RockShock

Internetový rockový magazin

Finští Marianas Rest vydali nové album, ke kterému představili i lyric video Pointless Tale

Text: Napalm Records / Jiří Olszar
Foto: obal alba

Finská melodic/deathmetalová formace MARIANAS REST představila už třetí singl a lyric video Pointless Tale k novému albu Fata Morgana, které vyšlo v pátek 12. března u Napalm Records. Jedná se o vůbec první nahrávku skupiny, která vyšla i vinylu.

Třetí studiové album zahrnuje těžké kytarové riffy, hypnotizující zvukovou stránku i prudké rytmické změny. Singl Pointless Tale je zároveň (zatím) poslední neúprosnou ochutnávkou, která vtáhne posluchače ještě hlouběji do samotné podstaty Mariana Rest. Zní to jako výkřik zoufalství otřásající se v samotném nitru bez jakýchkoliv kompromisů.

Zpěvák Jaakko Mäntymaa k singlu říká: „Pointless Tale se snaží shrnout zoufalství, které občas pociťujete při pohledu na to, jak tento svět funguje. Je snadné rozbít struktury, které někdo stavěl celý život. A často stavíme navíc věci, aniž bychom přitom nějak přemýšleli.“

Fata Morgana je závěrečnou kapitolou trilogie, která začala s první deskou Horror Vacuit vydanou v roce 2016, po níž následovala kritikou velmi dobře hodnocená nahrávka Ruins (2019). Série zahrnuje témata izolace, duševního kolapsu a nakonec i vynoření se z tohoto žalostného stavu. Kapela však vyzývá fanoušky, aby tento koncept zkusili pochopit z vlastní perspektivy.

Z osmi epických skladeb dýchají atmosférické melodie, které jsou stejně nekonečné a fascinující jako ohromující krása finské přírody, což je nejvíce patrné v sofistikované Glow From The Edge, strašidelně melancholické South Of Vostok a expresivní The Weight. To vše skvěle dokresluje zvuk violoncella hostujícího Tima Virkkaly a uhrančivý vokál Lindsay Schoolcraft (ex-Cradle Of Filth). Ve výsledku to posunuje kreativitu Marianas Rest na novou úroveň. Fata Morgana by tak neměla uniknout pozornosti fanoušků Insomnium nebo My Dying Bride.

O produkci se podělila kapela se zkušeným Teemu Aaltem (Insomnium, Omnium Gatherum), který desku také nahrával a míchal pod svou vlastní značkou Teemu Aalto Music Productions. Mastering pak byl svěřen do rukou uznávaného zvukového mistra Svante Forsbäcka (Amorphis, Apocalyptica, Candlemass, Delain, Firewind, Korpiklaani, Lordi, Samael, Stratovarius ad.).

Seznam skladeb Fata Morgana:
1. Sacrificial
2. Glow From The Edge
3. Pointless Tale
4. The Weight
5. Horrokseen
6. Fata Morgana
7. Advent Of Nihilism
8. South Of Vostok

Nové CD i LP můžete objednávat zde: www.napalmrecords.com/marianas-rest

Aktuální sestava:
Jaakko Mäntymaa – zpěv
Aapo Koivisto – klávesy
Nico Mänttäri – kytara
Harri Sunila – kytara
Niko Lindman – baskytara
Nico Heininen – bicí

Související odkazy:
www.marianasrest.com
www.facebook.com/marianasrestofficial
www.instagram.com/marianasrestofficial
www.label.napalmrecords.com/marianas-rest

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Views: 571

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *