RockShock

Internetový rockový magazin

Horkýže Slíže oslavují 30 let existence a 20 let od vydání alba Kýže sliz, které vychází poprvé na vinylu

Text: Warner Music
Foto: Pavel Novák

Skupina HORKÝŽE SLÍŽE oslavuje 30. výročí své existence. Mezi členy nitranské kapely, která začínala ve zkušebně na nitranském koupališti, jsou třeba bývalý cukrář, pojišťovací agent a učitel. Všechno to jsou ovšem hoši s velkým smyslem pro humor. Horkýže Slíže se řadí k nejužší slovenské hudební špičce, přestože její skladby v žebříčcích nejhranějších písní českých a slovenských rádií nenajdeme. Nicméně jsou koncertní jistota, která vnesla do kvalitní hudby i kvalitní humor.

Kýže sliz je páté a komerčně nejúspěšnější studiové album této slovenské rockové skupiny, které z ní udělalo kult. Skutečný přelom nastal právě v roce 2002 díky tomuto albu. Zabodovalo dokonce i v rádiích melodickými písničkami Vlak, L & G Song, Cigarety anebo Brďokoky, vysmátou Malá Žužu a přišla i medializace s písní Denník. Album získalo Platinovou desku a skupina se začala objevovat na slovenských a českých festivalech. Dnes vyprodává všechny koncerty. Samotné album místy připomíná desetičlenný ansámbl, protože se členové při jeho natáčení drželi hesla: „Kto sa náhodou zastaví v štúdiu, treba ho odchytiť, aby nám čosi nahovoril.“ Tak se tam objevili jejich kamarádi, manželky, kolegové, dokonce i zahraniční hosté. Samozřejmě kapela nenechala všechno na náhodě a pozvala si i předem vytipované hosty, jako například herce Stana Dančiaka, který na nahrávce vystupuje coby komisař Derrick.

Album Kýže sliz považují Peter ‘Kuko‘ Hrivňák, Mário ‘Sabotér‘ Sabo, Juraj ‘Doktor‘ Štefánik a Marek ‘Vendel‘ Viršík za bod zlomu, po kterém začal stoupat prodej nosičů i návštěvnost koncertů. Přesně dvacet let od vydání vychází tento skvost poprvé na vinylu, a doplňuje tak diskografii oblíbené formace postupně vydávané v tomto formátu.

„Ty brďo, fakt?“ reagovali na reedici a vydání LP Sabotér, Doktor a Vendel. „Ti vravím no, ty koky!“ odpověděl Kuko.

Kýže sliz na digitálních službách – www.wmcz.lnk.to/KyzeSliz

Související odkazy:
www.horkyzeslize.sk
www.facebook.com/horkyzeslize
www.instagram.com/horkyzeslize_official


DALŠÍ AKTUALITY

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Visits: 638

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *