RockShock

Internetový rockový magazin

RockOpera Praha se chce dále otevírat Evropě. Chystá festival i filmovou premiéru

Text: Tomáš Kopečný
Foto: Pavel Novák

RockOpera Praha přiblížila detaily k připravovanému evropskému festivalu. V jeho rámci během podzimu odehraje všech třináct oper. Každé představení přivítá speciálního hosta v podobě jednoho z lidí, kteří s divadlem spolupracovali při evropských programech.

„Mezi ně patří například francouzská filmařka Clémentine Chapron, která ve spolupráci s divadlem natočila experimentální snímek Three Months In RockOpera (Tři měsíce v RockOpeře). Ten bude mít premiéru už na koncertu pro Ukrajinu, který chystáme na 24. červen,“ řekla výkonná ředitelka, libretistka a zpěvačka Pavla Forest.

Filmová premiéra podle ní představuje určitou symboliku. „Česká republika nyní přebírá předsednictví v Radě Evropské unie právě po Francii, odkud Clémentine pochází. Toto gesto představuje určitou formu podpory zástupců Česka v Bruselu,“ vysvětlila Pavla Forest a připomněla, že Chapron s RockOperou spolupracovala už na videoklipu k písni Návrat do klubu z rockové opery Anna Karenina.

Koncert dále na holešovické scéně přivítá členy divadelního souboru s jejich sólovými projekty. Vystoupí například kapela zakladatelů RockOpery Praha KING SIZE, VIKTOR DYK si připravil akustický koncert. Představí se také RAVEN, PETR OPAVA se svým projektem MODERÁTORR nebo baskytarista RICHARD SCHEUFLER, který zahraje funk rock. Zúčastní se ale také ukrajinští umělci, uprchlíci před válkou z Oděsy. Diváci se mohou těšit například na hudebníka ALEXEYE HARDYHO, který se věnuje orchestrálnímu rocku s uskupením HARDY ORCHESTRA.

Formace vešla ve známost například díky spolupráci s americkými Trans-Siberian Orchestra, kapelou založenou Paulem OʼNeillem a Jonem Olivou z legendárních Savatage. „S Alexeyem Hardym nevylučujeme do budoucna další spolupráci,“ dodala Forest s tím, že i Hardy se zařadí mezi exkluzivní hosty podzimní sezony.

„Červnový benefiční koncert bude svým způsobem jakási ‘pilotní epizoda‘ k podzimnímu festivalu. Dění na Ukrajině nás znepokojuje a myslíme si, že řada našich děl se v současnosti stává aktuálnějšími než dříve,“ uvedla Pavla Forest. Svoji otevřenost vůči Evropě RockOpera Praha potvrdí také 9. září, kdy se vrátí na polský zámek Gorzanow s představením Antigona. „Polská verze Antigony se od té české liší v tom, že má průvodkyni dějem. Ztvárňuje ji zpěvačka a herečka Eva Žurakovská, která umí plynule polsky i česky. Speciální roli pro ni vytvořil režisér Roman Štolpa. Zvažujeme, že by diváky operou provázela i při české repríze,“ uzavírá Pavla Forest.


DALŠÍ AKTUALITY

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Visits: 626

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *