RockShock

Internetový rockový magazin

Kanadští Sum 41 a Simple Plan rozparádili české fanoušky

1. října 2022, Praha, Sportovní hala FORTUNA

Text: Michaela Horáková
Foto: Michaela Horáková

Naplněná holešovická Sportovní hala FORTUNA se v sobotu 1. října stala dějištěm pořádné punkové jízdy. Kanadská legenda Sum 41 si na své dosavadní největší evropské turné Does This Look All Killer No Filler pozvala své krajany Simple Plan a společně odehráli slušně našlapanou show. Obě kapely k nám jezdí opakovaně, protože zde mají velké fanouškovské základny. Už předem proto večer sliboval zajímavý hudební zážitek. Pojďme se podívat, jak to na pražském koncertu vypadalo.

Organizátoři z Conspiracy předem avizovali, že hala se otevře zhruba čtvrt hodiny před šestou. A svůj slib dodrželi, celkově harmonogram akce šlapal jako hodinky. Ani jsme se nenadáli a už do celkem zaplněné haly jako vítr vlítla první předskokanka – britská elektropunkerka CASSYETTE. Se svou partičkou představila asi půlhodinový set a na úvod to byl takový průměrný rozjezd. Písně po chvíli působily poněkud monotónně a chyběl nějaký větší hit.

O to více se fanoušci těšili na druhé hvězdy večera. Tady je nutno podotknout, že SIMPLE PLAN byli opravdu v roli předskokanů a předem byl slibován set okolo 80 minut. Ve výsledku to vyšlo na 13 skladeb. V davu sice byli přítomni zejména fanoušci pekelníků Sum 41, ale objevili se i tací, kteří přišli vyloženě na jejich popovější kanadské kamarády. Jak se ale po jejich příchodu na stage po úvodní znělce ze Star Wars ukázalo, v tu chvíli bylo úplně jedno, do které skupinky daní fans patří, snad všichni měli skvěle naučené texty a krásně doplňovali kapelu svým zpěvem.

Kluci nešetřili úsměvy a českými frázemi, dokonce se naučili nějaké nové. Hned na úvod do nás šli s trojicí osvědčených energických hitů Iʼd Do Anything, Shut Up! a Jump a dostali všechny do varu. Výjimečným momentem byla skladba Welcome To My Life, která významně otevřela kapele dveře do celého světa a srdcí fanoušků. Zazněla i novinka Iconic z aktuálního alba Harder Than It Looks a velká hitovka Where I Belong. U letní písně Summer Paradise se nad hlavami přítomných objevily černé plážové balony a jeden z nich na závěr podepsal zpěvák Pierre Bouvier a hodil do davu nedaleko ode mě.

Jako už tradičně, ani u tohoto koncertu nemohla chybět Party Medley, která u každého turné bývá jiná. Tentokrát se na řadu dostaly All Star (Smash Mouth), Sk8er Boi (Avril Lavigne) a Mr. Brightside (The Killers). Mě osobně potěšilo právě zařazení kanadské rodačky Avril. Pro předposlední píseň Iʼm Just A Kid si kapela připravila opravdovou perličku. Nejprve Pierre a bubeník Chuck Comeau promluvili o době během posledních dvou let, která pro nikoho nebyla lehká. A pak prohlásili, že se nebojí opět skočit přímo mezi fanoušky a s trochou nadsázky si v mžiku nasadil ochranný oblek s maskou a vydal se proplout davem v přední části haly. Pak už zbýval čas pouze na závěrečnou skladbu Perfect, kterou začal Pierre pouze akusticky s kytarou a následně se přidala celá kapela. Věřím, že v tu chvíli nezůstalo u mnoha fanoušků nejedno oko suché. Z celé kapely šlo poznat obrovské nadšení, že hrají opět po letech ve své oblíbené zemi, do které se pravidelně s úspěchem vracejí a fanoušci jim jejich entuziasmus pořádnou měrou oplácejí. Snad se v brzké době dočkáme i jejich samostatného koncertu u nás. Určitě u toho nebudeme chybět.

V případě SUM 41 nešlo o letošní první vystoupení v České republice. To se konalo o pár měsíců dříve na skvělém festivalu Rock For People. Jednalo se o jeden z vrcholů daného ročníku, ale tentokrát přece jen kapela dostala v Praze více prostoru. A jelikož se turné jede k významnému výročí dvou prvních a zásadních alb kapely, dalo se očekávat, že během koncertu zazní jak tradiční pecky (Still Waiting, Over My Head a In Too Deep), tak i málo slyšené rarity. Z tohoto pohledu mohli být nadšení snad všichni fanoušci této kanadské partičky, protože přesně k tomuto došlo. Ale nebyl to večer pouze toho nejlepšího z minulosti, v setlistu stejně pekelně vyzněly i skladby o pár pátků mladší, které dostaly všechny přítomné stejně do varu.

Ano, zejména u pódia to hodně vřelo už hned po úvodních tónech T.N.T. od AC/DC, které jsou tradiční předzvěstí, že Sum 41 za moment přiběhnou na pódium. A ti se do nás pustili pěkně zostra peckou Motivation, již vystřídal Hell Song. Celý divoký naturel jejich vystoupení umocňovaly různé pyroefekty a konfety. Při Underclass Hero se naopak v davu objevily velké nafukovací balony, které jeden po druhém zpěvák a kytarista Deryck Whibley svým mikrofonem postupně propíchal. A u Walking Disaster se zapojilo i publikum a celou sportovní halu efektně zaplavila světýlka z mobilů.

Že má kapela v rejstříku i pomalejší písně, které jí sluší, předvedli vzápětí. Kromě brilantně zazpívané War jsme si ten večer společně s kapelou zapěli i na With Me a In Pieces. Na závěr poslední jmenované Deryck vše vtipně komentoval, ať se nebojíme, že další pomalejší songy už nebudou.

Aby se dostalo na všechny obrovské hity, kapela setlist okořenila úryvky z My Direction, No Brains, Rhythms a All Messed Up. Neodpustili si i jeden cover, konkrétně šlo o povedenou We Will Rock You od legendární skupiny Queen. Po překvapivé skladbě Hooch nás kapela na chvíli opustila, aby krátce nato přidala No Reason a Mr. Amsterdam. Určitě ale kytarista Dave Baksh potěšil všechny hráče HC Sparta Praha svým oblečením na přídavky. Oblékl si totiž na sebe jeden z dresů s číslicí 41, které jim právě hráči domovského hokejového týmu věnovali. Později i zbytek kapely ukázal, že mají každý svůj dres u sebe a děkují. A nyní přišel čas na úplný závěr a ikonickou skladbu Fat Lip, jež přiměla k tanci a skákání určitě každého, kdo se přišel na tuto partu z kanadského Ajaxu ten večer podívat. A celé už tak povedené vystoupení podtrhly snad všechny efekty od plamenů přes kouřová děla až po konfety. Byl to opravdu parádní závěr.

Pak se ale stalo to, co málokdo čekal. V hale už hrála reprodukovaná hudba na srozuměnou, že je po koncertu. Víc jak půlka publika už odešla pryč, když se najednou zhaslo a v momentě se na pódium vrátil Deryck pouze s kytarou a se slovy: „Tak jsem zpátky, tohle je pro vás, kteří ještě neodešli domů.“ Kdo zůstal, ve vteřině přiběhl zpátky k pódiu. Krátce nato zahrál bonusovou píseň Best Of Me. V prvních momentech nás tam stálo pár nejvěrnějších, ale v mžiku už se dav přítomných dost zvětšil. Celé tohle speciální vystoupení působilo velmi křehce a citlivě, až z toho člověk mohl mít husí kůži. Měla jsem radost, že mohu být součástí tohoto milého překvapení, byl to jedinečný zážitek.

Pražský koncert Simple Plan a Sum 41 v rámci společného turné byl opravdu působivý, plný chytlavých melodií a obrovské energie. Fanouškům obou zmíněných legendárních kapel se konečně splnil dlouholetý sen, vidět je v jeden večer na jednom pódiu, a stálo to skutečně za to.


DALŠÍ REPORTÁŽE

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Visits: 1257

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *