RockShock

Internetový rockový magazin

Studánka Fest dva dny parádně bavil příznivce rocku i tvrdého metalu

20.–21. května 2022, Liberec – Krásná Studánka, přírodní areál u FK Krásná Studánka

Text: Mária Nováková
Foto: Pavel Novák

Festivalová sezona 2022 už začala, konečně v normálním, nijak neomezujícím režimu. Co víc si přát. Nejinak tomu bylo i v Krásné Studánce, kde se 20.–21. května 2022 konal dvoudenní hudební festival Studánka Fest 2022, nadupaný těmi nejlepšími českými kapelami. Podle line-upu bylo víc než jasné, že se bude jednat o skvělý zážitek v té nejlepší společnosti. Areál se pro návštěvníky festivalu otevřel v pátek v 16.00 hodin, počasí disponovalo letními teplotami, v areálu bylo několik stánků s občerstvením a nápoji, obrovský party stan pro fanoušky či stánky s merchem vystupujících kapel.

Jako první se fanouškům představila kapela ENOLA GAY, která přijela z Mladé Boleslavi. Téměř hodinový koncertní set obsahoval zejména songy ze třetího řadového alba Virtuální svět, které mám naposlouchané a považuji jej za dokonalé. Milan Kratochvíl s kapelou nasadili laťku hodně vysoko, hitovky jako Rány osudu, Mám toho dost nebo Rebel byly parádní. Po 18. hodině vtrhla na pódium jako uragán kapela HANZʼS FUCKERS, která ihned prala do fanoušků jednu pecku za druhou. Tihle kluci mě fakt baví. Loni v létě vyšlo kapele nové album Made In Bohemia, ze kterého zahráli pár kousků. Skvělá je pecka Bohemia, super muzika s geniálním textem, ke které natočili parádní videoklip. Skupina se s fanoušky rozloučila slovy: „Poslouchejte rock’n‘roll, to je jediná správná víra.“

Krátce před 20. hodinou zazněly první tóny intra a fanoušci mohutně vítali metalovou legendu, kapelu CITRON. Láďa Křížek se přivítal s fanoušky, kteří zaplnili veškerý prostor u pódia. Následovala smršť toho nejlepšího z repertoáru legendární kapely, jako byly Hodina dvanáctá, Kráska a Radegast, Setkání s Radochem, Píseň ztracených. Celé vystoupení byl pořádný nářez, ve kterém pochopitelně nemohla chybět Tanja, se kterou si fanoušci zanotovali megahit Nad hlavou létá rokenrol. Také pochopitelně došlo na společné duety Schoulená, Máme ruce nad hlavou, ty jsou jedním slovem famózní.

Během přípravy na koncert kapely Alkehol se strhla bouřka s přívalovým deštěm, který během 15 minut nadělal pořádnou spoušť. Většina techniky byla promáčená, takže se nedalo tento den již v koncertech pokračovat, ale pořadatelé slíbili, že o tuhle partu fanoušci nepřijdou.

V sobotu 21. května odstartovala druhý festivalový den ve 14.00 hodin crossover rock/metalová kapela RAIN peckou Osud. Při songu Tak dělej vyšvihl Filip Čáp parádní kytarové sólo. RAiN představili zbrusu nový song Noc nekončí ránem, který hráli včera poprvé. Opět to byl fantastický začátek druhého festivalového dne. Další formací byli THE REMEDY z Děčína, kteří hrají od roku 2013. Krom songů Vítej tady, Dívka z plakátu nebo Ozvěny zahráli i cover světoznámé hudební skupiny Queen We Will Rock You.

Po nezbytné úpravě pódia před nabuzené fanoušky doslova naskákala kapela DE BILL HEADS, která je vždy zárukou skvělého zážitku. A Honza Havlíček nás nešetřil, pral do nás jednu pecku za druhou. Jako první zazněla hitovka Escobar, která nesmí na žádném koncertě chybět. Pak už to šlo v rychlém sledu – Amsterdam, Ryba, Nechci toho zas tak moc, Hadry kožený, Ani náhodou… A samozřejmě Kameny a prach – moje nejoblíbenější. Šedesát minut uteklo jako voda, a tak zbýval čas už jen na pecku Dovolená s Elvisem a závěrečné rozloučení s fanoušky.

Poté již zahájila své vystoupení kapela KOMUNÁL v čele s Lubošem Suchánkem. Hned od začátku nabíjela fanoušky neskutečnou energií a skvělou náladou. A jak je u Komunálu zvykem, Luboš zapojoval do zpěvu fanoušky po celou dobu koncertu. Kapela složila koncertní set z megahitovek 11 hodin do útoku, Volnej pád, Chycenej v sítích, Děvka, Poslední kulka… Čas hrozně rychle ubíhal, najednou byl konec, ale nebyl by to Komunál, aby ještě nepřidal pár hitů Zapalte nás, Hrobník a smrt a pochopitelně legendární Karel.

Okolo 20. hodiny vlétla na pódium legenda rockové muziky, kapela MOTORBAND, v čele s bijícím srdcem kapely Liborem ‘Máčou‘ Matejčíkem. Koncertní set obsahoval jak starší hitovky, tak i novější pecky z alba Černá & bílá. Zejména megahit Pravda nebo lež, ke kterému byl natočený parádní videoklip, považuji za absolutní špičku. Ale i ostatní písně neměly chybu, jak ty z nejnovějšího alba – Co víc si přát, Pár důvodů, tak i ty starší pecky – Tvý oči lžou, Kam jdou, Kde byl bůh. Fanoušci si koncert Motorbandu užívali plnými doušky.

Ve 21.15 hodin vypuklo to pravé metalové peklo. Za obrovského skandování fanoušků začala velkolepá show kapely DYMYTRY v tradičních maskách. Kotel pod pódiem šílel a oblíbená kapela do fanoušků prala jeden hit za druhým. Nemohly chybět pecky z nejnovějšího alba PharmageddonZemě krále Miroslava, Lidice nebo Černá je metal. Velký úspěch však neměly jen nové pecky, ale také starší megahity, kdy zpívali s rukama nad hlavou prakticky všichni. Zejména u hitů S nadějí, Ocelová parta byly všude vidět metalové pěsti. A nebyl by to koncert Dymytry, aby při něm nezískal prostor fenomenální bubeník Miloš Meier se svým parádním sólem.

A jak pořadatelé předchozí den slíbili, tak se taky stalo! Mimo původní plán vystoupila kapela ALKEHOL, která včera nemohla uskutečnit plánovaný koncert. A odstartovala dnešní rockovou show, jak jinak nežli hitovkou Hospodo nalejvej. Poté následovala nálož těch největších pecek jako Víkend, Život je krátkej, Máme spoustu chlastu, Rockeři, Spalovač chlastu a další. Kapela vytvořila společně s fanoušky skvělou koncertní atmosféru. Dnešní koncertní set byl zkrátka opět plný super oddychové muziky s parádními texty a chytlavými melodiemi. Na závěr koncertu zazněly pecky Na Slamníku a Buráky, kterými se kapela Alkehol rozloučila.

Celý dvoudenní studánecký festival zakončila jablonecká kapela DANGAR SIX, která se s fanoušky přivítala slovy: „Metal s vámi!“ Setlist byl složený ze starších i novějších pecek z alba Temná doba. Nechyběly hity Benjamin Button, Pan Demieux, Metalgrál nebo Slib převozníka, ke které byl natočený skvělý videoklip. Během koncertu nechyběly ohňové efekty, a přestože fanoušků dost ubylo, koncert jsme si skvěle a na sto procent užili. Posledním songem byla pecka s příznačným názvem Hodina policejní.

Na závěr patří poděkování pořadatelům za organizaci festivalu, o fanoušky i kapely bylo skvěle postaráno, občerstvení i nápojů bylo dostatek; my jsme ochutnali grilovanou kýtu, která byla luxusní. Zkrátka to byla parádní akcička plná skvělé hudby.


DALŠÍ REPORTÁŽE

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Visits: 3112

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *