RockShock

Internetový rockový magazin

Václav ‘Noid’ Bárta a jeho hosté uchvátili Forum Karlín

16. prosince 2019, Praha, Forum Karlín

Text: Mária Nováková
Foto: Pavel Novák

V pondělí 16. prosince 2019 se konal dlouho očekávaný koncert VÁCLAVA ‘NOIDA’ BÁRTY Yes I. D. / 15 let na scéně v jedinečné industriální budově nazvané Forum Karlín, která je vyhlášená skvělou akustikou, moderním závěsným systémem pro techniku i dekorace a unikátní technologií. Na místo jsme dorazili krátce před 16. hodinou, abychom se zúčastnili zvukové zkoušky. Při procházení jsem obdivovala perfektní zázemí backstage, kde se nachází pět místností s vlastním sociálním zařízením, cateringová místnost a místnost pro skladování materiálu, takže vystupující zde mají veškerý komfort, který lze zajistit. Všude pobíhali technici a probíhaly poslední přípravy před vpuštěním fanoušků na koncert. Při zvukovce jsme si s nadšením poslechli duety Prothea (Jan Macků z kapely Dymytry) a Vency ‘Noida’ Bárty, za bicími jsem zaznamenala fenomenálního Miloše Meiera, kytary a baskytaru obstarali ostatní muzikanti z kapely Dymytry.

V 19 hodin se otevřely dveře do připraveného sálu, a zejména fanynky zaujímaly rychlostí blesku nejlepší pozice co nejblíže k pódiu. Sál se velice rychle zaplnil a všichni netrpělivě očekávali začátek koncertu, kdy uvidí senzačního zpěváka, skladatele a herce v jedné osobě – Václava ‘Noida’ Bártu. Ve 20.15 hodin zazněly první tóny intra a publikum okamžitě vybuchlo radostí a bouřlivým potleskem ‘Noida’ přivítalo. Celý koncert byl oslavou 15 let na scéně Václava ‘Noida’ Bárty a jeho bohaté hudební kariéry, kdy zrekapituloval svoji dosavadní hudební cestu od počátků s Dolores Clan přes muzikály až po současnou tvorbu. Po celou dobu koncertu Vaška doprovázela kapela BEK BEK KLAN s kapelníkem Štěpánem Eliášem za klávesami a smyčce obstaral UNIQUE QUARTET. Za bicími se vystřídali Richard Scheufler ml. a famózní Eda Štěpánek, o kterém ještě určitě hodně uslyšíme. Rockoví nadšenci ho znají z kapel Černá a Abraxas, a dokonce je na FB stránkách Dymytry uváděn jako alternativní drummer. Na kytaru doprovázel Ján Tulenko, za baskytarou se vystřídali Richard Scheulfer st. a Jiří Marek. Jako vokalistky doprovodily NOIDA’Noida’ Veronika Veselá a Tereza Rajnicová.

Jako hosté se představila Marta Jandová, se kterou v dubnu 2020 uskuteční Vašek společnou tour, dále spřízněná skupina DYMYTRY a smyčcové trio INFLAGRANTI. Jako první zazněla pecka Jedinej krok, jako vždy to byl začátek živelného vystoupení, při kterém fanynky doslova šílely. Při téměř disco songu Příběh skočil NOID mezi fanoušky a odzpíval téměř celou píseň mezi nimi. Jako první host zazpívala sólově Ines Ben Ahmed skladbu, ke které složil hudbu právě Vašek ‘Noid’ Bárta. Také zazněl jeden z nejstarších songů V horečkách, po kterém následoval mohutný aplaus posluchačů. Zazněl také duet s Veronikou Veselou Noc, který měl u posluchačů obrovský úspěch. Poté se na pódiu objevilo nejznámější české smyčcové trio Inflagranti, které slaví 15 let od svého založení. Holky zahrály výběr z Vaškova repertoáru, ať již jeho muzikálové role, nebo jeho autorskou hudbu. A Vašek také napsal jednu speciální skladbu přímo pro Inflagranti, kterou posluchači dnes měli tu čest slyšet premiérově. Dalším hostem byla kapela Dymytry, kde si Vašek zazpíval společně s Protheem megahit Pravda a lež a Nu-destruct. Poté jako poslední host vystoupila Marta Jandová, která společně s ‘Noidem’ reprezentovala Českou republiku na Eurovision Song Contest 2015 ve Vídni s písní Hope Never Dies. Také dnes tato úspěšná skladba zazněla.

Následoval křest třetího studiového alba nazvaného Zem, které se dostalo mezi fanoušky začátkem prosince 2019. Hlavním tématem tohoto alba jsou živly, hudbu si kromě jedné skladby složil NOID sám a pecku V zahradě getsemanské si vypůjčil z muzikálu Jesus Christ Superstar, ve kterém několik let hraje. Také proběhl křest kalendáře vytvořeného z parádních fotek Petra Janovského. Z nového alba fanoušci dnes slyšeli pecky Pusť mě dál a Sargasové moře. Na závěr poděkoval Vašek kapele, rodině, spolupracovníkům, fan klubu i ostatním fanouškům za přízeň a vytvoření skvělé atmosféry. A samozřejmě následovaly přídavky, tentokrát Euridiké, Moře kupodivu a už zmiňovaná V zahradě getsemanské, která byla perličkou celého vystoupení. Tento hit je nádherný, skvěle zazpívaný a vynikal v něm obrovský hlasový rozsah věčně usměvavého Václava ‘Noida’ Bárty. Zvláštní poděkování patří kapele Dymytry, která zajistila kvalitní osvětlení i ozvučení.

Dnešní akce byla parádní, fanoušci odcházeli nadmíru spokojení, prostředí ve Foru Karlín bylo luxusní jak pro účinkující, tak pro návštěvníky koncertu.


DALŠÍ REPORTÁŽE

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Views: 1071

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *