RockShock

Internetový rockový magazin

Rocková legenda se po pěti letech vrací do Šumperka

Text: Michaela Horáková
Foto: archiv skupiny

Tohle je ráj, Milion snů, Prohrát není žádná hanba nebo Modrý pondělí. Tyto a mnohé další legendární hity zahraje na vaše četná přání v pátek 10. září skupina ARGEMA v šumperském Domě kultury, kam se po minulém úspěšném koncertu vrací po pěti letech.

„Výrazné refrény, příjemné zpěvy a známé melodie, které už zlidověly. To je přesně ono, na co se fanoušci jedné z předních stálic česko-slovenské rockové scény mohou během šumperského koncertu těšit,“ zve produkční Domu kultury Šumperk Michaela Horáková.

Skupina Argema je pojem, na který nedají příznivci tuzemské rockové muziky dopustit. Je populární nejen díky svým svižným melodiím, ale i podmanivým baladám. Vznikla v roce 1982 v Uherském Hradišti, kdy její hlavní zakládající člen, bubeník Josef Pavka, byl učitelem přírodopisu. Dostal nápad, že kapela ponese název podle stejnojmenného tropického motýla. Její začátky ale nebyly snadné, protože tehdejší politická situace neschvalovala daný hudební žánr ani cizokrajné jméno.

Nejprve se začala prosazovat na jižní Moravě a postupně se vypracovala na jednu z nejrespektovanějších metalových kapel v Československu. Úspěch slavil hlavně koncertní program Velká Morava, se kterým Argema mohla konkurovat i tehdejším špičkám daného žánru v čele s Citronem nebo Vitacitem.

Po revoluci přišel soubor s podstatně odlehčenější tváří, vrhl se do rockových vod a nebál se ani popovějších melodií. Úspěch první desky s názvem Poprvé dokázal, že se muzikanti vydali správnou cestou. Z mnohých úspěchů jmenujme například získanou nominaci na cenu Grammy v kategorii ‘Skupina roku‘ v roce 1995, dále pak ocenění ‘Skokan roku‘ v anketě Český slavík 2007. Kromě pravidelného koncertování napříč republikou vydávají pravidelně nová CD, což je hudebními publicisty v dnešní době stahování hudby a rozmachu YouTube a dalších platforem považováno za obdivuhodný počin.

Hvězda skupiny září na česko-slovenské hudební scéně už neuvěřitelných 39 let. Na příští rok ke svému kulatému jubileu chystá pro své fanoušky dva speciální narozeninové víkendové pobyty ve vinařství, které byly v rekordním čase vyprodány.

Koncert kapely Argema vypukne v pátek 10. září od půl osmé večer ve velkém sále Domu kultury Šumperk. Vstupné je v předprodeji 250 korun, v den akce 280 Kč.

Více informací a rezervace vstupenek najdete na www.dksumperk.cz.


DALŠÍ AKTUALITY

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Visits: 618

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *