RockShock

Internetový rockový magazin

Charlie Watts – Unikátní bubeník

Text: Luboš Hnát
Foto: Jiří Rogl

Když se před nedávnem objevila zpráva, že se bubeník The Rolling Stones CHARLIE WATTS ze zdravotních důvodů nezúčastní podzimního amerického turné, nevěnoval jsem jí příliš pozornosti. O to víc mě zasáhlo oznámení o smrti osmdesátiletého muzikanta.

Narodil se 2. června 1941 v Londýně. Láskou k muzice zahořel už ve svých jedenácti letech, kdy uslyšel skladbu Walkinʼ Shoes od Gerryho Mulligana. Svou hudební kariéru nastartoval na přelomu let 1958 a 1959, kdy se svým kamarádem z dětství Davem Greenem nastoupili do jazzové kapely Jo Jones All Stars. Ostatně jazz byl celoživotní vášní Charlieho Wattse.

V roce 1961 se stal členem kapely Blues Incorporated, kterou vedl britský bluesman Alexis Korner. O rok později dostal nabídku, aby se připojil k mladé skupině The Rolling Stones, jejich lákání však odolával až do ledna 1963. Kytarista Keith Richards k tomu ve své knize Život uvedl: „Hladověli jsme, jen abychom ho zaplatili! Doslova. Omezovali jsme si příděly, jak strašně jsme ho chtěli.“

S The Rolling Stones se podílel na všech jejich deskách, jako bývalý grafik byl spoluautorem obalů prvních alb a některých pódiových scén. Jeho nápady byly využity při koncertních turné Steel Wheels / Urban Jungle (1989–1990), Bridges To Babylon Tour (1997), Licks Tour (2002–2003) a A Bigger Bang Tour (2005–2007).

Charlie Watts byl velmi skromný a tichý člověk, při představovačkách na koncertech se omezoval na pouhou úklonu a prosté zamávání fanouškům. Dokázal se však také výrazně ohradit, třeba když o něm Mick Jagger mluvil jako o ʻsvémʻ bubeníkovi. Charlie dal zpěvákovi pěstí se slovy: „Už nikdy neříkej, že jsem ʻtvůjʻ bubeník.“ O tom, že si z této příhody vzal frontman ponaučení, svědčí fakt, že potom o něm již hovořil s velkým respektem.

Wattsovy hudební aktivity se netýkaly pouze The Rolling Stones. V roce 2009 koncertoval s projektem The ABC&D Of Boogie Woogie, se kterým vystoupil i v pražském Divadle Hybernia. Vedl také vlastní jazzovou partu. Charlieho Wattse proslavil jeho unikátní styl bubnování: na rozdíl od většiny hráčů při úderu na virbl často vynechával úder na hi-hat.

V roce 2004 překonal rakovinu krku. Nedávno podstoupil blíže neurčenou operaci, která podle slov jeho mluvčího byla úspěšná. Charlie Watts naposledy vydechl obklopen svou rodinou v úterý 24. srpna v jedné z londýnských nemocnic.


DALŠÍ ROCK HEAVEN

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Visits: 711

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *