RockShock

Internetový rockový magazin

EVERGREY – A Heartless Portrait: The Orphean Testament

Napalm Records / 50:14

Ještě nedávno se slavilo více než 25 let metalového mistrovství v čele se zakladatelem, vokalistou a kytaristou Tomem S. Englundem. Evergrey jsou totiž známí tím, že se svými dvanácti studiovými alby, která dosud vydali, putují po zemích progresivního metalu a malují zvuková ztvárnění. Tour k velmi úspěšnému albu Escape Of The Phoenix se prodloužilo, když skladby z alba opanovaly žebříčky po celém světě. A ani ne po půl roce zde máme nové, třinácté album A Heartless Portrait: The Orphean Testament, které má zaděláno na ještě větší komerční úspěch než předchozí.

Jde samozřejmě o bezchybně provedenou produkci se spalující metalovou intenzitou, zatímco jejich instrumentální síla je v technicky řízených těžkých riffech, v raketově stoupajících kytarových sólech a dramaticky znějících syntezátorech, což se snoubí s profesionálně zadumaným vokálním projevem. A Tom S. Englund (Redemption) je jeden z nejlepších i nejvýraznějších vokalistů v heavy metalu. Dovedně vyvažuje drsné a těžké tóny s nesporně oduševnělým přístupem a vše je završeno myšlenkově melancholicky provokujícími texty, které se každým otočením noří hlouběji a zanechávají dlouhotrvající dopad.

Jen krátce o jednotlivých skladbách. Otvírák Save Us v sobě odráží vše pro Evergrey podstatné, když Tom okamžitě s bravurou a ohromujícím stylem hry nastartuje svou kytaru, kterou pak vystřídá silný refrén, jenž bude určitě vrcholem letopisů kapely. Aby tento song ještě více okořenili, pozvali si své fanoušky, kteří se k nim s vícehlasy přidali, a tím dovršili konečný výsledek. Následující kompozice Mindwinter Calls taktéž obsahuje participaci fanoušků s atmosférickým vyobrazením. To ale v Great Unwashed hudebním zpracováním vtáhne posluchače do sebe a vokální výkon je zde na velmi vysoké úrovni. Určitě také závěrem zapůsobí emotivní balada Wildfires, která zabolí i léčí. Nelze také opomenout úchvatnou skladbu Call Out The Dark s atmosféricky akcentovanými klávesami. Ovšem všech 10 skladeb je na výši!

minimum 1, maximum 5

Karel ‘Kajarock‘ Šustík

www.evergrey.net


DALŠÍ RECENZE

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Visits: 934

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *