RockShock

Internetový rockový magazin

Rock For People již za dva týdny! Unikátní zóna Komerční banky a Visa zde ukáže budoucnost festivalů

Text: Anna Vašátková

Již za dva týdny vypukne v hradeckém Parku 360 nejočekávanější hudební událost roku, festival Rock For People. Od 8. do 11. června bude jedinečný areál bývalého letiště hostit světové hudební show v čele s MUSE, SLIPKNOT, MACHINE GUN KELLYM, THE 1975 a na sto dalších zahraničních i tuzemských interpretů. Kromě hudby pořadatelé představují i unikátní zónu KB FutureFest 2023 a širokou škálu doprovodného programu, který bude probíhat na ČT art, Conference a Solar stage. Zveřejněný je již i harmonogram a organizátoři nově spouští od 31. května možnost vyměnit si vstupenku za festivalový náramek na pražské pobočce Komerční banky na Václavském náměstí.

Rozsahem unikátní fotovoltaický systém, vodíkový generátor nabíjející část areálu i elektroauta pro kapely i hosty, gastronomie opřená o alternativní a rostlinné produkty, možnosti pro angažované trávení volného času, vzdělání i práci, originální architektura, etická kosmetika nebo druhotné využití knih. To vše v promyšlené scénografii pracující s udržitelnými prvky a second-hand materiály. Vítejte v zóně KB FutureFest 2030, která díky generálnímu partnerovi festivalu Komerční bance a za podpory Visa vzniká na Rock For People! Vedle vizuálních detailů a progresivních technologií ji bude tvořit také atraktivní živý program na dvou scénách – Conference stage a Solar stage.

Druhá jmenovaná scéna je pro celou zónu symbolická. Energii jí bude dodávat výjimečná sestava solárních panelů a bateriových systémů. Obdobně energická vystoupení se očekávají i od hostů talk shows na tomto pódiu. Během čtyř festivalových dnů se na ní vystřídají vlivné a inspirativní osobnosti veřejného života, umění nebo byznysu: Lukáš Hejlík, Toy Box, Prokop Pithart, Ben Cristovao, Ferdinand Leffler, Taste Of Prague a řada dalších. Obdobně je tvořena i hudební dramaturgie, která stojí na nečekaných žánrových úkrocích, fúzích a neotřelých aranžích. Publikum navíc každý večer čekají překvapení v podobě secrets shows.

„Festival je jako středně velké město. Proto jsme do naší zóny koncentrovali inovativní technologie, služby, design i program, které podle nás naznačují trend budoucího životního stylu. Každá část je podnětem, celek nabízí pohled do budoucnosti. Nebojíme se být průkopníky trendu, které jsou inspirativním způsobem promítnuty do každého momentu, který v zóně příchozí stráví,“ vysvětluje Hana Kovářová, výkonná ředitelka Brand Strategy a komunikace Komerční banky, podle které je Rock For People vhodným prostředím pro propojování a diskuse k tématům jako bydlení, vzdělávání nebo obnovitelné zdroje energie. Ostatně, festivalu se v rámci komentovaných prohlídek výjimečných technologických řešení zúčastní i několik stovek zástupců samosprávy a státní správy z Česka, Polska nebo Slovenska.

Zóna KB FutureFest 2030 si zakládá na špičkovém servisu, progresivní architektuře a inovativních technologiích. Pobyt zde bude spojený s řadou výhod a ochutnávek – gastronomických i technologických. Důležité je spojení s univerzitami a jejich výzkumnými a vývojovými středisky nebo start-upy, které jsou zaměřeny na odpovědné podnikání nebo zelenou transformaci. Do této kategorie zapadají například sdílená městská kola, nové ingredience v gastronomii, recyklované a recyklovatelné materiály, udržitelný cestovní ruch nebo současné umění.

„Vše, co lidé uvidí, ochutnají, ucítí nebo čeho se dotknou, je promítnuté i do živého programu. Společně s Komerční bankou ukazujeme, že zelená transformace není stigma nebo strašák. Už ji prožíváme. A z hlediska úspor, odpovědnosti a vlastně i udržitelnosti je prostorem pro inovace a kreativitu. Je festivalem možností na úrovni dobročinnosti, vzdělávání, kreativity i podnikání,“ vysvětluje Michal Thomes, ředitel festivalu Rock For People.

Celá zóna dokládá závazek Rock For People stát se jedním z nejudržitelnějších festivalů v Evropě. Energii jí dodávají dva hlavní zdroje: systém fotovoltaických panelů a úložných bateriových systémů EcoFlow vytvořených společností StableCam přímo na míru celé zóně Komerční banky: solární panely mají denní výkon až 50 kWh s úložištěm s kapacitou 30 kWh. Aby celá zóna o rozloze téměř 3000 m2 s množstvím aparatury nebo gastronomických zařízení mohla fungovat s přebytkovou bilancí energie, bude celý systém spuštěn několik dnů před Rock For People.

Paralelním zdrojem bude vodíkový generátor H2BASE, který v ještě efektivnější podobě na festival přiváží vývojářská společnosti DEVINN. Novinkou je, že na agregát pracující se zeleným vodíkem (vyrobeným elektrolýzou se zapojením fotovoltaiky) budou připojeny vedle pódií a všech dalších spotřebičů v zóně také elektromobily Toyota. Ty tvoří novou flotilu nízkoemisních, hybridních, elektro nebo přímo vodíkových vozů pro kapely a hosty festivalu.

Inovace se nepromítají jen do technologií, které budou v zóně KB FutureFest 2030 vyjádřené například přednostním dobíjením bezhotovostních (cashless) čipů a mobilů ze solárních pointů nebo posílenou wi-fi. Návštěvníci se budou moci setkat i s druhotným využitím odpadů – celý Rock For People třídí a rozlišuje 18 druhů odpadu. Část ‘odpadu‘ se vrací v podobě stavebního materiálu, mulče a hnojiva nebo recyklovaných výrobků jako mobiliář zpět do areálu k užitku festivalových návštěvníků a návštěvnic. Mnohé z realizací navíc bude přímo na místě měřit a vyhodnocovat tým Univerzitního centra energeticky efektivních budov při ČVUT (UCEEB). Například efektivitu solárních panelů nebo kvalitu ovzduší v šapitó Conference stage, zejména s ohledem na koncentraci CO2.

„Budeme půjčovat knihy, radit s etickým líčením, designovat ostrovní energetické systémy, motivovat ke kreativnímu vzdělávání a společensky odpovědnému chování. A hlavně inspirovat třeba i prostřednictvím influencerů, kteří jsou součástí mnoha úspěšných projektů,“ dodává Kristýna Jelínková, senior sponsorship and event specialist Komerční banky.

Loňský vyprodaný ročník Rock For People přinesl organizátorům mnoho úspěchů včetně zařazení mezi TOP 10 středních evropských festivalů a TOP 10 promotérů podle European Festival Awards nebo titul ‘Akce roku 2022‘ v Anketě Žebřík. Na ty organizátoři navazují největším ročníkem v historii festivalu a slibují jedinečný zážitek. „Zdvojnásobili jsme budget festivalu a připravujeme opravdu výjimečný ročník,” říká ředitel festivalu Michal Thomes a dodává: „Podařilo se nám sehnat světové headlinery, o které jsme se přetahovali s prvoligovými evropskými festivaly. Jsem nadšený, že jsme 27. ročník opět posunuli a nyní již hrajeme tu nejvyšší festivalovou ligu.”

Conference stage otevře prostor pro konverzaci o tématech, která se na hudební festivaly běžně nedostanou, ať už z oblasti lifestylových témat, problematiky sociálních sítí nebo body image, a přivítá hosty z nejrůznějších oblastí zájmů. Ve spolupráci s mediálním partnerem CzechCrunch se rozjede přednáškový segment, ve kterém se bude řešit třeba Dumpsterdiving, neboli ‘nákup‘ z popelnice, skladný život v dřevostavbě, houby jako léky nebo třeba to, jak pomocí biohackingu naplnit svůj potenciál. Do děčínské talkshow Silný Řeči přijali pozvání reportér Janek Rubeš a YouTuber Jan Špaček. Nebojácnou názorovou show rozjedou, při živém nahrávání nového dílu hudební podcastové revue časopisu Headliner NOTY VOLE!, pánové Ságo, Šroubek a Šéfík. Zakladatelka platformy Moje tělo moje volba Ridina Ahmedová přijede na festival s přednáškou o tématech, které každý den řeší většina z nás, ať už se týkají šířky, výšky, množství pih nebo vlasů, aby šířila osvětu o tom, že respekt si zaslouží každé tělo. O problematice sociálních sítí a s nimi propojeném duševním zdraví promluví Adam Táborský, psycholog tělem i duší.

ČT art stage zařídí kulturní vyžití i pro ty nejnáročnější fanoušky. Pro diváky jsou připravena promítání tří filmů inspirovaných hudbou. Ty poběží od pátku do neděle v brzkých odpoledních hodinách. Diváci budou moci zhlédnout film Flamengo Reunion Session o jejich nahrané desce Kuře v hodinkách, která nezestárla, dokument inspirovaný životem rockové legendy Ivana Krále, který během své newyorské kariéry doprovázel například kapelu Blondie nebo Patti Smith, a poslední film se bude věnovat historii gramofonových desek v českých zemích. Pro milovníky nejslavnější vědomostní show a Aleše Zbořila budou připraveny čtyři soutěžní kola AZ-kvízu, do něhož se může přihlásit každý z účastníků festivalu. Fanoušky roztančí nejen interpreti festivalu, ale i Taneční škola Stardance s tanečními instruktory Adrianou Maškovou a Dominikem Vodičkou. O tom, jaká je práce válečných novinářů poreferuje Jakub Szántó, David Miřejovský a Jindřich Šídlo, a o tom, co se děje za oponou sportovních studií při hokejovém mistrovství budou vykládat Robert Záruba, David Pospíšil a Petr Koukal. Do problematiky vztahů, bolavých srdcí a seznamovacích aplikací se ponoří Listování.cz s Historkami z Tinderu a Terapie sdílením Live s Ester Geislerovou a Honzou Vojtkem.

V současné době je prodáno 85 % kapacity vstupenek. Pořadatelé doporučují s nákupem již neváhat, s příchodem pěkného počasí zájem roste a může se stát, že bude tento ročník opět vyprodaný. VIP vstupenky jsou již vyprodané a některé další kategorie jako Comfy+ a jednodenní vstupenky se k vyprodání velmi blíží. V prodeji v síti GoOut.net je nyní limitovaná edice vstupenek za 3 790 Kč: www.rockforpeople.cz/cs/vstupenky Pořadatelé nabízí i prodej speciálních kategorií vstupenek jako juniorské, seniorské a ZTP nebo také možnost rozložení nákupu vstupenek na tři splátky bez navýšení s partnerem Twisto – Nákup na třetiny.

Line-up Rock For People 2023:

Čtvrtek:
SLIPKNOT, ARCHITECTS, SIMPLE PLAN, I PREVAIL, ANTI-FLAG, BLOODYWOOD, DEMOB HAPPY, DESTROY BOYS, THE FOXIES, LORNA SHORE, NOTHING, NOWHERE., POLARIS, STRAY FROM THE PATH, TAYLOR ACORN
CZ/SK: HORKÝŽE SLÍŽE, ANNABELLE, FRANKIE & THE DEADBEATS, JOHN WOLFHOOKER, LETY MIMO, PKF – PRAGUE PHILHARMONIA STRING QUARTET, SHOGUN TOKUGAWA, TH!S, VENTOLIN

Pátek:
MACHINE GUN KELLY, BILLY TALENT, HOLLYWOOD UNDEAD, ASHNIKKO, PALAYE ROYALE, CALL ME KARIZMA, CANE HILL, COLD YEARS, KELSY KARTER & THE HEROINS, MOD SUN, THE REYTONS, RIKAS, SET IT OFF, SLEEP TOKEN, SUECO, UPSAHL, VISTAS
CZ/SK: VYPSANÁ FIXA, EVERSAME, HELLO MARCEL, HENTAI CORPORATION, HORRIBLE CREATURES, LIQUID JESUS, PENDL, PKF – PRAGUE PHILHARMONIA + CLARINET FACTORY, SEVERALS, THE SILVER SPOONS, SMALL TOWN LIFE, SUNSET TRAIL, TCHERT

Sobota:
THE 1975, PAPA ROACH, X AMBASSADORS, ALICE MERTON, WHILE SHE SLEEPS, BANJI, GIANT ROOKS, HERIOT, THE HUNNA, INVISIONS, KID BRUNSWICK, LANDMVRKS, LAZY HABITS, LIZZIE ESAU, THE MENZINGERS, PALEDUSK, PICTURE THIS, PUNK ROCK FACTORY
CZ/SK: WOHNOUT, BOOKIE BAKER, BRANDO‘S EYES, BRATŘI, COCOTTE MINUTE, FROM OUR HANDS, GLAD FOR TODAY, I LOVE YOU HONEY BUNNY, KLUCI, MANU DESTRA, MC GEY, MONSTERS & MONSTERSHIP, MR. MOSS, MUTANTI HLEDAJ VÝCHODISKO, READYMADE BACKSLIDERS

Neděle:
MUSE, INCUBUS, NOTHING BUT THIEVES, BARNS COURTNEY, BEAUTY SCHOOL DROPOUT, BURY TOMORROW, GIRLI, THE CHATS, LØLØ, MAN WITH A MISSION, NOTHING MORE, NOVA TWINS, REDHOOK, STAND ATLANTIC, SUNSET TRAIL, TATA BOJS, TIGRESS, THE WARNING, YOUTH SECTOR
CZ/SK: VÁCLAV NECKÁŘ & BACILY, BEN CRISTOVAO, BEZ LADU A SKLADU, FILHARMONIE HRADEC KRÁLOVÉ, HRADECKÁ CIMBÁLOVÁ MUZIKA, INSANIA, KAŠPÁREK V ROHLÍKU, MEAN DADDIES, PAM RABBIT, PSH LIVE BAND, RADOSTA, TATA BOJS, .THEMAYREVOLUTION, THE VALENTINES


DALŠÍ AKTUALITY

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Visits: 895

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *