RockShock

Internetový rockový magazin

Protheus bavil krnovskou Kofolu

5. května 2023, Krnov, Kofola Music Club

Text: Radim Bala
Foto: Radka Balová

Tak trochu magie na začátek; sešly se nikoli šestky, ale pětky, a to hned tři… Jak to má být. Je pátek, je pátého a je květen, tudíž pátý měsíc v roce. Jasně, není to 666, ale i tohle má své kouzlo. A zrovna tento den si vybral Jan Macků alias Protheus k návštěvě krnovského klubu Kofola.

V sedm večer se otevřely dveře klubu všem, kdo koupili vstupenky v předprodejích, ale také kasa, kde bylo ještě možné si koupit lístek na místě. Vyprodáno sice nebylo, ale i tak zaplnilo mnoho lidí klub dost slušně. Bez povšimnutí bych nenechal ani skladbu hostí v klubu. Návštěva byla opravdu pestrá, hlavně co se věku příchozích týče. Od sotva školce odrostlých prvňáčků až po zasloužilé penzisty. Výjimkou nebyly dokonce ani celé rodiny s dětmi. No a že se nebude pít jen ten legendární nápoj, po němž nese klub jméno, bylo jasné už na startu akce. Ono k tomu svádělo i motto turné ‘sex, pivo a rock‘.

K podpoře si Protheus přizval kamarády z kapely Loco Loco a pro návštěvníky klubu kromě vystoupení obou jmenovaných bylo připraveno i více než jen samotná muzika. Svou jarní tour k albu Závislosti podporuje Protheus i setkáváním s fanoušky v klubech. Samozřejmě ani zde nechyběla spousta setkání plných radosti a emocí, lidé chtějí vidět své oblíbence zblízka, a pokud to jde, ukořistit i nějaké to selfie nebo třeba podpis na desku či jiný sběratelsky vzácný předmět. Pokud si jej hosté nepřivezli s sebou z domova, nebyl problém si koupit plakát, podpisovou kartu, ale i jakýkoli jiný suvenýr ve stáncích obou kapel, a to včetně CD nebo vinylové desky. Lidem vyšel Protheus naproti a před koncertem se jim opravdu věnoval i s celou kapelou. Autogramy jen pršely a fotky, těch se udělalo spousty. Skoro se na nás nedostalo. Celá parta kolem Prothea však velmi ochotně pózovala před objektivy mobilů a fotoaparátů a i my jsme nakonec s prosbou o společné foto uspěli. Velmi hezký byl přístup ke všem fanouškům. Nikam se nespěchalo a na vše byla spousta času. I na utrácení.

Po všem nezbytném dění v klubových prostorách došlo konečně i na samotný koncert. Ten otevřeli LOCO LOCO a snažili se naladit publikum na tu nejlepší atmosféru pro to, co mělo následovat. Jejich set v Kofole byl malinko poznamenán zdravotními obtížemi zpěváka, které přestál v uplynulém týdnu, a tak jsme bohužel přišli o song Nejsem veřejnej, který pro ně napsal Protheus. Zkrátka proto, že kdyby ho odehráli, na nic jiného by podle jeho vlastních slov už neměl hlas a sílu… Nutno ale dodat, že i přesto se s tím zpěvák popasoval moc dobře. Jejich songy se nedají úplně striktně zařadit do nějakého šuplíku s přesným pojmenováním stylu. Hodně zábavný mix v sobě zahrnoval prvky metalu nebo reggae (song Loco Jambo – lehká parodie na taneční hit od Mr. President), místy s rapovým nádechem a bystré ucho zaznamenalo i náznak techna (skladba Kdo je víc [Who’s The King?] s nádechem Prodigy). Nejvíce jim ale seděla poloha, kde se prezentovali stylem punk; tu vlastně odráží asi většina jejich repertoáru. Velmi zábavně zapůsobila na publikum pecka Vstávat a cvičit. Na YouTube si k ní najděte králičí videoklip, opravdu se pobavíte. Lehce za polovinou setu kapela malinko přibrzdila tempo dvěma pomalými skladbami (Slova lžou a Online), aby pak vystoupení dorazila v plném tempu. Po poslední pecce Fakoff na koff je rozjeté publikum nechtělo pustit z pódia, tak nám ještě jednou přehráli Loco Jambo. No a to byl konec jejich oficiálního účinkování v klubu. Po tom, co sbalili svůj aparát, se odebrali ke klubovému baru a tam se věnovali lidem, rozdávali podpisy a pózovali pro focení nebo si třeba jen tak popovídali u sklenky nějaké té dobroty. Informace o kapele a odkazy na klipy najdete na jejich Facebooku nebo na stránkách kapely. Historie není vůbec krátká a rozhodně ani nudná. Mají toho za sebou opravdu už celkem hodně.

Druhá část večera začala kolem dvaadvacáté hodiny a bez velkých okolků se do své práce pustil PROTHEUS a jeho parta. Svižný start setu pojistil songem Proth je zpět, který sice nebyl při vydání prvním singlem, ale ke startu koncertu se vyloženě nabízel. Bylo opravdu nač koukat a co poslouchat. Navíc si přítomní mohli i zazpívat, a nejen při jedné skladbě. Ale popořádku a nepřeskakovat! Protheus sám se během koncertu několikrát chopil i kytary a předvedl, že s jejím zvládáním nemá problémy. Celý set byl velice rozmanitý a měl v sobě od všeho něco. Zahrnoval v sobě starou klasiku jako Holubí dům nebo Jsem prý blázen jen s odkazy na Jiřího Schelingera a Aleše Brichtu, současnou tvorbu s Arakainem a Dymytry – Žit svůj sen, od Komunálu si vypůjčili skladbu Zapalte nás, ale hlavně Protheovy vlastní sólové věci z desky Závislosti. Opravdu skvěle, a to je u něj jasná věc, pracoval Protheus s publikem. Nechal lidi v klidu dovádět, ale jakmile potřeboval jejich spolupráci a hlasy, ihned si je dokázal podmanit několika slovy či gesty. To bylo na jeho vystoupení skoro shodné s účinkováním s Dymytry. Svůj set Protheus zakončil songem Závislosti z aktuální desky a bylo vlastně hotovo. Bavili se opravdu všichni a bylo to znát na atmosféře v klubu. Pěkně se směrem ke konci koncertu zlepšovala nálada a jen těžko se po posledním kousku z přídavku chtělo uvěřit, že je po všem.

Aby se publikum náhodou nenudilo jen běžným koncertem s jednoduchým setem, předvedli Protheovi kolegové navíc v polovině vystoupení instrumentální vsuvku sestávající z několika sólových partů střídavě – kytara, bicí a baskytara. Muzikanti a baviči jsou to všichni opravdu skvělí. To je ostatně i sám Protheus. Stane se i na té nejvyšší úrovni, že se něco pos… pokazí a nevyhnulo se to bohužel ani tomuto koncertu, ale potíže se zapojením jednoho z kytaristů se povedlo velmi rychle vyřešit. No a aby nebyla nuda, dal Protheus k dobru jednu anekdotu. Improvizace mu zjevně potíže nedělala. Takže vlastně vše prošlo v klidu a bez zbytečného stresu. Pro mě hodně silným okamžikem byl song Wellerman, rozjuchaná námořnická halekačka plná veselí, radosti a rumu. A pak si dejte jen kofolu, když domů musíte řídit…

Před půlnocí jsme opouštěli klub po vystoupení obou kapel a byli nadmíru spokojeni. Jak Loco Loco, tak i Protheus pobavili moc dobře. V případě Prothea nutno podotknout, že na scéně malého klubu, jakým je krnovská Kofola, mu to prostě sedělo a i on se viditelně bavil kontaktem s lidmi a tím, jak na sebe navzájem reaguje umělec a publikum. Odvezli jsme si pěkný zážitek a budeme ještě pár dní vzpomínat na prima večer. Pokud jste tedy ještě neviděli a neslyšeli žádný koncert tohoto turné, neváhejte a najděte si nejbližší termín a místo, kam byste mohli vyrazit, a užijte si to. Neváhejte ale moc dlouho, protože tour se pomalu, ale jistě chýlí ke konci a koncertů již mnoho nezbývá. Všechny informace o místech a časech i předprodeji vstupenek na tuto tour najdete na Facebooku obou kapel.


DALŠÍ REPORTÁŽE

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 4.7 / 5. Počet hlasů: 3

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Visits: 1548

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *