RockShock

Internetový rockový magazin

Čeští fanoušci nadšeně přivítali The Rasmus v Praze

15. října 2022, Praha, Forum Karlín

Text: Michaela Horáková
Foto: Michaela Horáková

Když finská rocková kapela The Rasmus vloni oznámila, že na letošní podzim připravuje evropské turné, v místním fanklubu této sympatické partičky zavládlo nadšení. Těsně před zahájením koncertní šňůry navíc vyšlo nové album Rise a celé turné dostalo název Live And Never Die právě podle jedné z nových skladeb. Pražský koncert byl naplánován na sobotu 15. října do Fora Karlín. Tentokrát se organizace akce ujala agentura Live Nation.

První fanoušci se u haly objevili už krátce po půl deváté a neodradil je ani vydatný déšť. Odměnou jim bylo, že mohli krátce potkat kapelu, když se vracela z natáčení rozhovoru na televizi Nova. Fronta se pomalu plnila známými tvářemi, které jezdí na koncerty oblíbených Finů už pravidelně. Část z nich stihla odpoledne odběhnout i na meditačně hudební setkání s Eerem v nedalekém meditačním centru.

Okolo půl šesté byl domluven sraz pro skupinku šťastlivců, kterým se podařilo v krátkém čase zakoupit lístek na setkání s celou kapelou. Pro stávající turné to bylo úplně poprvé, kdy se něco takhle oficiálně uspořádalo. U předchozích koncertů stačilo mít štěstí při čekání po koncertě klasicky u tourbusu a minule při vystoupení v Lucerně se konala dokonce soutěž. Stal se zázrak, protože krátce před začátkem meet & greet bylo i mně jako správkyni česko-slovenského fanklubu managementem kapely dovoleno se také zúčastnit. Pár fanoušků ve frontě mě prosilo, že mají dárečky pro jednotlivé členy. Slíbila jsem, že je tedy předám za ně, což je velmi potěšilo.

Když jsme vstupovali do haly, mířilo na nás několik kamer. Stoupli jsme si v prostoru šaten do jedné řady a dostali instrukce, jak bude setkání probíhat. Za chvíli přišli The Rasmus v celé své kráse a s úsměvy od ucha k uchu. Na úvod se s námi přivítali a mluvili na nás všechny hromadně, poté už každý z nás po jednom přicházel ke kapele, kde jsme měli prostor na nějaké dotazy a poděkování, předání dárků, získání podpisů a samozřejmě se nemohlo zapomenout na společné foto.

Když jsem přišla na řadu já, udělalo mi radost, že kapela poděkovala za mou práci na fanklubu, že ho sledují. Také se omluvili, že z časových důvodů nedošlo k rozhovoru, který jsme původně pro vás připravovali. Přivítala jsem u nás i novou členku Emppu, která do kapely naskočila zhruba před rokem, kdy se rozhodl odejít kytarista Pauli. Moc ji naše podpora potěšila. Zeptala jsem se ještě na něco, ale více jsem nechtěla zdržovat.

Jakmile jsme se rozloučili s kapelou, která měla plné ruce všemožných dárků, pustili nás dolů na plac, abychom zabrali dobrá místa u pódia. Ještě chvíli zvučila první předkapela WE ARE DOMI, kterou si The Rasmus přizvali speciálně na pražský koncert, protože v květnu společně soutěžili na Eurovizi. Až po zvukové zkoušce se s menším zpožděním oproti původnímu harmonogramu pustili venku čekající fanoušci do haly.

Jako první na scénu dorazila už výše zmiňovaná česko-norská elektropopová kapela v čele se zpěvačkou Dominikou Haškovou. Na chvíli se vedle pódia objevil i bubeník Aki, aby si omrkl, jaká je atmosféra v sále. Během svého vystoupení Domi přiznala, že takový velký koncert ještě s kapelou nezažili, proto lehká nervozita byla na půlhodinovém vystoupení znát. Akorát byla menší vada na kráse, že po celý koncert mluvila k publiku anglicky, i když hrála v Praze. To i divákům kolem mě přišlo trochu zvláštní.

Podobnou délku setu dostala i druhá předskakující parta ICON FOR HIRE z amerického Illinois. Ta už předvedla o poznání tvrdší rockovou show. I tady je hlavní tváří zpěvačka. Ariel předvedla v akustickém provedení písně The Grey, že za drsnou slupkou se skrývá i něžná stránka.

Poté následovala přestavba stage pro hlavní hvězdy večera THE RASMUS. Atmosféra začala pomalu houstnout a fanoušci hlasitě skandovali jméno kapely. A konečně to bylo tady. Odstartovalo se skladbou First Day Of My Life. A jak bylo předem domluvené, připravili jsme si právě pro tuto úvodní skladbu menší překvapení. Nad hlavu jsme hromadně zvedli nápisy „Czech Fans Love The Ramus“. Kapela to očividně dost ocenila, také různá média sdílela fotky a videa z tohoto momentu.

Následovaly dvě skladby z ikonického alba Dead LettersGuilty a In My Life. Během večera se nezapomnělo téměř na žádnou desku, takže mohli být spokojeni snad všichni fanoušci. Došlo totiž i na velké rarity, které už roky na koncertech nezazněly. Kromě novinkových písní Live And Never Die, Rise a Fireflies, které také skvěle obstojí mezi osvědčenými hity, jsme se dočkali i akustického setu. A právě v této působivé části zazněla píseň Sophia z alba Playboys. Úplně nejvíc ale přítomné dostala krásná balada October & April, kterou v České republice zazpívala skupina úplně poprvé. Kytaristka Emppu se také chopila mikrofonu a s Laurim jim hlasy skvěle ladily. Byl to asi nejsilnější moment celého pražského koncertu. Působivě vyzněla i dojemná píseň Liquid, kdy se v celém sále rozsvítila světýlka mobilů.

A protože se blíží Halloween, kapela do setlistu zařadila i cover Ghostbusters, což bylo takové prima oživení. Koncert pomalu vrcholil, jeden hit střídal další a dospělo se až k snad největší pecce In The Shadows. Pokud doteď někdo v sále nezpíval z plných plic a neskákal nadšením, tak teď přišel jeho čas. Poté se s námi skupina poprvé rozloučila.

Opět přišlo bouřlivé skandování a finská partička na sebe nenechala dlouho čekat. Jako první přídavek zazněla hitovka Jezebel, která posledních několik měsíců úspěšně rotuje v rádiích a zaznamenala úspěch i na letošní Eurovizi. A celý večer zakončila balada Sail Away, která byla perfektní tečkou za bezchybným koncertem.

Na to, že pražský koncert byl šestým v řadě, na kapele to nebylo vůbec znát, energie měli všichni na rozdávání, Lauri řádil na pódiu jak čertík z krabičky. Mezi členy fungovala chemie a vystoupení působilo přirozeně mile a lidsky, kapela nešetřila úsměvy a slovy díků. Vyjádřila se, že se k nám zase brzy vrátí. A my příště určitě budeme opět u toho.


DALŠÍ REPORTÁŽE

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Visits: 1632

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *