RockShock

Internetový rockový magazin

V Lucerna Music Baru se bude vzpomínat na Radima Hladíka se členy Blue Effectu, jazzovým orchestrem, Michalem Pavlíčkem a hosty

Text: BrainZone Promotion

Kvůli covidu třikrát odkládaný koncert na počest RADIMA HLADÍKA se uskuteční v úterý 6. prosince v Lucerna Music Baru. Základ tříhodinového vystoupení bude tvořit hudební materiál ze dvou kultovních alb Nová syntéza I a II. Na pódiu jej přehrají původní členové Blue Effectu Vojtěch Říha a Václav Zima s vynikajícím chrudimským KYX ORCHESTRA, kteří s Hladíkem skladby nastudovali již v roce 2015.

V roli hostů se objeví kytaristé Michal Pavlíček, Adam Krofian a Roman Helcl a zpěváci Pavel Bohatý, Iva Marešová, Tomáš Fröde či Yannick Tevi. Večer navíc zástupci rodiny Radima Hladíka a vydavatelství Supraphon pokřtí pečlivě zremasterované album Nová syntéza / Komplet, které vychází na dvou LP a dvou CD s dosud nevydanými bonusy. Koncert zahájí zpěvák Viktor Sodoma s programem kapely Matadors.

Nahrávka Nová syntéza z roku 1971 propojila rockery s Jazzovým orchestrem Československého rozhlasu. Bigbítová kapela tak najednou dostala ‘nátěr jazzu‘, což jí v přituhující normalizaci pomohlo. „Foukl ze světa vítr kapel, jako třeba Chicago, a začala doba fúze rocku a jazzu. A Blue Effect to tehdy chytil za pačesy,“ popisuje manažerka projektu Zlata Hladíková. „První Nová syntéza byla jen orchestrální, aby muzikanti nenarazili s texty. Měla úspěch, prošlo to v rozhlase, tak se nakonec povedlo udělat i další desku, tentokrát nejen s kapelou, ale i se zpívanými texty,“ vysvětlil tehdejší dirigent rozhlasového jazzového orchestru Kamil Hála.

Po více než 40 letech se obě ʻsyntézyʻ vrátí s o generaci mladšími muzikanty a s vynikajícím chrudimským Kyx Orchestra (dirigent Roman Fišer).

Mezi zajímavosti Nové syntézy patří i to, že v původním orchestru hrál například mladý Laco Deczi nebo že úvodní motiv skladby Má hra použili ve zrychlené podobě One-T + Cool-T ve slavném hitu The Magic Key z roku 2002, který trhal žebříčky světových hitparád. Autorství česko-slovenské progresivní kapele Blue Effect přiznává i heslo věnované tomuto singlu na Wikipedii.

FB událost – www.facebook.com/events/1104489296890227


DALŠÍ AKTUALITY

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Visits: 655

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *