RockShock

Internetový rockový magazin

Řízně metalový Navar oživl, aby odkryl historii

Text: Smile Music
Foto: Hana Mons Pecinová

Neúnavný metalový tahoun George Rain, kterého fanoušci znají především z formací Sebastien nebo Citron, reinkarnoval svoji srdcovou záležitost, studentskou kapelu NAVAR. Ta se nyní vrací s albem Návrat havranů, jež obsahuje dobové songy, které byly znovu nahrané s novým zvukovým kabátem, který pomohl ušít legendární kytarista a producent Roland Grapow (ex-Helloween, Masterplan).

Kromě George Raina patří do původní sestavy Navaru kytarista Ondřej Pecina (ex-Sebastien), bubeník Radek Rain (ex-Sebastien) a také baskytarista Honza ‘Bart‘ Bartoš (Törr, Alkehol). První vlaštovkou, která předznamenává opětovný rozbřesk uspaného tělesa, se stává eponymní singl a lyric video Navar.

„Skladba vychází z mého starého hudebního nápadu z 9. září roku 2000. Loni jsem ho objevil v potrhaném bloku, kam jsem si tehdy zapisoval své písničky i různé rozpracované útržky,“ prozradil kytarista a zpěvák George Rain, jenž založil Navar v roce 2001.

Ačkoliv energie písně i hudební složka zůstaly původní, text songu je aktuální, i když obsahově letí časem zpět. „Text jsem napsal nový a pokusil jsem se v něm Navar personifikovat. Ve skladbě tak jde o člověka s velice silným životním příběhem uzamčeným v minulosti… O člověka, který je dnes už jen vzpomínkou, ale jeho odkaz může stále inspirovat. Právě tak totiž kapelu Navar vnímáme, ale poselství písně je mnohem hlubší: zajímáme se o příběhy lidí, kteří tu byli před námi? Víme, co se odehrávalo na místech, kterými denně procházíme? Jsme schopní vnímat hlasy a ozvěny minulosti…?“ pokládá řečnické otázky Rain, který do prvního singlu dostal i zvučného hosta. Stal se jím nestor tuzemské tvrdé muziky Ota Hereš.

„Rád jsem přijal nabídku na hostování v jednom songu kapely Navar, už proto, že jedním z členů je můj spoluhráč Honza ‘Bart‘ Bartoš, stejně tak i z důvodu skvělý produkce Rolanda Grapowa i muzikantů jako takových s Georgem Rainem v čele, a samozřejmě i z důvodu, že tento druh muziky je mi blízkej. Navaru přeju, ať se album k těm dvaceti letům vydaří,“ poslal zdravici Hereš, který připomněl výročí kapely a také naznačil, že vody, ve kterých Navar svůj těžký kov taví, jsou nekompromisní a nasáklé speed metalem. Album Návrat havranů vychází symbolicky 20. června 2022 pod labelem Smile Music.

Související odkazy:
www.facebook.com/navar2021
www.bandzone.cz/navar
www.open.spotify.com/album/0HQ62xaSYK2ZED41HJl459


DALŠÍ AKTUALITY

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Views: 598

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *