýdku-Místku a užít si na pohodu spoustu skvělé a přitom pořádně drsné muziky v rámci 7. ročníku Harryfestu. Vstupné na celý festival činí 590 Kč. Na jednotlivé dny pak bude vstupné: pátek 290 Kč, sobota 490 Kč.

Další informace najdete na FB události:
www.facebook.com/events/387445303039066


DALŠÍ AKTUALITY

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Views: 925

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *