RockShock

Internetový rockový magazin

Nasty Ratz – K čertu s komfortem

Text: Viktor Loukota
Foto: archiv skupiny

Pražská glammetalová sebranka NASTY RATZ v době hibernace nelenila a po druhém albu Second Chance? (2019) začala potichu spřádat plány na návrat do studia. Tentokrát na to chtěli jít odjinud a rozhodli se trochu zaexperimentovat, ba i lehce zariskovat. V době, kdy většina projektů je řízena na dálku a všechno se řeší formou skrze digitální komunikační kanály, zvolili jakousi cestu zpět do staré školy, kdy se frontman Jake Widow a kytarista Jordy Riot při této příležitosti rozhodli kontaktovat švédskou spřízněnou duši, kytaristu Martina Sweeta (Crashdïet), aby jim pomohl s produkcí právě připravované, zatím bezejmenné novinky. Co se dělo pak, poodhalí v následujícím interview zpěvák a leader JAKE WIDOW.

Komu se nelení, tomu se zelení. Jak došlo ke spolupráci s Martinem Sweetem z Crashdïet a proč právě on byl požádán o podání pomocné ruky?
Kolektivně jsme si připravili list producentů, se kterými by stálo za to spolupracovat. Švédský muzikant a kytarista Crashdïet Martin Sweet nám tentokrát dával největší smysl. Máme toho totiž hodně společného. Od hudebních vzorů až po modernější pojetí našich stylů.

Jak se ti pracovalo ve Švédsku, konkrétně ve Stockholmu, kde Crashdïet mají vlastní nahrávací studio?
Kvůli chybě letecké společnosti Ryanair jsem odletěl později, než bylo v plánu, a vinou počasí se moje cesta tam ještě výrazně prodloužila. Po příletu jsem si upřímně myslel, že už nic nenahraji. Spal jsem asi tak tři hodiny, ale nakonec jsme nahráli dva songy a vynechali jen to, u čeho jsem věděl, že budu znít druhý den lépe. První den jsme zakončili večeří a popíjením s Martinovou rodinou a přáteli. Druhý den jsme začali nahrávat už pěkně zrána. Všechno šlo hladce podle harmonogramu a nakonec jsem ani nepotřeboval den navíc. Další letenku jsem si přebookoval na listopad, kdy se k Martinovi chystám znovu. Celkově vzato to bylo hodně uvolněné a přátelské. Jediné, co se nepovedlo, bylo cvakání mého piercingu o zuby. Takže pár takto zmarněných pokusů jsme kvůli tomu museli nabrat znovu.

Vnímal jsi rozdíl ve změně prostředí při nahrávání mimo ČR a v čem je to jiné oproti tuzemsku?
Ani ne. Je mi trošku líto, že jsem neměl víc času si pořádně prohlédnout Stockholm, ale při další návštěvě vše řádně napravím.

Podílel se M. Sweet na novém materiálu, potažmo na produkci dalších nástrojů, také autorsky, nebo to zůstalo jen u tvých vokálů?
V tomto případě se M. Sweet podílí taktéž i autorsky. Máme společné pravidelné videohovory a stavíme skladby od počátečních nápadů až po finální verze.

V jakém stadiu jsou přípravy na novou desku a kdy ji mohou vaši příznivci očekávat?
Tohle právě záleží na podmínkách. Stávající smlouva s naším dosavadním vydavatelem Sleaszy Rider Records vypršela a my čekáme, co nám nabídnou dál. Kdyby to nedopadlo, máme v záloze ještě další dva labely, jež projevily zájem o vzájemnou spolupráci do budoucna.

Jak zvládáte současnou situaci jako kapela, kdy se koncertování setkává s řadou překážek?
Prostě jdeme dál a nahráváme, ale ta frustrace ze stesku po pódiu je samozřejmě znát.

Co všechno se pro vás změnilo od vydání druhého alba Second Chance?
Vlastně nic moc, protože jsme neměli moc šancí ho propagovat. Na druhou stranu si myslíme, že právě s druhým albem nás spousta příznivců začala brát vážněji, a ne jen jako českou náhražku zahraničních kapel našeho žánru.

Jak vnímáš současnou hudební scénu a co bys na ní změnil?
Změnil bych určitě fungování průmyslu. Je prostě špatně, že známý muzikant se dnes muzikou neuživí a musí si přivydělávat jinak. Tady něco nesedí.

Co tě v poslední době nadchlo, a v opačném případě zase zklamalo?
Určitě mě nadchly nové songy a jejich vývoj vpřed. Na druhou stranu mě výrazně zklamaly zrušené koncerty, a to nejenom naše.

Na co se momentálně jako celek koncentrujete a co je teď vaší prioritou?
Koncentrace a goal je natočit parádní desku, získat lukrativní nahrávací smlouvu a posunout se výrazně dál, než tomu bylo doposavad. Dále také začínáme připravovat koncert na 7. 1. 2022, který se odehraje v pražském klubu Rock Café. Takže jste všichni vřele vítáni.

www.nastyratz.eu
www.bandzone.cz/nastyratz
www.facebook.com/NastyRatz


DALŠÍ ROZHOVORY

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Visits: 1049

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *