RockShock

Internetový rockový magazin

Pilsen Busking Fest představí začátkem září desítky umělců různých žánrů z celého světa

Text: Jiří Návrat
Foto: archiv festivalu

Centrum Plzně se na začátku září promění v jedno velké jeviště. Od 1. do 4. 9. jej doslova zaplaví desítky buskerů, muzikantů, kapel, cirkusáků, komediantů, akrobatů a dalších zástupců různých uměleckých profesí. Sjedou se doslova z celého světa a v následujícím článku si představíme ty nejzajímavější z nich.

Do začátku dalšího ročníku Pilsen Busking Festu zbývá cca měsíc, a je tak nejvyšší čas vám představit, jací umělci do Plzně přijedou. Jak ve facebookové události, tak na webu je již několik desítek zveřejněných jmen, tak se na ně pojďme podívat.

Největší zastoupení má tradičně hudební složka programu festivalu. K již dříve oznámeným OLIVE TREE DANCE, FUNKASIN STREET BAND a SHTUBYM, které již Plzeňáci znají, přibyly další zajímavé kapely či jednotlivci. S nejvyšším počtem členů i nejdelším názvem se představí SUPER CUMBIA Y LA LIGA DE LA ALEGRÍA z Argentiny. Kapela, jak již název napovídá, hraje směsici cumbie, latiny, ska nebo třeba world music. Všichni členové, kterých je osm, vystupují v superhrdinských kostýmech a jak je vidět z videí, zaručeně pobaví i roztančí. Berlínskou scénu pak zastoupí hned tři interpreti. Soul/popové bratrské duo TANGA ELEKTRA, GRAY CONTRAST hrající mix elektronických žánrů naživo a navrátivší se rapper INFIDELIX z USA, který se po cestě kolem světa vrátil zpět do Německa a bude na festivale jediným zástupcem hip-hopového žánru. Dalšími zajímavými úlovky jsou například Peruánci BIG POLO hrající funky rock, duo buskerů NORDHAVN z Dánska prezentující covery světových hitů, kytarista REINIS JAUNAIS z Lotyšska nebo pop-rockový zpěvák a klavírista DAVID OWENS ze Skotska.

Kdo bude hledat zpestření a jiný druh zážitku, bude mít možnost zhlédnout nějaké to cirkusové, akrobatické či divadelní představení. Dojemný příběh s prvky akrobacie a cirkusu si pro všechny po roce připravili Argentinci Bardo Teatro Fisico, kteří si Plzeň oblíbili a sami se prý pořadatelům přihlásili. Druhým navrátilcem po celých šesti letech bude britský komediant a cirkusák Ian Deadly. Nespoutanou energií a cirkusovou show spojenou s hudbou se prezentují další Argentinci Latin Duo a vrcholné žonglérsko-komediantské představení můžete čekat od Juggling Doma až z daleké Austrálie.

Tento festival ale netvoří jen zahraniční umělci. Svůj prostor zde mají samozřejmě i buskeři či kapely z České republiky. „Doufáme, že se v letošním roce konečně podaří návrat rezidentů z Karlova mostu organic trance triu YEDHAKI: NAUTIKA, kterým to prostě v minulém roce nevyšlo, ale my jim to odpustili a znovu je pozvali. Moc se těším na další maskovanou kapelu hrající směsici taneční muziky, balkánu či ska říkající si ZOOBLASTERS, na EDM pochodovou kapelu TOOT ENSEMBLE nebo folk/pop/jazzové MARZ oscilující kolem písničkářky Markéty Zdeňkové. Z ranku akrobacie a divadla zahrají představení o cyklech žen Obnažena The Same Self, Divadlo Procity předvede své hry Instalajf či Královna And a všestranná umělkyně Alica Minar se ukáže ve své onewoman performance s názvem Wobbly,“ dodává Ondřej Brzický z neziskovky CONEXIS, z. s., která celý festival pořádá.

Na celý festival je vstup zdarma, ale pořadatelé důrazně doporučují a žádají každého, kdo zhlédne koncert či jakékoliv jiné vystoupení, přispět do klobouku či jakékoliv nádoby dobrovolně. Umělcům jsou ze strany pořadatelů hrazeny jen základní náklady, a honorář už si tak musí vydělat sami z příspěvků od návštěvníků.

Pouliční umění (anglicky busking; jednotlivý umělec je busker) je označení pro jakékoli umělecké vystupování – ať už hudební, divadelní, či třeba artistické – na veřejných prostranstvích spojené s odměnou od veřejnosti. Kolemjdoucí většinou házejí libovolné částky do přistaveného klobouku, krabičky či pouzdra od hudebního nástroje.

Kromě facebookové události www.facebook.com/events/414695216740303 sledujte také webové stránky www.buskingfest.cz nebo facebookový profil pořadatelů www.facebook.com/PilsenBuskingFest a očekávejte v nejbližších dnech a týdnech, že budete doslova zasypáni informacemi o novinkách,

které si na vás pořadatelé z CONEXIS, z. s., připravili.


DALŠÍ AKTUALITY

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Visits: 641

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *