RockShock

Internetový rockový magazin

Marco Mendoza se v rámci Euro Tour 2022 zastaví i v Praze a dalších českých a slovenských městech

Text: Zdeněk Stejskal

Na konci dubna se k nám po dvou letech konečně vrací fenomenální baskytarista a vynikající zpěvák MARCO MENDOZA, známý ze svého působení například ve skupinách The Dead Daisies, Whitesnake, Journey (kde působí i v současné době), Thin Lizzy, Ted Nugent, Blue Murder aj. Tentokrát je to opět s jeho sólovým projektem, a navazuje tak na veleúspěšnou evropskou část Viva La Rock Tour, která odstartovala již v předloňském roce.

Marco Mendoza je jedním z nejvytíženějších a nejvyhledávanějších baskytarových hráčů současné epochy. Začal hrát v raném mládí na kytaru, kterou později vyměnil za baskytaru, když kapela, ve které působil, potřebovala hráče na tento nástroj. Prvním albem, na kterém se objevil, byla sólová deska nikoho menšího než Billa Warda z Black Sabbath nazvaná Ward One: Along The Way z roku 1990. V roce následujícím byl přijat fenomenálním kytaristou Johnem Sykesem do jeho formace Blue Murder, kde působil do roku 1993 a podílel se na albu Nothinʼ But Trouble.

V roce následujícím se objevil ještě na živáku Screaming Blue Murder, ale to už fungoval v řadách znovuobnovených Thin Lizzy (spolu se Sykesem, Gorhamem, Whartonem a Brianem Downeym). Kapela nepravidelně koncertovala a v roce 2000 vydala album One Night Only, kdy už ale Mendoza začínal na další tři roky nahrávat a cestovat po boku kytarového šílence Teda Nugenta. V období svého působení v Thin Lizzy ale ještě stihl nahrát několik alb Johna Sykese a dalších umělců a v roce 2000 se objevil také na sólovce Davida Coverdalea Into The Light.

Rok 2004 ho zastihl na turné se skupinou Whitesnake, aby se v další sezoně opět vrátil na dva roky do Thin Lizzy. Později přijal nabídku George Lynche (ex- Dokken) a pokračoval v koncertování s jeho formací Lynch Mob. V současnosti je členem americké hvězdné skupiny Jouney.

Výčet jeho aktivit by mohl být prakticky nekonečný, tak snad jen, že kromě spolupráce s mnoha dalšími hudebníky na jejich projektech se několik let objevoval v řadách skupiny Black Star Riders (následovník Thin Lizzy) nebo v super group The Dead Daisies.

Za svou kariéru kromě dlouhé řady alb vydaných s různými kapelami či umělci natočil i sólová alba – Live For Tomorrow (2007), Casa Mendoza (2010) a Viva La Rock (2018). Nové album vychází v lednu 2022.

Je hodně důležité zmínit Marcovy spoluhráče na tomto turné. Za bicí soupravou opět sedí Kyle Hughes, který působí ve skupině Bumblefoot (ex-Guns Nʼ Roses) nebo se objevuje v řadách Oliver/Dawson Saxon či doprovodné skupině Grahama Bonneta (ex-Rainbow, Alcatrazz). Kytarový post obhajuje, stejně jako již na několika minulých turné, britský kytarista Mickey McCrystal, působící ve skupině Tygers Of Pan Tang.

Videa:
www.youtube.com/watch?v=fDbNo_tp9Hc
www.youtube.com/watch?v=MJGsFoS0zWw
www.youtube.com/watch?v=SoOLC54OK7w

Přehled CZ/SK zastávek Euro Tour 2022:
22. 04. – Olomouc (CZ), Bounty Rock Cafe (+ BULVAAR)
23. 04. – Svatobořice (CZ), Klub Kino (+ BULVAAR)
24. 04. – Praha (CZ), Klub Vagon (+ MERLIN & DAN HORYNA – křest CD)
26. 04. – Banská Bystrica (SK), Urban Spot
27. 04. – Nové Mesto nad Váhom (SK), Blue Note
28. 04. – Uničov (CZ), MKZ (+ NASTY RATZ)
29. 04. – Česká Kamenice (CZ), Kulturní dům (+ MOTORBAND)
30. 04. – Teplice (CZ), Letiště – open air

Související odkazy:
www.marcomendoza.com
www.facebook.com/marcomendozaofficial
www.twitter.com/CasaMendoza2012
www.instagram.com/marcomendozaofficial


DALŠÍ AKTUALITY

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Views: 676

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *