RockShock

Internetový rockový magazin

The Fialky oslavili ve Futuru 20 let a pokřtili novou desku Punk rock rádio

6. února 2020, Praha, Futurum Music Bar

Text: Michal Ton
Foto: Vojta Florian (www.vojtaflorian.com)

Pokud slavíte ve své kapele dvacet let funkčnosti, je to už známka jisté disciplíny a úspěchu. A zvlášť pokud začínáte jako náctiletí pankáči, co vlastně neumí na nic hrát. Fialky se takhle jistě dají definovat, prvotní demonahrávky jsou opravdu vesměs příšerné a pamatuji si, když jsem je viděl před cca 15 lety poprvé naživo, že to byla poměrně hrůza. Ale jak šel čas, postupně se vše zlepšovalo a zlepšovalo, kapela rostla přirozeně ve všech směrech a najednou tu byla oslava dvaceti let a zcela narvané Futurum!

No a aby toho nebylo málo, tak se to rovnou spojilo se křtem nové desky; ostatně proč dělat mejdan velký, když ho můžeme mít velkolepý! Dopředu byla avizována účast několika hostů, avšak hrající kapela se jako host ukázala jediná – BERLIN BLACKOUTS. Smečka složená z několika kapel profláknutých na německé scéně (v ČR nejznámější Radio Dead Ones) začala přesně v osm hodin a svůj cca pětačtyřicetiminutový set zvládla velmi obstojně. Řemeslně dobře zahraný melodický punk rock s charismatickým frontmanem bavil, ale přece jen bylo znát, že většina přítomných je nemá naposlouchané, a spíš tak nějak pokukovali opodál. Navíc mi přišel celý koncert silně utlumený. Zkrátka a dobře, fajn odvedená práce, šikovní hudebníci, ale přišlo mi to až moc soft… Nicméně pokud bude možnost je vidět příště, jistě bych jim dal šanci znovu.

Devátá hodina a koncert oslavenců odstartoval! Ačkoli na úvod to vypadalo, že se THE FIALKY vydali na cestu v čase, když se z potemnělého pódia linuly zvuky kapel The Clash, Sex Pistols, Cock Sparrer a Ramones aneb krátké intro navazující na titulní píseň z nové desky – a Punk rock rádio už se valila naživo do plného klubu. Hned ve druhé písničce Kérky od Terky přišel první host – Radek z více než spřízněné kapely Nežfaleš. Následoval raritní song Jízda a další host – bývalý člen Danny (nyní Supertesla) –, který si na kytaru zahrál Rebel klaun. Během večera pak přišla řada na další hosty a gratulanty, jednalo se vždy o dnes již legendy české punkové scény a představitele skupin, na kterých Fialky začínali a na jejichž válech se sehrávali na zkouškách.

Přišli tedy postupně Dušan Lébl (zaskakující za nemocného Petra Hoška) z Plexis, který zazpíval Sid Vicious, Hony Haubert z Visacího zámku legendární Traktor, Zdeněk Růžička z SPS hitovku Černá ruka, Sváťa Šváb z Totálního nasazení pak Černobílý svět a na závěr ještě Bořek Řehoř z E!E dal Humusáka. Nejzásadnější hit Fialek Punk, sex a pivo pak svoji slokou doplnila ještě Aneta ze Zputniku, která se ujala ženského vokálu, jenž je v originální písni na desce. Všechny skladby s hosty byly opravdu dobré a měly drive. Během cca hodinu a půl dlouhého koncertu zaznělo celkem 30 věcí. Některé, co tvoří standardní část playlistu, některé dlouho nehrané (ty Tenisky prostě na koncerty patří, pánové!) a k tomu dvě novinky (může se to zdát málo, ale koncert měl přece jen koncept zaměřený na něco jiného a na blížícím se turné si jich užijeme dost).

Přesto byl křest a promo nové desky stejně podstatný bod programu. Leč v plné palbě se ukázalo, že Fialky jsou prostě hlavně parta kámošů punkerů a priorita pro ně tento večer byla pobavit sebe a fanoušky, což se jistě stalo velmi originálním křtem desky. Ten totiž nebyl. Přesněji řečeno, nebyla deska. Ano, i toto se může stát… Role kmotrů připadly Radkovi (Nežfaleš) a Bártovi (Staré pušky, Baby Secondhand, Proti směru), leč kluci album pokřtili pouze imaginárně a slovně, polít prostě nebylo co. No ale že by se obsah láhve, vlastně láhví neudal, o to zde opravdu strach asi nikdo neměl. Improvizovaná scéna pobavila jak samotné aktéry, tak všechny v publiku, a o to jde.

Závěrem bych celou akci zhodnotil ze svého osobního pohledu jako velmi podařenou. Přál jsem klukům, aby se vše vydařilo, a myslím, že večer naplnil veškerá očekávání. Zpočátku bylo celkem znát, že i jindy suverénní členové Fialek jsou nervózní, prvních pár písniček nebylo úplně bez chybiček, ale postupem času si to vše sedlo a po všech stránkách se jednalo pro mě o nejlepší vystoupení, co jsem kdy od kluků viděl. Energie od přítomných fans byla opravdu neuvěřitelná a ze všech stran byla cítit radost nad povedeným večerem. Přeji ještě minimálně dalších dvacet let!


DALŠÍ REPORTÁŽE

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Views: 1098

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *