RockShock

Internetový rockový magazin

Visací zámek slaví 40 let v punku živákem Made In Strahov

Text: Warner Music
Foto: Pavel Novák

Punková legenda VISACÍ ZÁMEK letos slaví 40 let existence. Rok oslav zahájila odhalením prvního punkového pomníku a mimořádným koncertem v Praze na Strahově letos v červnu. Záznam vystoupení nyní vychází na 2CD pod názvem Made In Strahov.

Koncert, kterým Visací zámek otevřel rok oslav 40 let v punku, byl situovaný do areálu vysokoškolských kolejí, a skupina se tak vrátila na místo, kde započala její čtyři dekády trvající cesta v nezměněné sestavě. V průběhu večera odehrála pětice VZ1 Jan ‘Hony‘ Haubert, VZ2 Michal Pixa, VZ3 Vladimír ‘Savec‘ Šťástka, VZ4 Ivan Rut a VZ5 Jiří Pátek všechny legendární songy, které nemohla nepřipomenout. „Když jsem vyposlechl záznam narozeninového koncertu, došlo mi, že jsme vytvořili nový žánr: punkovou estrádu. Takže jsme radši nic nestříhali, show uslyšíte v plném znění,“ hodnotí výsledné dílo zpěvák a dvorní textař Jan ‘Hony‘ Haubert.

Titulová fotografie na obalu alba zachycuje první punkový pomník situovaný tamtéž. Tento monument navrhl a zpracoval známý kontroverzní výtvarník David Černý a má připomínat proslulý kiosek, kterému se říkalo stánek U Johna Debila a pojednává se o něm v první písni prvního alba skupiny.

Visací zámek je legendární punková kapela. Založili ji spolužáci ze stavební fakulty ČVUT v Praze v roce 1982. Jako jedna z mála skupin působí ve stejné sestavě dosud. Svůj první koncert odehrál Visací zámek 7. 12. 1982, tedy v době nejzavilejšího útlaku rockové hudby v komunistickém Československu. Věhlas kapely se přesto, a právě proto rychle šířil. Pak ale přišly úřední represe a vojna a první singl mohl být nahrán až v roce 1988.

Album na digitálních službách – www.wmcz.lnk.to/VZSTRAHOV

Související odkazy:
www.visaci.cz
www.facebook.com/visaci


DALŠÍ AKTUALITY

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Views: 614

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *