RockShock

Internetový rockový magazin

V Liberci proběhl 3. ročník Studánka Festu

19.–20. května 2023, Liberec, autokemp Pavlovice

Text: Mária Nováková
Foto: Pavel Novák

Festivalová sezóna 2023 se začíná pomalu ale jistě rozbíhat. Co víc si přát. My jsme vyrazili do libereckého autokempu Pavlovice, kde se 19.–20. května 2023 konal dvoudenní hudební festival Studánka Fest 2023, který byl našlapaný těmi nejlepšími českými kapelami. Podle line-upu bylo víc než jasné, že se bude jednat o skvělý zážitek. Předpověď počasí byla velmi slibná, a taky se vyplnila. Zejména v sobotu již od rána bylo nádherně, počasí téměř letní. Autokemp disponoval několika stánky s občerstvením a nápoji, obrovským party stanem pro fanoušky, nechyběly ani stánky s merchem vystupujících kapel.

Celý festival odpálila v pátek ve 14.00 hodin kapela HALLODRN, která se představuje jako original czech village core. Na podzim loňského roku jim vyšlo album Už bylo na čase, ze kterého kluci zahráli několik pecek. Parádní byly Svítání, Chlápek z Tennessee a samozřejmě Rande v bodě G, na kterou byl natočený super videoklip a před třemi týdny vložený na YouTube. Další vystoupila kapela PANOPTIKO, která musí zaujmout každého na první dobrou. Jak vizuálně, tak poslechově je tahle partička pěti bonvivánů originální a lidi velmi baví. Pánové Lord Panoptik, Baron von Telephon, Segňor Farkas, Don Balkoni a Dr. Konektor připravili skvělou podívanou, na kterou se fanoušci hodně těšili, a před pódiem bylo najednou plno. Není divu, že se jejich debutové album Poslední tango rozprodalo velmi rychle, a již je na světě další s názvem Bohové. Pecky Poslední tango, Rasputin, Hej Svatý, Gilotina byly skvělé a fanoušci si hodinový set jaksepatří užili.

Další v pořadí byla crossoverrock/metalová kapela RAIN v čele s frontmanem Honzou Kvapilem. Šedesátiminutový setlist byl plný parádních songů starších i těch novějších. Na samotný závěr kytarista Filip Čáp vyšvihnul parádní cover – notoricky známý Rock Me Amadeus –, který spousta posluchačů zpívala s ním. V 18.30 hodin vystoupila kapela LIMETALL v čele s charismatickým zpěvákem Fanym Michalíkem. Do dnešního setlistu Limetall zařadil starší hitovky i novější pecky. Velké ovace sklidil ploužák Znamení, vyšperkovaný parádním kytarovým sólem. Překvapením byly hitovky z dob, kdy hráli téměř všichni členové v Citronu, jako byla Zahradní slavnost nebo Ocelové srdce, která ukončila skvělý koncert. A jak by řekl Fany, pořádně jsme si všichni ‘zabékali‘.

Večer začal nabírat na obrátkách, a to už se na pódiu objevilo hudební seskupení ALŽBĚTA, která hraje rock/metal a přijela z Nového Bydžova. Na svém kontě má pět alb a loni vydala best of 10 let s vámi. Za skvělé songy považuji Zastavte motory, Tohle by stačilo a všichni jsme si vychutnali i jejich největší hitovku Čachtická paní. Jediným mráčkem na obloze bylo přetažení časového limitu, neboť následující kapely pak musely setlisty zkracovat. Předposlední koncert pátečního dne byl v režii chlumecké kapely KOMUNÁL, kterou fanoušci přivítali obrovským potleskem. Tuhle ostřílenou partičku není třeba nijak zvlášť představovat. První pecka Chycenej v sítích odstartovala nálož hitů z bohatého repertoáru. Zazněly známé pecky Hrobník a smrt, Až mě ráno povedou, Volnej pád, Jedenáct hodin do útoku, pochopitelně Karel a další. Komunál vlil fanouškům spoustu energie do žil a ti kapele vše opláceli parádní bouřlivou koncertní atmosférou.

Závěr pátečního hudebního maratonu patřil klatovské kapele TRAUTENBERK. A začala pravá, nefalšovaná, tanzmetalová rošáda. Kluci (včetně nejkrásnější Aničky) nám servírovali jednu pecku za druhou. Energie z kapely jen sršela, nechyběly megahity Pan Pilous, Vzpoura kanců, Anička, Jelito, Buržoust, Potužník senior, Pyroman Roman a spousta dalších pecek.  Fanoušci se bavili od začátku až do konce. Celý koncertní set poskakovali v rytmu hudby, zpívali a bavili se na maximum. Všechna sranda jednou končí, tak zbýval čas už pouze na přídavek, a ten stál také za to. Na samotný závěr spustili tradičně megahit Netáhlo a poté se už jen rozloučili s fanoušky.

V sobotu 20. května pokračoval hudební festival už krátce po poledni. Jako první vystoupila kapela TAMPELBAND, která přilákala první nedočkavce. Kluci hráli na pohodu, zpočátku covery známých českých kapel – Alkehol, Harlej, Kabát… Postupně přidali i vlastní songy, ze kterých se mi nejvíc líbila Rocková duše. Nedávno vydali debutové album Za pět minut dvanáct, které určitě stojí za poslechnutí. Další vystupující kapelou byli RIMORTIS, kteří příští rok oslaví 25 let od vzniku kapely, a tak pro fanoušky určitě připraví nejedno překvapení. Loni vydali nové album Věčnost živlů, které je velmi zdařilé. Od podzimu jezdí s kapelou jako host známá zpěvačka Viktorie Surmøvá, která nemohla chybět ani na Studánka Festu. Zazpívala si s Jaromírem Bartošem duet Rimortis a ten byl vskutku parádní. Za megapecku považuji ploužák Pod gilotinou, s klávesami Jirky Vrby to byla bomba.

V 15.30 hodin byl akorát čas na koncert jablonecké kapely DANGAR SIX, která se do toho od začátku také pořádně opřela. Jejich melodický metal přilákal spoustu příznivců k pódiu. Za skvělé pecky považuji písně Metalgrál, Zapomeň, Poslední nářez nebo výborný song Slib převozníka, ke kterému byl natočený velmi povedený videoklip. Fanoušci se skvěle bavili, u pódia už bylo dost plno. Po nezbytné úpravě pódia před nabuzené fanoušky vlétla kapela DE BILL HEADS, která je vždy zárukou perfektní zábavy. Jako první zazněla pecka Escobar, která nesmí na žádném koncertě chybět. Následovaly další hitovky – Amsterdam, Ryba, Nechci toho zas tak moc, Hadry kožený, Ani náhodou… A samozřejmě Kameny a prach, kterou fanoušci doslova milují. Šedesát minut uteklo jako voda a tak zbýval čas už jen na pecku Dovolená s Elvisem a závěrečné rozloučení s fanoušky.

Poté na pódium vtrhla jako uragán kapela HANZ‘S FUCKERS, která ihned do fanoušků prala jednu pecku za druhou. Tihle kluci mě fakt hodně baví, užívali si koncert s námi na plné pecky. V červenci 2021 vydali luxusní album Made In Bohemia, ze kterého zahráli pár kousků. Skvělá je pecka Bohemia – parádní muzika s geniálním textem, ke které natočili videoklip. Dnes řezal do bubnů Martin ‘Boky‘ Bock, a musím uznat, že byl fakt dobrý. Festival se pomalu, ale jistě řítil do finále, úderem 20. hodiny odstartovala vystoupení metalová legenda ARAKAIN, na kterou všichni čekali a vyvolávali jí ještě před začátkem koncertu. Arakain si svou famózní muzikou plnou nabroušených kytarových sól  s neméně úžasným zpěvem posluchače doslova podmanil. Kapela fanoušky poctivého metalu zahrnula smrští hitů, které nemá smysl vyjmenovávat, neboť jsou notoricky známé. Nakonec si posluchači vyžádali přídavek, kdy zazněly největší pecky Arakainu – Paganini a Apage Satanas.

Vrcholem celé akce byla rocková smečka WALDA GANG se svoji unikátní show. Kromě oblíbených pecek, jako jsou Eldorádo, Čert ví, Lásko má, já stůňu, Svařák, Pověste ho vejš, Spím v obilí… stojí za zmínku pódiová show, která k Walda Gangu prostě patří. A nemohl samozřejmě chybět ano megahit Asi se mi stejská, a jako vždy na konci písně všichni členové kapely výmluvně zvedli oči a ruku směrem k nebi – k zakladateli skupiny, zpěvákovi a textaři nejen tohoto hitu, Vláďovi Šafránkovi. Opět to bylo parádní vystoupení, na které se jen tak nezapomíná. Ale všechna sranda jednou končí, stejně tak jako i čas pro koncert Waldáčů, kteří zakončili celý dvoudenní festival Studánka Fest 2023.

Na závěr patří poděkování pořadatelům za organizaci festivalu, o fanoušky i kapely bylo skvěle postaráno, občerstvení i nápojů bylo dostatek, my jsme ochutnali jak grilovanou kýtu, tak grilovaný hermelín a oboje bylo luxusní. Zkrátka to byl skvěle strávený víkend plný rockové a metalové hudby.


DALŠÍ REPORTÁŽE

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Visits: 1558

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *