RockShock

Internetový rockový magazin

SILENCE BEFORE DECAY – Translunar

Pařát / 40:52

O této kapele jsem nevěděl vůbec nic až do předposledního čísla časopisu Pařát (č. 104), kde jim vyšlo debutové CD Translunar jako příloha. Je pravda, že těch kapel, co mě zaujaly, bylo málo, ale SBD rozhodně patří ke světlým výjimkám. Pojďme se na ně tedy podívat.

Kapela je mladá, ale spíše jen svým působením na scéně, protože když jsem studoval sestavu, narazil jsem na dvě seskupení, která už tedy něco za sebou mají – Sklepmaster a Firezone. Obě se už řadí ke zkušeným spolkům, dala se tedy předpokládat i jistá hudební vyzrálost SBD.

Nenechali tedy nic náhodě, své debutové CD důkladně vypilovali ke své spokojenosti na zkušebně a teprve až poté nastoupili do studia ŠOPA (výborná volba), kde nahráli celkem 9 skladeb.

Nahraný materiál mě příjemně překvapil, působí hodně moderně a kombinuje více hudebních stylů od thrashe přes death a black až k ambientu. Nahrávka je dynamická, krásně to na aparátu zní, všechny nástroje jsou jasně čitelné. Baví mě taky kombinace zpěvů od čistých až po havraní skřehot.

Skladby obsahují silné ústřední motivy (namátkou třeba Merlyck), na které jsou umně naroubovány technické mezihry, a není zde čas na nudu. Opravdu je těžké vybrat nějakou pecku, protože materiál drží pohromadě. Trochu vybočuje poslední skladba Velkovezír smrti, ale spíše jen tím, že je nazpívaná česky a má trochu blackovější nádech.

Taky grafickou podobu CD neponechali SBD náhodě a svěřili ji dalšímu mistru svého oboru, Deatherovi, který původnímu kapelnickému návrhu vtisknul tajemný vesmírný náhled a přizpůsobil mu i použitý font písma. Je zde vše důležité – texty, foto sestavy a další informace.

Jak jsem již psal, nahrávka mě fakt baví, a myslím, že o kapele ještě hodně uslyšíme. Za mě jednoznačně palec nahoru!

minimum 1, maximum 5

Martin Vaněk

www.facebook.com/SilenceBeforeDecay


DALŠÍ RECENZE

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Visits: 840

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *