RockShock

Internetový rockový magazin

Australští StarGazer představili další skladbu z připravovaného alba

Text: Nathan Birk / Jiří Olszar
Foto: archiv skupiny

Australští extrémní metalisti STARGAZER premiérově představili novou skladbu Pilgrimage na webovém portálu MetalBite.com. Pilgrimage je druhou skladbou, kterou skupina vypustila z velmi očekávaného čtvrtého alba Psychic Secretions, které vyjde 1. února prostřednictvím Nuclear War Now! Productions.

Po 25 letech činnosti se StarGazer pevně etablovali jako jedna z nejvytrvalejších black/death kapel na australské extrémní metalové scéně. A přestože během posledního čtvrtstoletí zůstali nepřetržitě aktivní, jejich albová produkce je poněkud skromná, ale to jen díky tomu, že kapela přistupuje ke psaní a nahrávání nového materiálu velice pečlivě. Vydání každého alba StarGazer je tedy významnou událostí.

Psychic Secretions je tedy teprve čtvrtým plnohodnotným albem v diskografii StarGazer a vychází šest let po posledním skvělém albu A Merging To The Boundless. Jak vysvětluje kytarista a zpěvák The Serpent Inquisitor, s každým albem se StarGazer snaží produkovat něco progresivního, aniž by to jakkoliv narušovalo jejich tradiční sound a vlastní rukopis. Přesto je díky velké rozmanitosti v jejich diskografii ne vždy snadné skupinu identifikovat.

Na tomto albu zahrnuje StarGazer agresivnější aspekty zvuku a v jistém smyslu se vrací k dřívější éře kapely. Ovšem místo syrového bestiálního útoku, který charakterizoval ranou tvorbu, je nahrávka Psychic Secretions rafinovanější a vytesaná do dokonalosti. Takzvané progresivní nebo avantgardní prvky, které kapela v průběhu let zařadila do svého zvuku, jsou zde slyšet v plné parádě, ačkoliv zůstala zachována i samotná intenzita a chytlavost jednotlivých skladeb.

S výjimkou uštěpačného nářku v první polovině monumentálního alba je deska především razantní a přímá. Obzvláště důležitá je pro nahrávku úžasná práce The Great Righteous Destroyera na bezpražcovou baskytaru, která je nezkreslená a v mixu posunutá pěkně dopředu. Složení alba je možná poněkud matoucí, což je ale pro kapelu charakteristické, a zahrnuje nečekané časové posuny, výstřední melodie a nepředvídatelná spojení divoce nesourodých riffů. To vše ale StarGazer servírují s naprosto ohromujícím účinkem.

Psychic Secretions je pravděpodobně nejpropracovanějším albem StarGazer, které v sobě spojuje nejsilnější stránky skupiny. A ačkoliv je muzika jasná a přímá, jednotlivé písně se proplétají albem jako hadi, jindy se jakoby rozmazávají či křiví pod náporem pozoruhodných metalových textů. Témata i kompozice jsou na první poslech složité a k proniknutí do mystických hlubin bude patrně třeba více poslechů.

Seznam skladeb Psychic Secretions:
1. Simulacrum
2. Lash Of The Tytans
3. Evil Olde Sol
4. Star Vassal
5. Hooves
6. The Occidental Scourge
7. All Knowing Cold
8. Pilgrimage

Související odkazy:
www.facebook.com/StarGazer-292821067421712
www.stargazeraustralia.bandcamp.com
www.open.spotify.com/artist/6XJo4AgL91D1SgFWpiHEYx

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Views: 255

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *