RockShock

Internetový rockový magazin

THE SPIRIT – Of Clarity And Galactic Structures

AOP Records / 43:26

Němečtí kosmičtí objevovatelé The Spirit přicházejí v dvoučlenné okleštěné sestavě se svým třetím albem. Vznikli v roce 2015 ve čtyřčlenném obsazení a o dva roky později vydali debut Sounds From The Vortex, který byl úspěšný. Ten ještě posléze předčilo druhé album Cosmic Terror z roku 2020 s progresivním black/death metalem, kde už byli přítomni jen tři členové.

U novinky Of Clarity And Galactic Structures je v tomto vesmírném příběhu zase všechno úplně jinak, když je třeba začít od samotného konce. A to, když probíhá válka v září ráno ve 4.00 hod. Poslední text byl napsaný, přestože proces psaní skladeb začal už o rok dříve, jen pár hodin před posledním dnem nahrávání, kdy kapela vyloženě toužila po pár minutách spánku. Jakmile však uslyšíte nahrávku s osmi novými skladbami, pochopíte, proč autor Matthias Trautes 12 měsíců neúnavně pracoval na vytvoření této nové kapitoly stellar blackened death metalu.

Je to jiné než před dvěma roky vydané Cosmic Terror, které bylo dosud daleko nejlepší. Matthias ale hledal něco jiného, a tak se znovu ponořil do obrovské nicoty vesmíru ve své nadcházející třetí nabídce Of Clarity And Galactic Structures. Duo Matthias Trautes (zpěv, kytary, baskytara) a Manuel Steitz (bicí) se drží svých black/deathmetalových kořenů, občas používá progresivní prvky a zvedá svou vysokou úroveň. Instrumentální výkon se tu stává nezbytnou součástí vesmíru kapely. Sound The Spirit získal na tomto novém albu mnohem větší hloubku. Manuel Steitz opět zazáří na bicích a toto album ukazuje, proč je jeho bubnování tak důležité pro celkový zvuk kapely.

Jinak mě už ale ničím víc The Spirit neoslovují ani nepřesvědčují. Podobně zaměřených skupin vyznávajících space rock nebo metal se během 50 let vyrojilo hodně, a instrumentální stránka hudebníků na vysoké úrovni je tak jakousi samozřejmostí. Vzpomenu jen slavné britské kapely Hawkind a instrumentální Sky, které měly spousty vyprodaných koncertů po celém světě a Platinových, Zlatých i Stříbrných desek za prodeje. A třeba poslední skladba Laniakea, obsahující přidaný syntezátor – poprvé v kosmickém soundu kapely –, by plně zapadala do repertoáru Sky i jiných, podobně zaměřených skupin. Do budoucna to vidím slibně, a tak doufám, že kapela na světě ještě nějaký ten čas vydrží.

minimum 1, maximum 5

Karel ‘Kajarock Šustík

www.facebook.com/thespiritband


DALŠÍ RECENZE

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Visits: 604

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *