RockShock

Internetový rockový magazin

Bára Basiková před 30 lety vydala přelomové album. Právě vyšla jeho remasterovaná reedice

obal alba

Text: Warner Music

Debutové sólové album přední české zpěvačky BÁRY BASIKOVÉ nazvané jednoduše Bára Basiková vyšlo před třiceti lety a patřilo mezi první tituly vydané naším vydavatelstvím, tehdy ještě pod hlavičkou Monitoru.

„Je to moje zlomové album, moje první regulérní sólová a profilová deska. Po mnoha letech intenzivní spolupráce s Martinem Němcem a Michalem Pavlíčkem jsem měla tehdy chuť a potřebu vydat se svou vlastní cestou, přijít s něčím osobitým a jako zpěvačka jsem chtěla zkusit sólový projekt. Jiný styl, žánr i výraz. Být víc ‘písňová‘ a víc sama za sebe. Sama si vybrat autory a materiál. Oslovila jsem proto deset svých kamarádů kolegů muzikantů, kteří byli v té době ti nejlepší a nejpopulárnější, a každý z nich mi daroval jednu skladbu a tu pak také na album nahrál se svou domovskou kapelou. Vznikla opravdu krásná deska,“ hodnotí svoji sólovou prvotinu Bára Basiková.

Každou píseň pro Báru Basikovou napsal jiný skladatel a všechny kromě zpěvačky spojují texty Jana ‘Sahary‘ Hedla. Na desce se setkala tehdejší hudební elita, a to nejen díky autorům, ale i hudebníkům, kteří album nahrávali. Mimo jiných to byli David Koller (píseň Trója nahrála skupina Lucie), Ota Balage (Souměrná), Michal Pavlíček (Říjen spí), Roman Dragoun (Víkend lvích vášní), Karel Šůcha (Ty uvadlé) a Martin Němec (Pouštní anděl).

„Autorům jsem dala absolutní volnost a nechala na nich, aby ukázali, jak oni mě vnímají a co mi nabídnou. Každý se trefil, ale jednoznačným pomyslným vítězem se stal Ota Balage s písní Souměrná, která se stala mým hitem a zpívám ji na koncertech dodnes. Je zvláštní, že ač má neuvěřitelně poetický a zvukomalebný text, dodnes nikdo neví, o čem ta píseň vlastně je…“

Album produkoval Martin Němec, se kterým Bára Basiková spojila velkou část svého uměleckého života. Reedice v remasterované podobě nyní vychází na CD, LP a digitálních službách.

Související odkazy:
www.barabasikova.cz
www.facebook.com/barabasikova.cz


DALŠÍ AKTUALITY

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Visits: 617

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *