RockShock

Internetový rockový magazin

Dan Horyna – Dělám muziku, které sám musím věřit

Text: Zdenek Svoboda
Foto: Pavel Novák

Představovat DANA HORYNU snad ani není potřeba. V této zemi snad není jediný rocker, který by se nepotkal s tvorbou legendárního ‘Zepelína‘. Není to samozřejmě první rozhovor s Danem, ale protože pořád něčím překvapuje a pořád se kolem něj něco děje, je stále nač se ptát. A něco nového se opět chystá, takže skvělá příležitost pro pár dalších otázek.

Dan Horyna Company – co tě přivádí k tomuhle projektu? Jedná se o něco podobného jako s ‘Benym‘, ale tentokrát s plnohodnotnou kapelou za zády?
Přesně tak to je. Před pár lety jsme se dohodli s ‘Benym‘, že uděláme projekt, kde budou moci fanoušci slyšet průřez mou tvorbou napříč všemi kapelami, kde jsem působil. A tak vznikl program Best of. Začínali jsme v menších sálech, postupně se to rozkřiklo a byli jsme zváni na větší akce. A tam to najednou bylo trochu prázdné. Jen dva muzikanti na velkém pódiu a samply. A tak při pozvánce na Barču uzrál nápad přibrat muzikanty a udělat to naživo s celou kapelou.

Best of Dan Horyna?
Ano, výběr písní z celé mé kariéry v jednom koncertním bloku. Best of v podání Dan Horyna Company.

Dojde na všechny kapely – Benefit, Vitacit, Merlin, Projektil a další?
Nedojde. Bude to výhradně koncertní program, a tak se do něj nedostanou převzaté a taneční skladby. Současný playlist je složen ze skladeb Vitacitu a Merlinu včetně ‘Dodových‘ skladeb z období, kdy jsem ve Vitacitu nezpíval, ale které považuji za výborné a moc rád je zpívám.

Můžeš tedy prozradit sestavu projektu?
Samozřejmě. Kytary hrají Petr ‘Eda‘ Kocour z Vitacitu a Roman ‘Beny‘ Beneš, bicí Honza Nezval, který se mnou hrál ve Vitacitu a nyní je v Merlinu, a baskytarista Ondřej Kunst, kterého přivedl Honza Nezval.

Měl jsi nějakou představu, koho chceš, aby tě doprovázel, nebo jsi dal na radu nebo doporučeni?
Ano. Post bubeníka byl od počátku jasný. Honza je neuvěřitelný hráč a skvělý člověk a nabídku okamžitě přijal. S ‘Edou‘ jsme ve spojení po celý život (máme společnou slabost pro americkou muziku) a po odchodu z Vitacitu jsme byli předběžně domluveni na spolupráci, takže to bylo jasné. ‘Beny‘, díky společnému hraní v Best of, je pochopitelně na postu kytaristy také a Ondru si přivedl Honza, se kterým společně hrají i v jiném projektu. Jsou to výjimečně dobří hráči.

A kdy dojde k premiérovému představení této sestavy?
Rockové Vánoce na Barče (15. 12. 2022) jsou premiéra tohoto uskupení.

Dům barikádníků, pro nás tedy Barča, je symbolické místo a určitě nejen pro mě znamená spoustu vzpomínek.
No jasně, na Barče jsme začínali s Vitacitem, pak se přidal Arakain a další metalové party. Byla to mekka tvrdé muziky. Pak jsem tam odstartoval i kariéru Merlinu. Takže pro moje dvě zásadní kapely to bylo domovské místo.

Máš nějaké další ambice, myslím tedy hudební ? Nedávno se hodně mluvilo o Českém slavíkovi a řada rockerů žádala své fans o jejich hlasy. U tebe jsem ale něco podobného nezaznamenal.
Od osmdesátých let minulého století stále upozorňuji, že nechci být nominován do Slavíka. Nechci, aby mi byly posílány hlasy. Je to anketa popularity, ne kvality. Celý život dělám muziku, které sám musím věřit. Nedělám ji pro široké masy. Tudíž ani nebojuji o obecnou popularitu. Obecný vkus je velmi pokleslý a já už nemám zapotřebí se k němu snižovat. Má ambice je kvalitně hrát muziku, které věřím.

Příští rok bude asi trochu nabitý. Jak jsi sám napsal – šest dní na kurtu a sedm s muzikou?
S tenisem jsem začal před sedmi lety a rozhodl se, že se naučím moderní tenis. To znamená neustále pilovat údery, trénovat celoplošnou hru, pohyb na kurtu a psychologii boje. V hudbě jsem již zkušený matador, a tak si užívám ty zkušenosti a jde mi hlavně o předávání energie, kterou rocková muzika dává.

Vyjde Best of Dan Horyna naživo i na nějakém nosiči?
Nic takového v této chvíli neplánuji. To by bylo příliš brzo. Ale ‘Eda‘ skládá krásné věci, které koresponduji s mým vkusem, a tak pokud se kapela rozjede, začneme pracovat na novém repertoáru a pak by bylo vydání desky nasnadě.

Můžeme tě vidět na pódiu, na kurtu, ale mimo Červený Hrádek si nějak nevzpomínám, že bych tě viděl někde na dovolené, třeba u moře apod.
Ano, za posledních dvacet let jsem nebyl na žádné dovolené. V létě je Praha krásně prázdná, a tak si tu žiji jak na prázdninách. Každou sobotu máme tenisové turnaje a celé léto máme koncerty, takže ani na delší dobu odjet nemohu. Odpočívám celý rok. Umím to i při normálním životě. Nicnedělání mě nebaví.

Profesním životem tě provází Nevada, životním Whole Lotta Love, i když já tě mam radši spojeného se Zpovědí; ale každý asi máme tu svou…
Ano, jsem propojením všech. Takový životní pelmel.

Je řada věcí, na které jsem se tě už ptal, a je i řada věcí, na které se tě ptali i ostatní. Zmínil bys rád něco, nač se tě nikdo nikdy nezeptal, třeba něco ve stylu ‘veselá historka z natáčení‘?
Před pár lety dostal režisér Honza Hřebejk scénář detektivky, kde byla takto charakterizovaná postava: psycholog, který má zkušenosti s drogami a vypadá jako rockový zpěvák. Hřebejk se zamyslel a zvolal: „Tak to může hrát jedině Dan Horyna.“ A stalo se.

Je konec roku, takže by to chtělo asi nějaké bilancování a také tvůj osobní pohled na rok příští. To ostatní, co se právě děje, necháme asi ‘odborníkům‘.
Pro mě to byl dobrý rok, ostatně je tomu tak už posledních dvacet let. Žiju naplno – terapie, tenis, muzika, děti, přátelé. I když mi před čtrnácti dny odešel bratr, jedu dál. Vděčím za tento klid nauce dzogchenu. A vím, že tak budu pokračovat i příští rok. Přijímám vše, co se děje, a vím, že jsem schopen zvládnout všechny překážky. Tomu, co se děje kolem, čelím tím, že se snažím žít slušně a odpovědně svůj život. To je vše, co s tím mohu dělat.

Těším se na brzké shledaní, a třeba u něčeho dobrého, ale není to podmínkou. Kurt ale raději vynechám.
Zdendo, díky, i já se těším.

A co závěrem – ‘Rock on!‘, nebo ‘Pokoj v duši‘?
Om Ah Hum.

www.merlin-rock.cz


DALŠÍ ROZHOVORY

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Visits: 1699

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *