RockShock

Internetový rockový magazin

Náhodný výběr vydávají nové album Tebe

Text: Náhodný výběr
Foto: archiv skupiny

Pokud to, co miluješ, neděláš pořádně, proč to vlastně děláš? To je otázka, která stojí za úplně novým, v pořadí čtvrtým studiovým albem kapely NÁHODNÝ VÝBĚR. Album o jedenácti stopách natočené ve studiu ‘i‘ pod taktovkou Tomáše Frödeho vychází 19. 8. a nese krátký a výstižný název Tebe.

Za osmiletou existenci kapely prošla její tvorba značným vývojem. První album vyšlo se vznikem kapely, další dvě pak ve dvouletých intervalech. Oproti tomu napsat a vydat album Tebe trvalo čtyři roky. „Svět se kolem nás v posledních letech hodně měnil,“ vysvětluje kapela, „a potřebovali jsme si ujasnit, o čem vlastně píšeme a co si myslíme. Kdyby naším cílem bylo i dál psát o nevázaném sexu s kamarádkama s výhodama jako dřív, není tolik nad čím se zamýšlet. Ale když se rozhodnete někomu předat svůj pohled na svět, svoje zážitky, emoce, prostě kus sebe samotného…, pak musíte přesně vědět, co vlastně předáváte, aby tomu výsledek zůstal věrný.“

A emocí se v albu Tebe nachází dost a dost. Ať už v rozmáchlém dialogu skladby Jediný, co chci říct, nebo naopak na intimním rande s téměř akustickými Hrdiny je na desce obrovsky znát, že vychází z nitra kapely, z obrovské touhy někomu něco říct. Náhodný výběr už není jen banda mladých rozevlátých muzikantů. Od minulé desky všichni o čtyři roky zestárli a s nimi i jejich životy, rodinné poměry a žebříčky priorit. To všechno člověku výrazně změní pohled na svět. A právě tuhle zkušenost, rozlámanou do jedenácti písní, kapela předává dál prostřednictvím své nové desky.

K nové desce vydává skupina i zbrusu nový videoklip Kapela na prodej. Věrná svému slibu nedělat nic polovičatě rozhodla se mladá pětice opět natáčet s osvědčeným režisérem Michalem Skořepou, jedním z výrazných jmen českého klipu. V hlavní roli se objevuje Pišto, někdejší frontman kapely Ovoce

(ex-zakázanÝovoce), jakožto vyžilý rádoby umělec a režisér a scénář klipu je chytrou parodií na sebe sama i na zážitky, kterými si v nějaké podobě projde asi každý muzikant.

„Jako mladá kapela v podstatě nikdy nemáte dost peněz, takže se musíte pouštět do kompromisů,“ popisuje bubeník Bárty. „Na kvalitní vybavení a zkušené lidi prostě nemáte. A pak jednou pořádně našetříte a fakt se těšíte, vydáte se za někým drahým… a ten vám věnuje dvě hodiny svýho času, rychle s vámi něco splácá a pošle vás někam. Jsme strašně vděční, že se nám podařilo konečně kolem sebe shromáždit tým, který ty věci dělá nejlíp, jak umí, kterýmu vážně záleží na tom, aby to celý dopadlo, a my že si z toho můžeme začít dělat srandu.“

I když je video o velmi špatném klipu natáčeném na telefon a píseň o nedostatku peněz, realita je jiná. Za celým natáčením se skrývá spousta práce skupiny talentovaných lidí. V klipu vynikají kostýmy Šárky Strnadové a stylizace Alice Večerkové, které dotvářejí vizuál práce svérázného režiséra. A i přes prostřihy na chvilky natočené telefonem tvoří většinu videa záběry z profesionálního filmového vybavení.

Píseň Kapela na prodej je jedenáctou písní na albu Tebe, které vyjde 19. 8. fyzicky i na všech digitálních platformách. Křest alba proběhne na desátém ročníku festivalu Loučení s létem, taktéž 19. 8., na staré Plovárně v Soběslavi.

Související odkazy:
www.nahodnyvyber.cz
www.facebook.com/NahodnyVyber
www.instagram.com/nahodnyvyber


DALŠÍ AKTUALITY

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Visits: 685

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *