RockShock

Internetový rockový magazin

Do Prahy zavítá kanadský hudebník Daniel Romano nominovaný na prestižní ceny Juno Awards a Polaris Music Prize

Text: Anna Mašátová

DANIEL ROMANO je jedním z nejoriginálnějších současných kanadských umělců s několika nominacemi na prestižní kanadské ceny Juno Awards a Polaris Music Prize. Je nejen talentovaným hudebníkem, textařem, skladatelem a zakladatelem vydavatelství Youʼve Changed Records, ale také výtvarníkem, grafikem i nadšeným výrobcem kytarových popruhů. Navíc s osobitým módním vkusem, který se promítá také do celkové vizuální stránky jeho projektů. V Praze se představí vůbec poprvé se svou doprovodnou kapelou THE OUTFIT. Jako support vystoupí texaská písničkářka CARSON MCHONE a britský hudebník ADRIAN T. BELL s kapelou.

Kanadský hudební magazín Exclaim! popsal Daniela Romana jako hudebního chameleona a identifikoval základní hudební žánry, mezi kterými na svých albech i koncertech volně přechází: jemný rustikální folk, retro country, klasický i psychedelický rock a punk. Ostatně v recenzích je často přirovnáván k Bobu Dylanovi a tvorbě kapel 60. a 70. let.

Romano během covidu nezahálel, sám nebo pod jménem Daniel Romanoʼs Outfit vydal čtrnáct alb nového i archivního materiálu, včetně 23minutové suity Forever’s Love Fool s bubeníkem Tool Dannym Careym.

Životní příběh Romana by vydal na film. Rodiče se ho vzdali krátce po narození, v pěti letech ho adoptovali starší manželé, hráči na kytaru a autoharfu. A k hudbě vedli také Daniela, který se začal učit na kytaru, vyrůstal na folku, country a rocku. Ve třinácti letech se mu ozvali biologičtí rodiče, s překvapením zjistil, že se jedná o rodinu profesionálních hudebníků. Romano si díky nim vyzkoušel nejrůznější nástroje, oblíbil si bicí, jednu dobu dokonce bubnoval v rodinné kapele. Přesto se nejvíce toužil stát pilotem letadla, problémy se zrakem mu ale pilotování znemožnily.

Na střední škole hrával především v punkových kapelách. S kamarády a bratrem Ianem založili Attack In Black. I když se na deskách Attack In Black už objevily folkové a rockové prvky, ve své nejranější podobě byla především punkovou kapelou. Romano své bubenické zanícení naplno projevil v punkovém projektu Ancient Shapes. V létě 2009 se spolu s písničkáři Julií Doiron a Frederickem Squire sešli u mikrofonu a natočili rustikální folkovou desku Daniel, Fred & Julie. Domácky laděná nahrávka je sbírkou lidových písní i několika Romanových originálů; těžko je od sebe rozpoznáte.

Ačkoli je country nádech patrný z mnoha Romanových nahrávek, svůj retro countryový zvuk začal skutečně zdokonalovat až s deskami Sleep Beneath The Willow z roku 2011, Come Cry With Me (2013) a If Iʼve Only One Time Askinʼ (2015). Nebylo neobvyklé vidět Romana na pódiu v ‘nudie suit‘, obleku pošitém cingrlátky a výšivkami.

Na rockabilly albu Mosey z roku 2016 spojil Romano svůj countryový talent s rock and rollem, a vytvořil tak jedno z nejvýraznějších alb své diskografie. Na Mosey je Romano vším najednou: pankáčem, rockovou hvězdou i kovbojem v obleku s kravatou, dokonce si zazpívá duet s herečkou Rachel McAdamsovou v jímavé rockové skladbě Toulouse.

Zatímco na albu Mosey se Romanův zvuk začal rozšiřovat do psychofolkových a rockových teritorií, na desce Modern Pressure z roku 2017 se do psychedelie ponořil naplno. Po několika letech odstupu od country se Romano po boku Kay Berkel vrátil k žánru na ‘human touch‘, což stvrdil roku 2020 albem Content To Point The Way s doprovodnou kapelou The Outfit.

V rámci karantény se Romano se rozhodl neohlášeně vydat Visions Of The Higher Dream, bublající rockovou desku, kterou z větší části natočil sám v domácím studiu před odjezdem na turné. A to byl teprve začátek. Jak se pandemie prodlužovala, Romano pokračoval ve vydávání materiálu.

Spolu s bubeníkem skupiny Tool Dannym Careym natočili třiadvacetiminutovou progresivní skladbu Forever Loveʼs Fool, a vydal dokonce knihu poezie s názvem At Last There Is No End (The Love Poems Of Daniel Romano). Kvantita si překvapivě drží neoddiskutovatelnou kvalitu; ještě působivější je, že se každá deska drží jedinečného stylu – country, prog rocku, punku atd. Alba z roku 2020 tak posloužila jako mikrokosmos celé Romanovy diskografie.

Umělci jako Daniel Romano nově definují, co znamená být country hudebníkem současnosti. Čerpají z řady neortodoxních vlivů; rock, punk, world music i noise se vkrádají do riffů a refrénů. Country, stejně jako všechno ostatní této neuchopitelné doby, se proměňuje. Ve své nejaktuálnější podobě s kapelou Outfit je Daniel Romano nejrockovější, což nesou konzervativní fanoušci nelibě. Trvat však na jednom směru by bylo u kanadského umělce zcela zbytečné, právě v pestrosti je jeho síla.

Carson McHone je oceňovaná americká písničkářka z Texasu. Její album Carousel bylo časopisem Rolling Stone zařazeno mezi nejlepší country & americana alba roku 2018. Letos vydala nové album Still Life, které produkoval právě Daniel Romano.

Daniel Romano, support Carson McHone a Adrian T. Bell, 26. 6. 2022, Praha, Cross Club

Vstupenky zakoupíte v prodejní síti GoOut.net. Více informací naleznete na www.earthmusic.eu.

FB událost – www.facebook.com/events/647159263039969

Související odkazy:
www.danielromanomusic.com
www.twitter.com/TheDanielRomano
www.instagram.com/danielromano_official


DALŠÍ AKTUALITY

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Visits: 686

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *