RockShock

Internetový rockový magazin

Poosmé společně proti rasismu a dalším hrozbám!

Text: Marek Dočekal

V sobotu 16. 9. rozezní pražský klub Cross kapely i DJs s jasným názorem: ,,Společně proti rasismu!“ Na venkovní scéně i uvnitř klubu se uskuteční osmý ročník benefičního festivalu Riot Over River, který skrze hudbu, přednášky i poezii upozorňuje na rasismus nejen v české společnosti a na nutnost jasně podpořit všechny, kteří bojují proti fašismu.

Na Riot Over River 8 – Společně proti rasismu zahraje na pěti scénách přes 30 kapel v rytmu punku, crustu, hardcoru a metalu, včetně 15 techno a tekno DJs. Samostatná scéna bude patřit také přednáškám, poezii anebo benefičnímu tetování.

Poprvé se v Praze na open air festivalu představí legendární britská anarchopunková kapela CONFLICT, která je od roku 1981 stále aktivní nejen na hudební scéně, ale také v boji za lidská a zvířecí práva a svobody. Z Belgie dorazí crust/hardcoroví veteráni VISIONS OF WAR, ze Slovenska crust/metalová ADACTA anebo Oi!/hardcorový kult MUNICIA. Na vnitřní scéně rozpoutá peklo queer/hardcorová mlátička XDREGSX z Vídně, dvojice hardcore/punkových hostů z Polska LIFE SCARS a SOCIAL CRISIS nebo lokální stálice EMPTY HALL OF FAME s novým EP Sirény a zvony. Pankáče určitě potěší i old school punk FABRIKA z Kladna, V.T. MARVIN nebo FUNKCE ŠROUBU. Novinkou festivalu je harsh/noise scéna.

Dvě stage budou patřit tomu nejlepšímu z lokálního i evropského techna a tekna. Myšlenku festivalu podpoří dvouhodinovým setem živoucí ikona tekno scény SUBURBASS z Francie, rezident klubu Cross MIKKIM, livesetový génius FLIP FERMENTOR anebo MAJKL z NSK a QUEST z Acid Techno Family. Techno scéna poběží pod taktovkou v Praze usazeného mezinárodního kolektivu A Z Y L.

Osmým rokem je vstupné na festival dobrovolné. Výtěžek z festivalu poputuje na pomoc autonomním komunitám na Ukrajině a v Bělorusku, které bojují proti Putinovi a jeho válečným zločinům. Pořadatelé dodávají: „Chceme, aby myšlenka festivalu byla dostupná všem, nehledě na finance. Vše se zdražuje, a tak chápeme, že kultura není pro všechny dostupná. Rádi uvidíme všechny, i bez nutnosti nechávat velký příspěvek na vstupném. Pokud je to pro vás ok, tak budeme moc rádi za příspěvek, doporučujeme třeba tři, čtyři, pět stovek. Celý výtěžek z akce zašleme našim kamarádům a kamarádkám z Anarchist Black Cross Belarus a Solidarity Collectives Ukraine jako nutnou podporu ve válce proti Putinovi. Naší zbraní je solidarita a to platí i nyní během ruské invaze na Ukrajinu.“

Krom kapel a hudby Riot Over River klade důraz na přesah, spojování scén a navazování nových přátelství. Na festivalu můžete potkat více než 20 stánků různých kolektivů a vydavatelství s knihami, deskami a dalším sortimentem, 8 přednášek na témata obrany lidských práv nebo 4 pásma poezie. Tradicí je stan s veganským občerstvením z kuchyně Food Not Bombs Praha, které bude k dispozici zdarma či za dobrovolný příspěvek. Výdělek z vegan burgerů, vegan guláše a dortíků bez živočišných složek poputuje pro kolektiv No Borders na pomoc lidem na útěku před válkou.

Benefiční antifašistický festival Riot Over River začíná v sobotu 16. 9. v 11.30 hod. a končí nad ránem. A poprvé je v programu i afterparty v neděli 17. 9. se vstupem zcela zdarma.

FB událost – www.facebook.com/events/1561831647632164
Afterparty – www.facebook.com/events/323653646840803


DALŠÍ AKTUALITY

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Views: 1569

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *