RockShock

Internetový rockový magazin

Seven – Doba je špatná

Text: Zdenek Svoboda
Foto: archiv skupiny

Co bude dál je název nového alba mladoboleslavských SEVEN. Je to víc jak rok, co jsem o jejich restartu mluvil s frontmanem TOMÁŠEM KARGLEM. Jak se říká, sen se stal skutečností a nové CD je na světě.

Ahoj, Tome, vaše CD Co bude dál je nové a dá se říct také první v nové etapě kapely.
Ahoj, Zdendo, jsem rád, že si můžeme zase po roce popovídat a něco málo sdělit čtenářům a fanouškům. Na jaře roku 2019 jsme začali pracovat na čtyřech skladbách pro nové album, protože jsme potřebovali dát našim fanouškům vědět, že po odchodu Filipa nic nekončí, ba naopak začíná náš restart. A tak přibývaly nové a nové songy a postupně vznikalo současné album, na kterém se pracovalo s přestávkama až do prosince, kdy jsme vše dokončili a vydali naše nové CD.

Jde tedy především o novinky z tvého pera, nebo jste oprášili nějakou starší věc a oblékli ji do nového hávu?
Na albu je 11 zcela nových songů a jednu skladbu jsme si vzali z alba Rockový děti, kterou jsme upravili, dali jí moderní sound, aranž a přidal jsem jí i jednu sloku. Je to song Otesánek, který měl trošku smůlu, že se dlouhé roky na akcích nehrál, a nám přišlo jako dobrý nápad tuhle chytlavou píseň znovu oživit, jelikož má úspěch i na našich koncertech. U všech songů jsem autorem textů a hudby, respektive melodické linky, protože největší měrou se na hudbě podílel kytarista Honza, ale dva songy hudebně upravil taky kytarista Petr. Jinak samozřejmě na všech písních pracuje celá kapela, tedy i Martin a Dominik. Hudbu k poslednímu songu Červený víno dělal Dan Škrášek, který nám taky pomohl se symfonickým orchestrem ve skladbě Requiem, za což mu patří můj obrovský dík.

Kolik tam tedy najdeme celkem songů, kde jste točili a kdo je autorem obalu?
Jak už jsem říkal, na albu je celkem 12 autorských písní, které jsme točili v pražském nahrávacím studiu Whitechicken pod producentským dohledem Daniela Škráška. Bicí se nahrávaly ve studiu Hitmakers poblíž Turnova. Dlouho jsme hledali, kdo by nám vytvořil grafiku, která bude korespondovat s názvem alba, až se mi nakonec podařilo sehnat člověka, který se tohoto úkolu zhostil na jedničku. Je to ilustrátor a grafik Radek Galler, který žije v Karlových Varech a narazil jsem na něj díky internetu. Nikdy jsme se neviděli, neznáme se osobně, ale obal CD vymyslel parádní – díky, Radku…

A ať je to úplné, prozraď aktuální sestavu…
Od začátku roku 2019 jsme v novém složení. Na bicí hraje Dominik Novotný, na baskytaru Martin Hráský, na kytary Honza Veselý a Petr Varga a já zůstal u mikrofonu. Dnes už jen sám, jediný leader kapely Seven.

Vystačili jste si sami, nebo na albu najdeme nějakého hosta?
Album jsme dělali sami, jediným hostem je Dan Škrášek, který se postaral o aranže smyčců ve skladbách Provokatér, Requiem a Červený víno, u které udělal kompletní aranž.

Na světě už je upoutávka, nebo spíš lyric klip. Co oficiální videoklip, je v plánu?
Moc bychom chtěli natočit klip, plánujeme to už od léta 2019, kdy jsme pustili mezi lidi první 4 songy z nového alba. Bohužel celé nahrávání a samotné vydání alba nás totálně vycucalo z peněz, takže na klip už nám nezbylo. A vzhledem k tomu, že se kvůli covidu a opatřením, která jsou s tím spojena, nemůže vystupovat, nemáme ani žádný finanční příjem, abychom mohli nějaký fajnový klip natočit. Snad jedině, že by se díky tomuto článku našla nějaká dobrá duše, která by nám s tím pomohla. Najde se?

Doba je, jaká je, což možná evokuje i název alba, ale přijde mi to bez křtu takové ochuzené. Takhle jste si to asi nepředstavovali…
My jsme si album zatím ‘pokřtili‘ sami v kruhu téměř rodinném na chatičce u našeho baskytaristy Martina, ale hned jak to bude možné, uděláme klasický křest se vším všudy, tak jak to má být. Všichni bychom chtěli, aby to bylo hodně brzo, ale zatím tomu moc nevěříme, doba je špatná a co se kolem nás děje, není zrovna úrodná půda pro muziku…

Někde jsem postřehl, že jsi prohlásil, a teď nevím jestli o nahrávání nebo vydání alba, že ho provázely trochu komplikace neboli porodní bolesti.
Já toho nakecám – teď si vůbec nic takového nevybavuju, ale je pravda, že takhle dlouho – téměř dva roky – jsme žádný album nedělali… Chtěli jsme mít prostě super, eňo ňuňo vymazlený a skvělý album, protože to poslední (Nanovo) vyšlo v roce 2012 a naši fanoušci už dlouho po novém albu lačnili. A my nechtěli nic uspěchat, ale předat jim songy, za který se nebudeme muset stydět a budeme si za svou prací stát. Takže ano, porodní bolesti tam byly. Například některý texty jsem upravoval, a než získaly finální podobu, měly i šest různých variant. To samý měli kluci při tvorbě muziky. Co se nám původně zdálo skvělý, bylo nakonec nahrazeno něčím jiným nebo definitivně smazáno. Ale to je ta tvorba, to k tomu prostě patří.

Je to finančně náročné a řekl bych, že možná i nevýdělečné.
Muzika, pokud ji chceš dělat kvalitně, stojí hodně peněz, ale i spoustu času a někdy i dost nervů. Když ti pořadatelé zaplatí honorář, není to o tom, že si muzikanti vyrazí na dovolenou, ale ty finanční prostředky se znovu investují třeba právě do nahrávání, lepší techniky, nástrojů, dopravy, reklamních předmětů atd. Takže domů si toho moc neodnesem…

Jak vůbec tvoříš, nejdříve text, potom hudba? Jde o okamžitý nápad, nebo se nad tím trápíš delší dobu? Musíš mít nějaký podnět z okolí nebo vlastní zážitek a ten potom zpracováváš?
Sakra to je otázek najednou… Je to jak kdy. Někdy mám nápad na text, kterému zároveň dávám i melodickou linku, líp se mi ty verše dávají dohromady, a některý z kytaristů tomu pak dodá aranž. Při tvorbě tohoto alba to bylo víc tak, že Honza připravil muziku, tedy nějaký podklad, do kterého jsem já tvořil melodickou linku a tu jsem pak otextoval. Strašná práce, opravdu. Kdo tvoří muziku, určitě řekne, že jsme se zbláznili, že to takhle nejde dělat. No a vidíš, jde to, ale dře to… Vzali jsme si k ruce producenta, aby nám na to dohlédl, a nakonec se vše podařilo a nové album je na světě.

Od restartu kapely uběhly dva roky. Jaké byly? I když ten 2020, co se koncertů týče, byl trochu krátký.
Popravdě jsme toho za dva roky moc odehrát nestihli. Od jara 2019 jsme pracovali na nových skladbách a do toho připravovali koncertní program na letní sezonu, což byl pěknej záhul. Přes léto jsme hráli a na podzim už zase pracovali na nových skladbách. Takže kluci byli ve zkušebně, tvořili, nahrávali, pak jsme pracovali s Danem ve studiu, točili zpěvy, pak se do toho namotala pandemie covidu, takže se dělat přestalo. Co bylo hotový, na tom Dan pracoval ve svém domácím studiu v Hradci Králové, songy nám posílal k poslechu, dělaly se úpravy atd, atd… Takže dva roky utekly a my tu máme dnes konečně výsledek naší společné práce.

Fanouškovská základna zůstala stejná?
Co se týče fanoušků, někteří po změnách v kapele odešli, ale jiní se po letech vrátili a taky přišli noví, kterým vyhovuje víc tahle tvář kapely než ta předešlá. S novým albem jich přibývá i na sociálních sítích, za což jsme taky moc rádi… A nejsou to jen fanoušci z našeho okolí, ale i ze vzdálenějších míst naší země. Takže už jsme kapela, která aspoň díky internetu přesáhla hranice okresu a dnes už i kraje…

Koncerty jsou zatím v nedohlednu, neuvažovali jste o streamu?
Dostali jsme nabídku od Kultury města Mladá Boleslav na lednový stream, ale musíme ho odmítnout, jelikož teď budeme mít opět dost práce s přípravou nového programu pro živá vystoupení – pokud nějaká budou…

Když nejsou vystoupení, kde si váš fanoušek může koupit CD?
Naše CD je v prodeji, jde na odbyt a to nás moc těší a za to našim fanouškům moc děkujeme. Sehnat ho můžou na několika místech. Jedná se o soukromé provozovny našich přátel a kamarádů, kteří nám nabídli svou pomoc s prodejem v Mladé Boleslavi, Bělé pod Bezdězem, Bakově nad Jizerou nebo v Nové Pace. Všechna místa jsou na označena naším plakátem a oznámením o prodeji.

Teď mě napadá, že vůbec netuším, kolikáté CD to je a jestli se taky neblíží nějaké kulaté jubileum spojené se vznikem kapely.
Čistě autorské LP kapely Seven je tohle v pořadí čtvrté. Mezitím vyšla nějaká EP, taky sólové projekty Filipa Šubra, na kterých se podíleli Seven, nějaké demo snímky a singl Vánoční. Celkem tedy 9 CD od roku 1992, kdy začala kapela fungovat pod názvem Seven. Takže kulatiny si dáme až v roce 2022 a jestli správně počítám, bude to 30 let na hudební scéně.

Plány do budoucna? Pokud se tedy dá něco plánovat na letošní rok.
Ať se zase naše zem dostane do normálu a my budeme moct opět rozdávat radost všem lidem na našich koncertech. Buďte všichni ‘pozitivní‘, zůstaňte ‘negativní‘ a hlavně zdraví, ať se společně co nejdřív potkáme na koncertech, které už nám všem tak moc chybí. Mějte krásný a klidný rok 2021.

www.iseven.cz

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Views: 1176

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *