RockShock

Internetový rockový magazin

Pařát vydá ve vinylové reedici první album V.A.R. z roku 1992

Text: Pařát

V.A.R. už burácejí více než tři desetiletí a právě letos se ‘propili‘ ke kulatým narozeninám svého prvního a zcela zásadního alba Personal Destruction, jehož název byl inspirován dopravní nehodou, kterou kapela krátce před vydáním prodělala. Ačkoliv V.A.R. pamatují doby, kdy jejich nahrávky kupovaly desetitisíce fanoušků a kluby při jejich koncertech byly narvány k prasknutí. Změna poměrů, smrt kytaristy Šneka ani nic jiného je neodradilo od toho, aby dál skládali, jezdili, hráli a ten svůj hudební život si stále užívali se stejnou vervou jako kdysi.

Spolupráce Pařátu s V.A.R. trvá už od roku 2014, za tu dobu došlo k vydání dvou řadových alb, několika reedicí, a loni dokonce došlo i na tributní album pro V.A.R. s názvem Variatorum. Dostupnost titulů V.A.R. můžete zkontrolovat v Pařátshopu zde.

V jubilejním čísle 100 (červen 2021) byl kapele věnován největší prostor, jaký kdy Pařát v rámci jednoho vydání některé kapele věnoval, takže pokud jste nečetli, vřele doporučujeme. Stačí kliknout do Pařátshopu zde.

„Pamatuji si to jako dnes, když mi volal Jirka Bušek ze skupiny Kabát, že ‘nějaký‘ Monitor chce vydávat metal. To se bavíme o roku 1990. My jsme ještě těsně před listopadem 1989 měli ambice natočit singl pro Supraphon, ale tam už byl v té době chaos a nikdo u nich nevěděl, jestli metal vůbec vydávat, nebo ne. Něco nám nabízel Petr Janda s Rockmapou, prý nás tam mohli zařadit, ale pak to nějak usnulo. Krátce na to už volal Vladimír Kočandrle z Monitoru, abychom k němu přijeli, že se mu naše hudba moc líbí, a hned jsme jeli nahrávat do studia Citron dvě pecky na sampler Ultrametal. Poté jsme měli natáčet Personal Destruction, jenže kvůli naší autonehodě se to o rok posunulo. Personal Destruction jsme nakonec nahrávali u Petra Jandy a prodalo se ho úctyhodných 30 tisíc kusů, což je z hlediska dnešní prodejnosti hudebních nosičů nepředstavitelné číslo,“ vzpomíná bubeník Jeny.

Kdo by neznal Vratislav a Prdel Evropy? Dvě skladby z prvního alba, které V.A.R. hrát prakticky musí; jsou to jejich poznávací songy. Za 33 let, co existují, je na žádném koncertě nevynechali. Samozřejmě že chybět nebudou ani na vinylové reedici po 30 letech od původního vydání, která vyjde pod značkou Pařát Magazine & Productions v říjnu 2022 v gatefold verzi.

Další informace ohledně vydání budou následovat na konci července.

Související odkazy:
www.var-metal.cz
www.facebook.com/VAR-thrash-Liberec-2009989385955905


DALŠÍ AKTUALITY

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Visits: 570

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *