RockShock

Internetový rockový magazin

Festival Energie pro kulturu startuje čtvrtý ročník. Letos zamíří do šesti měst

Text: BrainZone Promotion
Foto: Petr ‘Tibi‘ Tibitanzl

Čtvrtý ročník putovního hudebně-divadelního festivalu Energie pro kulturu do regionů opět přiveze bohatý kulturní program. Letos se návštěvníci mohou těšit třeba na kapelu MICHALA HRŮZY, POETIKU, XINDLA X nebo zpěvačky ANNU K. či EWU FARNOU a mnoho dalších.

Unikátním zážitkem bude rozhodně Snowflakes: Amerikánka, epická show autentických zpovědí, muzikál, činohra, fashion show, živá upoutávka na film Amerikánka a další kapitola příběhu o tom, že naději, pokud se ji nerozhodneme vzdát sami, nám nikdo vzít nedokáže.

Cílem festivalu je propojení lokálních umělců se známými jmény a také podpora ekologie. Vstup je pro návštěvníky zdarma.

„Jsem ráda, že se nám opět podařilo poskládat v týmu bohatý kulturní program, který spojí lokální umělce s těmi mainstreamově známými a dopřeje tak návštěvníkům kulturní zážitky pro celou rodinu,“ popisuje Martina Tůmová, organizátorka festivalu. „Festival původně vznikl na podporu umělců během covidu a jeho cílem bylo pomoci kulturním a vzdělávacím institucím v regionech. Od té doby jsme už objeli 21 měst, festival navštívilo okolo 50 tisíc návštěvníků, vystoupilo na něm 126 umělců nebo souborů, z toho 26 souborů ZUŠ a okolo 30 místních souborů a umělců,“ vyjmenovává za pořádající agenturu Robin Fritzen.

Putovní festival tento rok doprovodí jako už tradičně soubor Cirk La Putyka, tentokrát koncertem s cirkusovými tóny Horáček GEN XYZ, kde se v hlavních rolích představí Ondřej Ruml a Naďa Válová. Divadelní část festivalu zahrne i drama inspirované skutečnými osudy o svobodě a touze žít s názvem Snowflakes: Amerikánka. Cesta k filmové Amerikánce vedla přes několik podob Amerikánky divadelní, takže se takto vrací ke svým kořenům a dává divákům jedinečnou šanci zažít energii a smysluplnost integrace těchto neobyčejných dětí plných energie, radosti a odhodlání. V režii Viktora Tauše.

Hudební den roztančí tóny kapel a interpretů, jako jsou Poetika,  Xindl X, Michal Hrůza, Ewa Farna, Anna K., nebo také MARCELL, SEBASTIAN, THOM ARTWAY a dalších. Dětem bude vždy věnované sobotní odpoledne. S kapelou KUJME PIKLE si mohou zazpívat známé písničky z pohádek, herec Tomáš Měcháček přijede se svou road-show pro děti Sešli se tři a stalo se. Pro velký úspěch z loňského roku nebude chybět workshop Cirku La Putyka, kde si děti vyzkoušejí, co obnáší příprava akrobatů. Soubor Divadlo Údif předvede divákům science show s vizuálně atraktivními pokusy ze světa fyziky. A letos na dětské návštěvníky čeká také unikátní dílna kreativního tvoření ateliéru Jeleni nelení.

Na každém zastavení festivalu bude možné šlápnout do pedálů speciálního charitativního Oranžového kola Nadace ČEZ a svým sportovním výkonem podpořit dvě místní neziskové organizace. Případnou únavu mohou návštěvníci vyřešit odpočinkem v ČEZ Energy zóně. Kromě chill-out zóny s možností dobití mobilních telefonů v ní najdou také interaktivní hry či fotokoutek. Nedílnou součástí festivalu bude i gastro zóna, kterou jako každý rok obohatí lokální gastro podniky.

Akce se navíc snaží následovat a ukazovat veřejnosti světové trendy festivalové kultury, jako je třídění odpadu, udržování ‘Zero Waste‘ etiky a představuje současné technologie, které posouvají kulturní zážitek i do oblasti udržitelnosti. Festival Energie pro kulturu letos zavítá do Hodonína (9.–10. června), Hradce Králové, (16.–17. června), Českých Budějovic (25.–26. srpna), Třebíče (1.–2. září), Ústí nad Labem (15.–16. září) a Plzně (22.–23. září).

Související odkazy:
www.energieprokulturu.cz
www.facebook.com/energieprokulturu
www.facebook.com/energieprokulturu/events


DALŠÍ AKTUALITY

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Visits: 804

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *