RockShock

Internetový rockový magazin

Na Brada Strattona zavzpomínají v Malostranské besedě spoluhráči a hosté

Text: BrainZone Promotion

Jako frontman kapel Circus Praha a Snake Eaters byl velmi významnou osobností české hudební scény devadesátých let. Spolupracoval například s Mekym Žbirkou, Lucií, Annou K., Ivanem Hlasem, November 2nd nebo Chaozzem. Přestože v Praze působil pouze šest let, naučil se skvěle česky, přebásnil do angličtiny Svobodův muzikál Dracula nebo glosoval tehdejší českou kulturní scénu. Řeč je o Američanovi BRADOVI STRATTONOVI, který na podzim zemřel v Brooklynu. Jeho bývalí čeští spoluhráči Jan Ponocný a Pavel Cingl mu na 18. května přichystali vzpomínkový koncert v Malostranské besedě. Vstupenky jsou k dostání v síti Ticketstream. Celý výtěžek z koncertu bude věnován Strattonově rodině.

Na pódiu se vystřídají obě kapely Brada Strattona CIRCUS PRAHA a SNAKE EATERS včetně původních členů, kterými jsou Jan Ponocný, Tomáš Brožek, Pavel Cingl, Vladimír Vytiska nebo Jaroslav Kvasnička. K nim se během večera připojí hosté. Mezi nimi budou například zpěvačky Anna K, Saša Langošová, Klára Vytisková nebo Lenka Nová, zpěváci Viktor Dyk, Matt Politz či Petr Ostrouchov i kytaristé Roman Helcl a Steve Walsh. Ty doplní kapela KOHELET DREI. Součástí koncertu bude projekce fotografií předních českých fotografů a výstava artefaktů.

„Dodnes mě nepřestává překvapovat, kolik muzikantů mi říká, že je kapela Circus Praha inspirovala k tomu, aby vzali do ruky kytaru a založili kapelu,“ říká Jan Ponocný alias Circus Ponorka, pro kterého byl Brad Stratton něco jako bratr. „Jsem vděčnej, že jsem s ním mohl hrát, bavit lidi i sebe. Pěkně mě naštvalo, že na rozdíl ode mě ten infarkt nerozchodil. Každopádně mu teď uděláme pořádnej mejdan,“ dodává.

Přestože se Brad Stratton z Prahy odstěhoval do USA koncem devadesátých let, do Česka se každoročně vracel, s oběma svými kapelami příležitostně koncertoval a udržoval kontakt s místní hudební scénou. Podílel se aktuálně například i na připravovaném albu November 2nd nebo repertoáru zpěvačky Kláry Vytiskové.

Bradley Stratton vystudoval v americkém Maine filozofii a náboženství, později pracoval v právnické firmě. Prvním jeho nástrojem byl saxofon, na který hrál ve školním orchestru. Do Prahy se vydal v roce 1992, podle vlastních slov na výlet, a zasažen porevoluční euforií tu zůstal šest let. Se svými projekty v Česku natočil několik alb, podepsal smlouvu se společností Polygram, později Universal, nebo produkoval a skládal hudbu pro přední české kapely a interprety.

Do New Yorku se vrátil v roce 1998. Nějakou dobu pracoval v několika předních reklamních studiích na Manhattanu, pro která komponoval hudbu k reklamám a televizním seriálům, nebo se podílel na živých koncertech Spotify Session. Poté byl osm let producentem agentury a studia Bang, které mělo pobočku i v Praze. V poslední době spolupracoval například s kapelou Pixies.

FB událost – www.facebook.com/events/758372389171421


DALŠÍ AKTUALITY

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Views: 683

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *