RockShock

Internetový rockový magazin

Arakain oslavili v pražském O2 universu 40 let ve velkém stylu

28. ledna 2023, Praha, O2 universum

Text: Pavel Novák
Foto: Pavel Novák

Metalová legenda Arakain završila oslavy 40 let založení kapely v pražské hale O2 universum. Kapela odstartovala svou cestu jako průkopník heavy a thrash metalu u nás. Spousta bývalých, ale i současných fanoušků má skupině za zlé, že se od thrash metalu postupně odklonila, ale já v tom vidím přirozený vývoj, který probíhá u většiny kapel. Na tvorbě současného Arakainu se autorsky podílejí jak všichni členové kapely, tak i externí skladatelé, některé skladby složil v minulých letech například Jan ‘Protheus‘ Macků. RockShocku se podařilo získat akreditaci a pořídit reportáž, takže můžeme naservírovat spoustu fotek z této skvělé oslavy. V hale O2 universum se mi docela dobře fotí a je tady i dobrá akustika. Naposledy jsem tady fotil koncert Dymytry (www.irockshock.net/?p=11530).

Arakain si k sobě vybrali dvě mladé předkapely – #Černou a nově vzniklou Jackerʼs. Kapela JACKERʼS vznikla částečně ze členů kapely Forrest Jump a na pódium nastoupila jako první. Mně osobně se nejvíce líbí jejich pecka Na plnej plyn, ke které byl i natočen a před půl rokem zveřejněn videoklip. Kapela dostala prostor cca 45 minut. Ke konci jejího setu vystoupila jako host zpěvačka Karolína Vrbová, která účinkuje v kapele Kvatro hitmakera Michala Davida.

Jako druhá vystoupila powermetalová kapela #ČERNÁ, která již v O2 universu není žádným nováčkem. Účinkovali zde totiž jako předkapela Dymytry v roce 2020, kteří zde v rámci Revolter Monstrum Show převzali Platinovou desku za album Revolter. Kluci z #Černé chrlili jednu pecku za druhou a najednou tu byl konec jejich setu. Rozloučili se skladbou Z popela staví se líp.

Po krátké přestávce již nastoupila kapela ARAKAIN. Po krátkém intru začali svůj set prastarou skladbou Jsem trochu jako. Potom následovalo několik dalších pecek a při skladbě Hlas krve přišly na řadu i pyroefekty. K mému příjemnému překvapení v docela masivním počtu (14 plamenů), protože já pyroefekty fotím rád. Poté vystoupil jako host bývalý zpěvák Petr Kolář, který v Arakainu působil v letech 2002–2005. Celkem si zazpíval čtyři pecky, z toho Strom života si střihli s Honzou Toužimským jako duet. Poté následoval krátký unplugged blok. Po skladbě Černý koně nastoupili na pódium další bývalí členové. Nepřišli akorát Aleš Brichta a Zdeněk Kub, kteří pozvání odmítli. Kapelník a zakladatel Arakainu Jirka Urban zvlášť zmínil bývalého bubeníka a spoluzakladatele Míru Nedvěda, který vymyslel název Arakain.

Po dalších dvou skladbách následoval blok písní s Lucií Bílou, která s kapelou Arakain vystupuje již 35 let. Ty a já a Tygřice si zazpívala s Honzou Toužimským jako duet. Poté následoval delší blok písní v podání Honzy Toužimského, např. Paganini, Arakadabra, Princess, Proč? Tento blok byl zpestřen skladbou Brána iluzí, ve které si zahrál na kytaru dlouholetý zvukař Arakainu Ondra Martínek, který příležitostně vystupuje i jako muzikant (např. s Lukášem Písaříkem). Znovu pak přišla na pódium Lucka Bílá a s Honzou Toužimským si dali duety Zimní královna a Ďábelská hra. Celá tato úžasná akce byla zakončena nejpopulárnější skladbou z nejslavnější desky, kterou Arakain vydal, Apage Satanas. Honzovi a Lucce ještě přišel na pomoc i Petr Kolář, takže si tuto skladbu dali ve třech.

Závěr koncertu byl opravdu bombastický, byly vystřeleny konfety, které pršely ze stropu na všechny strany, a Jirka Urban pak předal Lucii Bílé kytici. I přesto, že byl koncert dlouhý, se fanouškům opravdu nechtělo jít domů. V samotném závěru ještě následovalo focení s jednotlivými členy všech tří kapel, no a nakonec se na chodbě objevil i bývalý pódiový technik Luboš Pernička a spousta dlouholetých fanoušků se vrhla i na něj, aby si s ním taky pořídili na památku fotku. Zvláštní poděkování patří paní manažerce Barbaře Falgeové.


DALŠÍ REPORTÁŽE

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 5 / 5. Počet hlasů: 1

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Visits: 2644

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *