RockShock

Internetový rockový magazin

Psychedelicrocková ikona Monster Magnet představila nádherně psychotický obal chystaného alba A Better Dystopia

Text: Napalm Records / Jiří Olszar
Foto: obal alba

Když psychedelicrocková kapela MONSTER MAGNET vystoupila v únoru 2020 po absolvování evropského turné z letadla v USA, uvědomila si, čemu se to vlastně vyhnula. Všichni členové byli naprosto zdraví, přestože strávili poslední dny na turné v plných halách. Další část turné měla pokračovat v Severní Americe, ale to už byl s živou hudbou konec. Jak se s takovým výpadkem dokáže srovnat kapela, která je zvyklá pravidelně koncertovat již 30 let?

Frontman Dave Wyndorf níže popisuje příběh, který nakonec směřoval ke vzniku nového alba A Better Dystopia, jež vyjde 21. května 2021 u Napalm Records a nabídne nádherně (a psychoticky) sestavenou hudební sbírku klasických legend 60. a 70. let. Předobjednat si jej můžete zde: www.napalmrecords.com/monstermagnet

I když album představuje pro Moster Magnet novou cestu zaznamenanou prostřednictvím coververzí, nejedná se o typickou sbírku standardů vydaných s odstupem času. A Better Dystopia vzdává poctu oblíbeným skladbám kapely a zároveň se zamýšlí nad paranoiou, dystopií i jakousi revoltou. Fanoušci skupiny si mohou užít ochutnávku prudkých riffů a vířících vokálů v podobě prvního singlu a lyric videa Mr. Destroyer (původně Poobah).

https://youtube.com/watch?v=GYv5vNdkcWQ

Dave Wyndorf o zrození A Better Dystopia říká: „Všichni jsme se shodli na tom, že se budeme určitě do měsíce od vyhlášení lockdownu nudit. Monster Magnet prostě milují cestování, je to náš životní styl. Zvažoval jsem tedy naše možnosti. Spíš než žebrání o pomoc na internetu jsem navrhl vlastní DIY nahrávání a míchání v malém, ale výborném Freak Shop Studios (zkušebna Boba Pantelly) tady v New Jersey. Otázka ale byla, co budeme nahrávat. Neměl jsem moc chuť psát, ale pořád bylo lepší na něčem pracovat než sledovat zprávy, jak se nemocnice plnily, lidé umírali a americká politika se zbláznila. Svět křičel: ‚Dystopie, apokalypsa, revoluce!‘ Slyšel jsem ta slova již dříve a připomněla mi mé dětství z přelomu 60. a 70. let a hudbu uloženou v seznam skladeb, kterou jsem měl v přehrávači a pouštěl si ji vždy před koncerty. Ty melodie byly v mé hlavě prakticky celý život. Nebyly to populární hity té doby, ale jakýsi playlist ze čtvrté dimenze. Kousky hudební temnoty většinou vyhrabané z té podivné doby, která předcházela arénovému rocku, heavy metalu, reggae nebo disku. Hard rock se zbytky psychedelie a garážového punku, bez ‘květinové‘ příchutě. Jo, to byly písničky.“

Wyndorf se na A Better Dystopia představuje ve své vrcholné formě, podobně jako jeho kolegové Phil Caivano, Bob Pantella, Garrett Sweeney a Alec Morton, kteří dali nahrávce vlastní oldschoolový zvuk a obratně pulzující rytmiku, tedy vše, co už je v moderních nahrávkách ztraceno. V úvodní The Diamond Mine recituje Dave Wynford klasický monolog Davea Diamonda, amerického rozhlasového DJ, jehož pořady z 60. a 70. let pomohly popularizovat mnoho psychedelic- a acidrockových kapel. To je bezvadný start pro dobře se rozjíždějící Born To Go (Hawkind) nebo revoluční Mr. Destroyer. Zuřivě punková Motorcycle (Straight To Hell) od Table Scraps působí jako ‘kříženec‘ Iggyho Popa a Motörhead. Nechybí zde ani přehlížená hardrocková klasika Learning To Die (Dust) či gotický opus Solid Gold Hell (The Scientists). Album uzavírá nukleární cover Welcome To The Void (Morgen), který přinutí každého absolvovat tuto jízdu znovu.

Seznam skladeb A Better Dystopia:
1. The Diamond Mine
2. Born To Go
3. Epitaph For A Head
4. Solid Gold Hell
5. Be Forewarned
6. Mr. Destroyer
7. When The Wolf Sits
8. Death
9. Situation
10. It’s Trash
11. Motorcycle (Straight To Hell)
12. Learning To Die
13. Welcome To The Void (bonus track)

Aktuální sestava:
Dave Wyndorf – zpěv, kytara
Phil Caivano – kytara
Garret Sweeny – kytara
Alec Morton – baskytara
Bob Pantella – bicí

Související odkazy:
www.zodiaclung.com
www.facebook.com/monstermagnet
www.instagram.com/monstermagnetofficial
www.twitter.com/monstermagnetnj


DALŠÍ AKTUALITY


Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Visits: 487

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *