RockShock

Internetový rockový magazin

Festival Blues Alive láká na legendy Anthonyho Geraciho a Popu Chubbyho, kytaristku Anu Popović nebo poctu zpěvačce Ettě James

Text: Arts Marketing

Šestadvacátý ročník mezinárodního festivalu Blues Alive, který proběhne od 17. do 19. listopadu v Šumperku, připravil bohatý hudební, nejen bluesový program. Jako hlavní lákadla vystoupí například zásadní legenda své generace, pianista, varhaník a zpěvák ANTHONY GERACI, americká kytaristka srbského původu ANA POPOVIĆ, newyorská kytarová hvězda POPA CHUBBY, světoznámý hráč na Hammondovy varhany DELVON LAMARR se svým triem nebo přední představitel akustické country/bluesové školy JONTAVIOUS WILLIS.

Festival speciálním blokem za účasti amerických a britských hudebníků a zpěvaček připomene letošní desáté výročí úmrtí zpěvačky Etty James a na odpoledním koncertu vzdá poctu JANU SPÁLENÉMU. Celkově vystoupí během tří dní v šumperském Domě kultury, který letos poprvé kromě hlavního sálu nabídne i druhé festivalové pódium nazvané Jam Stage, a na dalších místech po celém městě přes třicet pět kapel a hudebníků od nás a ze zahraničí. Koncertní program doplní výstava fotografií, noční jam sessiony, poslechové pořady, masterclass a projekce filmu. Velkou novinkou je slavnostní otevření stálé expozice Muzea Blues Alive v prostorách Vlastivědného muzea v Šumperku. Poslední festivalové permanentky jsou v prodeji v síti GoOut. Program a více informací na www.bluesalive.cz.

S bezmála padesáti lety profesionální muzikantské kariéry patří pianista, varhaník a zpěvák Anthony Geraci mezi zásadní legendy své věkové kategorie v bluesovém žánru. „Otevřená kniha jeho zkušeností obsahuje taková jména jako Muddy Waters, s nímž byl na samém začátku kariéry angažován v jednom z bostonských klubů a s jehož stálými spoluhráči Jerrym Portnoyem a Bobem Margolinem založil jednu ze svých prvních kapel,“ říká dramaturg festivalu Ondřej Bezr. S harmonikářem Sugar Rayem Norciou spoluzakládal dodnes aktivní kapelu Sugar Ray & The Bluetones. Posléze stál Anthony Geraci u kolébky další významné bluesové kapely Ronnie Earl And The Broadcasters. „Alba Anthonyho Geraciho jsou stylově velmi členitá, objevují se na nich přímočaré bluesové jízdy v chicagském duchu i sofistikovanější rhythmandbluesové skladby kořeněné jazzovými postupy,“ popisuje Ondřej Bezr. Se svými The Boston Blues All-Stars byl opakovaně nominován v kategorii ‘Kapela roku‘ na Blues Music Awards a Geraci sám se zde pravidelně objevuje ve výběru nejlepších bluesových pianistů.

K dalším velkým jménům letošního ročníku patří americká kytaristka srbského původu Ana Popović, která je vítězkou návštěvnické ankety o nejoblíbenějšího účinkujícího za první čtvrtstoletí konání šumperského festivalu, newyorská kytarová hvězda Popa Chubby a Delvon Lamarr Organ Trio pod vedením nesmírně talentovaného skladatele a hráče na Hammondovy varhany, jenž dává kapele jméno. „Ten se skvěle doplňuje s kultovním kytaristou Jimmym Jamesem a skvělým bubeníkem Michaelem Duffym. Hudba tria se pohybuje mezi rhythm’n‘blues, jazzem, funky a rockem,“ líčí Ondřej Bezr.

Kytaristku a zpěvačku CAROLYN WONDERLAND mnozí hudební fanoušci znají z kapely britské bluesové legendy Johna Mayalla, rodačka z texaského Houstonu je ale na sólové dráze už od začátku 90. let. Dokáže dostat do transu fanoušky texaského kytarového řádění, jako velmi nadaná autorka ovšem umí zaujmout i toho posluchače, který od blues nevyžaduje striktní dodržování pravidel. „Na posledním ročníku Blues Music Awards měla dvě želízka v ohni za poslední album Tempting Fate vydané na prestižní značce Alligator,“ říká Ondřej Bezr.

Neméně respektovanou postavou současné scény je teprve šestadvacetiletý rodák z Georgie Jontavious Willis, hvězda akustické country/bluesové školy, na přímé linii pokračovatel toho, v čem ve světovém kontextu vynikly osobnosti kalibru Taj Mahala a Kebʼa Moʼa. Oba hudební veteráni Willise přizvali roku 2017 jako hosta na své turné k úspěšnému společnému albu TajMo a o dva roky později Taj Mahal a Kebʼ Moʼ produkovali Willisovo druhé a zatím poslední album Spectacular Class, jež bylo nominováno na Grammy 2020 v kategorii ‘Nejlepší tradiční bluesové album‘. Pořadatelé festivalu se vrátili k osvědčenému konceptu tzv. satelitních koncertů: Jontavious Willis vystoupí v rámci Blues Alive Tour také ve Veselí nad Moravou, Mikulově, Olomouci, Valašském Meziříčí, Jeseníku a polském Chorzowě. V rámci turné se budou konat jeho mistrovské kytarové lekce s místními hudebníky a otevřena bude také výstava Kořeny blues na americkém Jihu.

Letos si připomínáme desáté výročí úmrtí jedné z největších zpěvaček soulu a blues Etty James. Speciální program k její poctě nazvaný Etta James Celebration připravil výkvět amerických a britských hudebníků a zpěvaček, který se na světovém turné zastaví také v Šumperku. „Kapelu tvoří klávesista Bruce Katz a harmonikář Giles Robson. O interpretaci tak slavných hitů, jako jsou At Last, Iʼd Rather Go Blind, A Sunday Kind Of Love nebo Stormy Weather, se podělí zpěvačky Dana Gillespie, Robbin ‘The Soul-Shaker‘ Kapsalis, Alice Armstrong a Daria Biancardi,“ vysvětluje Ondřej Bezr.

K dalším zahraničním účinkujícím patří například mladičká texaská kytaristka ALLY VENABLE, fenomenální americký harmonikář a zpěvák Dustin Arbuckle s kapelou THE DAMNATIONS, švédští bluesrockeři BLACK RIVER DELTA nebo stále známější francouzské trio MUDDY GURDY experimentující se zvukem středověké niněry v kontextu mississippsky temného bluesového soundu.

Tradiční sobotní odpolední koncert bude letos věnován oslavám narozenin jedné z vůbec nejvýznamnějších osobností české hudební scény, zdaleka nejen bluesové: osmdesátinám Jana Spáleného. Oslavenec ve velkém sále Domu kultury zahraje se svojí domovskou kapelou ASPM, ještě předtím ale v rámci programu Pocta Janu Spálenému zazpívají jeho písničky ve vlastních úpravách mnozí, někdy možná i trochu překvapiví interpreti, vesměs o jednu a více generací mladší (Martina Trchová, Jan Fic, Jan Švihálek, Michal Němec, Martin Kyšperský, Petr Ostrouchov & Blue Shadows).

Dění v Domě kultury vždy v podvečer zahájí ve foyer, jak je zavedeným zvykem, jedna z kapel, postoupivších z letošního ročníku vyhledávacího festivalu Blues Aperitiv (DAZED AND CONFUSED, BLACK PIN, STEVENʼS), následovat bude blok loňských vítězů na hlavní scéně (THE PEANUTS, LEVI, THE TURTEV BROTHERS).

Rušno bude i na dalších festivalových scénách. Na Jam Stage zahraje mimo jiné italské akustické duo MAX & VERONICA, páteční program v Klášterním kostele bude patřit MARTINĚ TRCHOVÉ, JUSTINU LAVASHOVI a PHILU SCHOENFELTOVI s DAVIDEM BABKOU. Nebude chybět ani tradiční sobotní dopolední projekce v kině Oko, na programu bude skvělý životopisný snímek o Aretě Franklin s názvem Respect. Knihovna T. G. Masaryka bude hostit přední bluesové odborníky Jana Sobotku a Jiřího Moravčíka s jejich poslechovými pořady.

Poslední vlna celofestivalových permanentek do Domu kultury a vstupenky na doprovodné akce jsou v prodeji v síti GoOut a na pokladně Domu kultury v Šumperku. Omezený počet jednodenních vstupenek je v prodeji na pokladně Domu kultury. Kompletní program a informace o účinkujících jsou na www.bluesalive.cz.


DALŠÍ AKTUALITY

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Visits: 706

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *