RockShock

Internetový rockový magazin

Zemřel půlnoční rebel Petr Hošek

Text: Jiří Olszar
Foto: Jiří Olszar

Rok 2023 ještě ani pořádně nezačal a zubatá už se zase ohání kosou. Zcela nečekaně zaťala své ostří 23. ledna 2023 v brzkých ranních hodinách do srdcí všech punkových fanoušků, když do rockového nebe povolala zpěváka a baskytaristu PETRA HOŠKA, frontmana punkrockové legendy PLEXIS. Přestože skupina 12. ledna informovala na sociálních sítích, že Petr na tom není zdravotně zrovna nejlíp, a musí tak zrušit jarní koncerty, takový rychlý a smutný konec opravdu nikdo nečekal.

Petr Hošek zemřel jen krátce před svými 56. narozeninami. Narodil se 8. února 1967 v Praze a aktivnímu muzicírování se začal věnovat na popud Slávka Jandy, frontmana legendárních Abraxas, kterým na počátku 80. let minulého století dělal bedňáka. Poté se v roce 1984 vydal na vlastní hudební cestu, kdy spolu s Adolfem Vitáčkem (bicí), Markem Sibřinou (baskytara) a Martinem Bíňovcem (kytara) založil dnes již kultovní kapelu Plexis, v té době ale působící ještě pod názvem Plexis P.M.

Studiově se začal s kapelou prezentovat až po revoluci, kdy vyšla zásadní debutová deska Půlnoční rebel (1990). Celkem skupina vydala sedm řadových alb. Dalšími nahrávkami byly White Killer (1992), III (1993), To (1998), Už mi to kroutí nohy (2000), Vohul to! (2011) a Kašpar v nesnázích (2017). Kromě domovské kapely, kde se věnoval především zpěvu, spolupracoval i jako zpěvák a baskytarista se skupinami Do řady!, Našrot nebo Michael’s Uncle. Občas se mihl i na filmovém plátně. Vedlejší role si střihl například ve snímcích Kvílení vlkodlaků II, Vrať se do hrobu!, Šeptej, Mňága – Happy End, BANGER. nebo kultovní kriminálce Mravenci nesou smrt.

Petr Hošek byl během svého aktivního života několikrát blízko smrti. Naposledy jí jen o vlásek unikl na Vánoce 2017, kdy Plexis havarovali během zpáteční cesty z koncertu v Třebíči a sám Petr skončil s těžkými zraněními v nemocnici. Bohužel to poslední setkání se smrtí již nedopadlo dobře.

Populární ‘Sid‘ nebo ‘Mucho‘, jak se mu přezdívalo, žil život naplno a držel se hesla: „Užívat si, dokavaď to jde.“ A snad si teď užívá s parťáky i posezení u nebeského baru…


DALŠÍ ROCK HEAVEN

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Visits: 1460

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *