RockShock

Internetový rockový magazin

Hardrockoví protinožci The Poor se v rámci evropského turné zastaví i v Praze

Text: Zdeněk Stejskal

THE POOR je australská hardrocková kapela, která vznikla v roce 1986 jako The Poor Boys v Darwinu v Severním teritoriu. Původní sestavu tvořili Mark Davis na bicí, Chris Risdale na kytaru, Anthony ‘Skenie‘ Skene jako zpěvák a rytmický kytarista a Matt Whitby na baskytaru. Risdale a Skene se setkali v roce 1984, když spolu chodili na střední školu Dripstone. Setkali se s Davisem a Whitbym na večírcích v Darwinu a brzy spolu koncertovali jako cover kapela.

V roce 1991 se skupina přestěhovala do Sydney a později téhož roku cestovala po Spojených státech a předskakovala australským hardrockerům The Angels. V červnu 1992 James Young (ex-BB Steal) nahradil Davise na bicí a skupina vydala svou debutovou rozšířenou desku Rude, Crude & Tattooed u Sony / Columbia Records. Produkovali ho členové The Angels Rick Brewster a Bob Spencer. Asi o rok později vydali The Poor Boys své druhé EP Underfed, které produkoval Brent Eccles (také člen The Angels). V říjnu doprovázeli skupiny ze Spojených států – Alice In Chains a Suicidal Tendencies – na australské části jejich turné.

V březnu 1994 si The Poor Boys změnili jméno na The Poor, aby se vyhnuli záměně s americkou skupinou stejného jména. Ten měsíc vydali v USA singl More Wine Waiter Please, kde se umístil na 30. místě Billboard Hot Mainstream Rock Tracks. 13. června 1994 vyrukovali pod novým názvem se svým debutovým studiovým albem Who Cares, které dosáhlo na 3. místo v žebříčku ARIA Albums Chart. To bylo produkováno britským Paulem Northfieldem (Suicidal Tendencies). Nahráno bylo v Sydney a Montrealu a vydáno také v USA. The Poor propagovali svá americká vydání tamním turné s německými rockery Scorpions a také koncertovali po Evropě a Japonsku.

Na začátku roku 1996 zahájili mezinárodní turné s AC/DC. Předskakovali také KISS a v dubnu 1998 Van Halen. V roce 1997 Younga nahradil na bicí Gavin Hansen (ex-Rattlebone) – Whitbyho přítel. Skupina vydala další singl Simple Living v následujícím roce, nicméně v roce 2000 se The Poor rozpadli. Různí členové The Poor se rozdělili do dvou heavyrockových skupin – Lump a Blackseed. Naštěstí se po čase opět dali dohromady a s novým albem vyrážejí na další evropské turné, které poprvé zasáhne i ČR.

Aktuální sestava The Poor:
Daniel Cox – kytara
Anthony ‘Skenie‘ Skene – zpěv, rytmická kytara
Matt Whitby – baskytara
Gavin Hansen – bicí

Videa:
www.youtube.com/watch?v=xFQrMWS1Ibc
www.youtube.com/watch?v=Nj_Ze3HFlZU
www.youtube.com/watch?v=mYDwIRV4i_w
www.youtube.com/watch?v=3tQVrNXrwNQ

Jako předkapela se představí známá domácí hardrocková parta DEAD DANIELS z Prahy.

19. 3. 2023 – Praha, klub Vagon
FB událost – www.facebook.com/events/1295006687916792

Předprodej v klubu Vagon nebo na www.myguitarstraps.cz za 350 Kč nebo přímo na místě v den koncertu za 400 Kč.

Související odkazy:
www.thepoorband.com
www.deaddaniels.com
www.myguitarstraps.cz


DALŠÍ AKTUALITY

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Visits: 653

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *