RockShock

Internetový rockový magazin

Slovenský Yafura Fest se opět ponese ve znamení česko-slovenského rocku a metalu

Text: Jiří Olszar

Loňský premiérový Yafura Fest dokázal, jak mají slovenští a čeští muzikanti, potažmo i fanoušci, stále k sobě blízko a že nějaká před lety vymyšlená hranice vlastně vůbec neexistuje. Z tohoto důvodu se pořadatelé rozhodli, že i pokračování ‘borůvkového‘ festivalu proběhne v podobném česko-slovenském duchu. Proto se v sobotu 4. září 2021 sejde na pódiu v areálu SIM bývalých vojenských skladů v Martině, který dnes spravují Dobrovolný hasičský sbor Martin-Priekopa a město Martin, výběr špičkových interpretů z Čech, Moravy i Slovenska a někteří z nich se i zajímavě propojí přímo na stagi.

Celý festival odstartuje bratislavská punkrocková kapela HRUBÝ DOMÁCI PRODUKT. Ta sice neexistuje moc dlouho – vznikla teprve v roce 2019 –, ale už stihla během koronakrize vydat debut Iluzionista a na příští rok chystá hned další album. I další punkrocková parta MINORITY pochází z Bratislavy a je jen o rok starší než její kolegové. Na kontě už ale mají dvě alba a k tomu spoustu vystoupení v ČR a SR. Chybět nebude ani zkušená hardrocková formace FIREBALL ze Zlína. Ta loni oslavila už dvacet let existence a o jejích kvalitách hovoří například předskakování před legendární kapelou U.F.O. či pět prvenství v Czechparádě na TV REBEL s klipem Wake Up z poslední stejnojmenné řadovky. Příznivci klasického roku se pak mohou těšit na nitranskou skupinu CARPE DIEM, která připomene klasické rockové fláky. V repertoáru mají například skladby od Deep Purple, Jethro Tull, Pink Floyd, The Beatles, Erika Claptona, Carlose Santany, Lynyrd Skynyrd nebo Steppenwolf. Pořádnou nálož energické muziky pak naservíruje další bratislavská gothic/metalcorová smečka MOFOKILLER. Ti se mohou pochlubit mnoha zajímavými koncerty, jako například předskakováním před Faith No More. Loni představili nové limitované EP KULT+, na kterém navázali spolupráci s frontmanem skupiny Meredith Robem Ravenem, která letos vyústila ve vydání singlu a klipu Let Me Breathe Again.

Ze severní Moravy dorazí rock/metaloví ABSOLUT DEAFERS, kteří jsou již také patřičně zkušení a vyhraní. Představili se například na společných turné či koncertech s kapelami Arakain, Dymytry nebo Kreyson. Před časem se sice na chvíli odmlčeli, ale loni už začali spřádat plány na rozsáhlé turné. To jim bohužel zhatil koronavir, ale teď už jsou zcela připraveni na nové výzvy. Z Liberce se na festival chystají i crossover rock/metaloví RAIN. V jejich podání uslyší fanoušci nejen pořádnou porci tvrdé, chytlavé muziky, ale i zajímavých textů, které korespondují s dnešní podivnou dobou. Ostatně poslední deskou Svět bláznů jako by předpověděli, co se bude dnes dít… Yafura Fest ozdobí i speciální vystoupení nejlepší slovenské power/heavymetalové skupiny EUFORY. Její popularita se rozšířila nejen v Čechách a na Moravě, ale už i v Polsku a Německu. Momentálně pracují na svém třetím studiovém albu a na festivalu se představí společně s rockovou dračicí TANJOU, která se kromě práce na sólové tvorbě věnuje i spolupráci s metalovou legendou Citron. Nejzkušenějšími účastníky letošního Yafura Festu budou bezesporu martinští hardcore/metalisti EDITOR. Tahle tvrdá, ale nesmírně pohodová parta funguje už více jak třicet let a stále patří k tomu nejlepšímu, co se na Slovensku v hardcorovém stylu děje. Pořád zkrátka mají co říct, a to i svými jedovatými a trefnými texty.

Line-up letošního Yafura Festu je tedy pěkně nalinkovaný, takže už jen stačí pořídit si vstupenky na stránkách www.predpredaj.zoznam.sk (cena vstupenky je 15 €) a 4. září 2021 vyrazit za pořádnou muzikou do Martina. Další podrobnější informace najdete pod níže uvedenými odkazy. A pokud byste měli zájem, můžete si připomenout minulý ročník prostřednictvím reportáže na stránce www.www.irockshock.net/?p=12820.

Časový harmonogram Yafura Festu:
11.00 – otevření areálu
12.30–13.10 – Hrubý domáci produkt
13.40–14.20 – Minority
14.50–15.35 – Fireball
16.05–16.50 – Carpe Diem
17.20–18.05 – Mofokiller
18.35–19.20 – Absolut Deafers
19.50–20.35 – RAiN
21.05–20.05 – Eufory + Tanja
22.35–23.35 – Editor

Související odkazy:
www.yafurafest.sk
www.facebook.com/YafuraFest
www.facebook.com/events/152362390182465


DALŠÍ AKTUALITY

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Visits: 525

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *