RockShock

Internetový rockový magazin

Poezie zpátky k lidem – ‘pásničky‘

Text: Ondřej Fencl

Dva odvážlivci chystají premiéru hudebně-poeticko-divadelního pořadu s cílem ‘rehabilitovat‘ poezii ve smyslu vrátit ji zpátky k lidem. Ve středu 18. 5. 2022 zazní v klubu Vrátnice v Rožnově pod Radhoštěm básně a písně (nejen) o jaru, zhudebněná poezie, Seifert, Hrabě, Skácel, Merta… zrodí se možná nový hudební formát ‘pásnička‘.

O to se postarají herečka KRISTÝNA PODZIMKOVÁ, kovaná v recitaci, klávesista a kytarista ONDŘEJ FENCL, zabydlený v muzice… a jako host se přidá básník, který svou poetiku celoživotně spojil s hudbou, PETR FIALA z Mňágy a Žďorp. Na chystaný podzimní poetický pražský podvečer pak přislíbil účast další milovník slova, MICHAL MALÁTNÝ (Chinaski).

„Poezie je dnes cosi archaického, z časů našich babiček, případně z učebnic. Přitom vhodně zvolené básně Jaroslava Seiferta, Václava Hraběte nebo Jana Skácela si zamiluje každý vnímavý jedinec, pokud jsou mu předestřeny jinak než jako povinná literatura z pera dávno nežijících soch,“ přibližuje podstatu projektu jeho strůjce, čtyřicetiletý multiinstrumentalista a zpěvák Ondřej Fencl (mj. spoluhráč Vladimíra Merty nebo Luboše Pospíšila). „Seifert zejména k stáru psal o lásce z podobných úhlů jako dnešní dělníci pop music, jen při vší úctě k nim poněkud vkusněji. Já básničky píšu odmalička a nepřestává mě překvapovat, že když pošlete esemeskou říkanku, která má duši, rezonuje to prakticky stoprocentně. A to není mnou, ale tím, že lidem prostě hezky podaná, zveršovaná emoce konvenuje, ba chybí; a je jedno, jestli je člověku dvacet, nebo šedesát,“ říká Fencl.

Páteří projektu je také všestranná herečka Kristýna Podzimková, rodačka z Rožnova, známá například z filmů Metanol, Guru, Bábovky, Absurdistán, Král Šumavy, ze seriálů Ochránce, Bez vědomí nebo Ulice. Recitaci si absolventka Janáčkovy konzervatoře vyzkoušela třeba v komponovaných pořadech s Hradišťanem. „Všechno začalo mailem, nejdelším, co mi kdy kdo poslal. Napsal ho Ondra; ve zkratce tam stálo, že prý spolu musíme oživit poezii, protože oba milujeme Beatles, tak si budeme rozumět… A pak mezi esemeskami a pár setkáními u piva se ukulo cosi nehmotného, ale přesto jasného natolik, abychom si řekli, že to stojí za konkrétní pokus. Teď už jenom doufáme, že dnešní divák má na poezii čas a výdrž.“

Ondřej Fencl
Klavírista, kytarista, zpěvák, hudební manažer a publicista (nar. 8. 8. 1981), dvacet sedm let frontmanem folkrockového Hromosvodu, od roku 2007 kapelník, klávesista a manažer 5P Luboše Pospíšila a také kytarista Schodiště aneb dřívějšího Nahoru po schodišti dolů bandu; textař (Lenka Dusilová, Olympic, L. Pospíšil…); novinář (FSV UK – mediální studia). Od jara 2011 spolupracuje s Vladimírem Mertou, později i s houslistou Janem Hrubým, participuje na nedávném comebacku Marsyas, od loňska vystupuje s Vaškem Koubkem. V roce 2018 vyšla u nakladatelství Galén kritikou ceněná sbírka Fenclových básní Všetečky. Více na www.ondrejfencl.cz.

Kristýna Podzimková
Kristýna Podzimková Pochází z Rožnova pod Radhoštěm, kde odmalička chodila do folklorních souborů a dalších kroužků, které přirozeně vyústily ve studium na Janáčkově konzervatoři v Ostravě, obor hudebně-dramatický, pod vedením Marie Logojdové. Láska k folkloru se jí už nepustila. Po studiích nastoupila do angažmá v Těšínském divadle, kde dostala první velké herecké příležitosti (Maryša, Skřivánek, Slunce pro dva, Motýli) a také cenu ředitele divadla Karola Suszky. V roce 2008 si ji z celoevropského castingu vybral německý režisér Veit Helmer do hlavní role filmu Absurdistán, který pak úspěšně brázdil světové festivaly včetně legendárního Sundance Roberta Redforda. V Česku byla díky tomuto snímku pozvána na konkurz do seriálu Ulice a pět let pak strávila ve společnosti postavy They Nekonečné. Postupně začala hostovat v pražských divadlech, průběžně se objevuje v seriálech České televize. Za nejvýraznější postavy z poslední doby považuje roli Ivety ve dvoudílném filmu ČT Metanol a roli Miluše v šestidílné sérii HBO Bez vědomí, v seriálech Ochránce či Guru. Hraje na klavír, cimbál, flétnu, za nejlepší hudbu považuje tu od Beatles, ráda jezdí do Itálie, miluje dorty, černý čaj, Valašsko, čte faktografickou literaturu, chtěla by si zahrát s Bradem Pittem, oblíbeným hercem je Belmondo, obdivuje hrdiny odboje, jako třeba Václava Morávka.


DALŠÍ AKTUALITY

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Visits: 573

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *